Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Romantische Strasse – Reseguide till Tysklands mest älskade väg

Romantische Strasse – Reseguide till Tysklands mest älskade väg

  • Romantische Strasse i Tyskland bjuder på en bilsemester fylld med ringmurar, korsvirkeshus, kyrkor, torn, kullerstensgator och slott.

En resa längs Romantische Strasse, ”romantiska vägen”, är en av Tysklands mest populära destinationer för en bilsemester. Romantische Strasse är en 35 mil lång vägsträcka fylld med ringmurar, korsvirkeshus, kyrkor, torn och slott.

Vägen går mellan Würzburg och Füssen i södra Tyskland och trots att avståndet inte är långt, tar resan flera dagar. Det här är väg som är gjord för njutning, promenader och god mat.

Pastellfärgade hus på rad vid Romantische strasse i Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg od Tauber

Vad är Romantische Strasse?

Romantische strasse uppfanns som begrepp efter andra världskriget, när Tyskland ville bygga upp sin turistindustri igen. Löst baserad på en gammal romersk handelsväg, skapade man det historieromantiska konceptet på 1950-talet. Och turisterna flödade till. Idag besöker nästan 25 miljoner turister de medeltida byarna varje år. Flest besökare passerar förbi här under juli och augusti, vilket leder till att hotellen är fullbokade månader i förväg. Så chansa inte på att ni hittar boende om ni inte bokar i förväg.

Vi har varje gång åkt Romantische Strasse på 3 dagar, men det går lätt att förlänga resan med tanke på alla mysiga små städer och byar efter vägen. Vad ni än gör, lova att inte stressa igenom sträckan på en dag – då kan ni lika gärna köra motorvägen istället. I denna resplan har jag valt ut våra favoriter, men det finns åtskilligt mer att se och göra efter vägen!

Dag 1: Würzburg till Rothenburg ob der Tauber (10 mil)

Würtzburg

Börja resan tidigt på morgonen i Würzburg och dess gamla fästning Marienberg som tittar ner över staden. Fästningen plundrades av svenskarna under det trettioåriga kriget på 1600-talet och efter åtskilliga ombyggnationer är fästningen idag ett museum som är väl värt ett besök.

Andra sevärdheter är slottet Würzburg Residenz (UNESCO-världsarv), den stora katedralen Würzburg dom, marktplatz och den gamla stenbron Alte Mainbrücke från 1700-talet är det dags att rulla vidare.

Frankenviner

Här i frankiska vinlandet kring Würtzburg finns gott om vingårdar, så stanna till vid en gård när det passar med en paus. Juliusspital är en av de största vinproducenterna i Tyskland , men det finns många små familjeägda vingårdar att stanna på (som dessutom oftast är mer genuina och unika).

Bad Windsheim

Strax innan du är framme i Rothenburg od Tauber ligger friluftsmuseet Fränkisches Freilandmuseum Bad Windsheim en liten bit utanför Romantische strasse. Här hittar du ett tyskt ”Skansen” med över 100 byggnader, djur och hantverkare som berättar om områdets historia.

Friluftsmuseet i Bad Windsheim

Rothenburg ob der Tauber

Nu är du strax framme i den mest kända staden längsmed Romantische Strasse – Rothenburg ob der Tauber. Här bakom stadens ringmur hittar du perfekta kullerstensgator, vackra snidade skyltar och pastellfärgade korsvirkeshus.

Rothenburg ob der Tauber

I Rothenburg är alla byggnader reglerade för att inte något ska förstöra medeltidskänslan – till och med McDonalds har fått en specialsnidad skylt för att smälta in. Besök Medieval Crime Museum, shoppa julsaker året om i Käthe Wohlfart, köp en sockerdränkt Rothenburger Schneeball på Walter Friedel och försök att inte peta på de spelande gökuren i någon av de många butikerna.

Bo på någon av de små hotellen inne i Rothenburg ob der Tauber och njut av en kväll med mysiga promenader i en unik liten stad.

Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg ob der Tauber

Dag 2: Rothenburg ob der Tauber till Schwangau/Füssen (22 mil)

Dinkelsbühl

Efter en tidig frukost på ert lilla hotell fortsätter ni söderut. Ni kommer ganska så snabbt till Dinkelsbühl, som blivit vår personliga favorit efter vägen. Om ni inte hittar boende i Rothenburg ob der Tauber rekommenderar jag att ni istället bor i Dinkelsbühl. Vi bodde här på det charmiga hotellet Weisses Ross när vi sist åkte Romantische strasse (då vi inte hittade boende i Rothenburg). 

Dinkelsbühl
Dinkelsbuhl

Dinkelsbühl är en av Tysklands bäst bevarade senmedeltida städer med pampiga kyrkor, gamla vakttorn och vackra korsvirkeshus. Lite mindre än Rothenburg ob der Tauber, men nästan charmigare.

Svenskarna härjade även här under trettioåriga kriget, men den svenske befälhavaren skonade staden från plundring tack vare att tornvaktarens dotter tillsammans med en sjungande skara barn mötte befälhavaren och bad om nåd. Villkoret från befälhavaren för att skona staden var dock att staden varje år skulle minnas denna dag. Så därför spelas varje år Die Kinderzeche, med bland annat en parad med soldater och barn som sjunger och ber svenskarna om nåd.

Dinkelsbuhl

Nördlingen

Nästa stopp på resan är Nördlingen, en stad byggd i en meteoritkrater. Här är det minst lika fint som i Dinkelsbühl, men inte alls lika mycket turister. Missa inte att vandra ett varv runt staden på den välbevarade stadsmuren.

Harburg

I Harburg hittar du den fina borgen Harburg som övervakar staden från en kulle. När vi besökte borgen var det en barnfestival, med barn utklädda till prinsar och prinsessor som dansade på innergården. Tyll och rosa kjolar fladdrade runt till medeltida flöjtmusik innanför borgens murar, en uppfriskande (och söt) bris av historia.

Harburg (gammal mobilbild)

Augsburg

Nu är vi framme i Augsburg – en av Tysklands äldsta städer. Augsburg var en av medeltidens viktigaste handelsstäder och är idag Bayerns tredje största stad.

Läs mer

Det kan kännas tråkigt att åka in i en större stad efter alla mysiga små städer du passerat på vägen, men om du har tid för ett stopp bör det vara vid Fuggerei. Fuggerei skapades för 500 år sedan för att hjälpa socialt utsatta familjer med ett säkert boende. För en liten slant och 3 böner per dag fick familjerna ett hem. Unikt för sin tid, men det som är ännu mer unikt är att området fortfarande efter 500 år hjälper fattiga familjer till ett bra boende. En idyll mitt i centrala Augsburg.

När du lämnat storstaden bakom dig kan du snart se de tyska alperna i horisonten, men först ska du köra genom ”Pfaffenwinkel” – ett område utefter Romantische strasse med många pilgrimskyrkor och kloster. En av de mest kända klostren efter vägen ligger i Rottenbuch. 

Fussen

Väl framme i Schwangau eller Fussen, tar du in på ett mysigt hotell, äter gott och njuter av utsikten mot de snöklädda alperna.

Dag 3: Neuchschwanstein och Hohenschwangau (2 mil)

Slottet Neuschwanstein

Idag blir det heldag i spåren av den galne kungen Ludvig II av Bayern. Föregångaren till Törnrosas slott, Neuschwanstein, är ett av vår tids största skrytbyggen.  Neuschwanstein byggdes av Ludvig II, men blev mycket dyrare och tog mycket längre tid att bygga än ursprunglig plan. Endast 14 rum av planerade 360 rum, hann färdigställas innan kungen arresterades för sitt överspenderande av stadskassan och bygget stoppades.

Neuschwanstein

Förboka biljetter till visningarna långt i förväg och se till att du ställer dig i ”pre-paid”-kön för att hämta ut dina biljetter. Ta bussen upp till slottet, beundra utsikten över slottet från hängbron Marienbrucke, gå på din bokade visning och vandra sedan ner till byn. Se till att du inte missar din visningstid, du får ingen ny!

Att besöka Neuschwanstein tar lätt en halv dag och om du dessutom lägger till ett besök på Schloss Hohenschwangau som ligger nere i byn kan du lätt tillbringa en hel dag här. Hohenschwangau var den Bayerska kungafamiljens sommarställe och det var här som kung Ludvig II under sin uppväxt såg drömmen växa fram om att bygga ett nytt slott uppe på klipporna ovanför byn . Till skillnad från Neuschwanstein är Hohenschwangau ett färdigbyggt slott, med vackra våningar och möbler.

Hohenschwangau

Du har nu nått slutet av Romantische Strasse och den österrikiska gränsen är bara ett stenkast bort. En väg fylld av medeltid, galna drömmar och mysiga middagar övergår i alpernas dramatiska landskap. Du tänker säkert att nästa gång ska du minsann åka Romantische Strasse lite långsammare. De tycker jag låter som en alldeles utmärkt idé :)

Vill du se mer från Romantische Strasse? Kolla in mitt välfyllda Fotoalbum från Romantische Strasse.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
25
Varit här och älskade det!
10
Läs kommentarer (2)
  • Hej. Har försökt att hitta uppgifter om fordonsbegränsningar, höjd, vikt och bredd men går bet. Är det möjligen så att ni vet något om det. Det gäller för Romantiche Strasse. Tar tacksamt emot tips. Med vänlig hälsning, Ulf Videfors.

    • Hej Ulf! Har tyvärr inte någon aning om ifall det finns några begränsningar, har inte själv sett några! Lycka till med att hitta information!
      Hälsningar Eva

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.