Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Packlista för weekendresa med enbart handbagage

Packlista för weekendresa med enbart handbagage

 • Näst sista steget i bokningen av dina flygbiljetter kommer ofta frågan om hur många incheckade bagage du önskar. Men behöver du verkligen ett incheckat bagage?
 • Här kommer den minimala packlista för weekendresenären! 
Berlin - Riksdagshuset

Under det näst sista steget i bokningen av dina flygbiljetter kommer ofta frågan om antal incheckade bagage du behöver. Men behöver du verkligen ett incheckat bagage? Eller vill du hellre slippa checka in bagage, slippa vänta vid bagagebandet och slippa betala extraavgifter? Här kommer min minimala packlista för den smarta weekendresenären!

Nyss hemkommen från en weekend i Berlin inser jag att jag nog slagit packningsrekord. Det här var nog min, genom tiderna, lättaste packning. Visst, jag har tidigare till och med lyckats åka på veckolånga resor i enbart handbagage under 8 kg, men den här helgen slog jag nog rekord. Det var nästan så jag satte hjärtat i halsgropen halvvägs till Arlanda och funderade över om jag glömt halva packningen hemma. Hur jag gjorde det? Här kommer en enkel packlista!

Grundläggande tips för att packa för en weekend

 • Åk inte med en kabinväska! Det här kanske låter motsägelsefullt, men om du flyger med lågprisbolag händer väldigt ofta att ditt bagage blir tvångsincheckat ÄVEN om du följer alla regler kring storlek och vikt på ditt bagage. Lågprisbolag har ett pressat schema vid landning / avlastning / pålastning / take-off, vilket gör att de ofta är försenade. För att minska risken för överfyllda hatthyllor och ett långrandigt flyttande av väskor och ytterkläder, har många bolag börjat tvångsinchecka bagage. Det gäller bland annat Norwegian. Reser du med en mjuk bag eller weekendväska istället, tvingar de dig inte att checka in bagaget, då det får plats under stolen framför dig. Dessutom är en kabinväska mycket tyngre än en bra weekendbag, så du kan packa mer i en mjuk väska. Jag har en slitstark blå weekendbag från Samsonite som inte väger något, hänger bra över axeln och rymmer massor. Modellen finns inte längre, men påminner om denna från Arket.
 • Packa inte hårtork och duschprodukter! Bor du på ett bra hotell, så finns det alltid bra schampo, duschkräm och hudlotion. Hårtorken på hotellrummen är dock sällan en riktig fön, men oftast går det att fixa håret ändå med lite vilja. Balsam är dock en historia för sig, men det ser du snart i packlistan nedan…
 • Töm necessären och lägg bara tillbaka de ABSOLUT nödvändigaste sakerna i necessären. Det där rosa läppstiftet från 2007 som du aldrig använt, kommer du inte att använda nu heller. Simsalabim – din necessär är nu 10 gånger lättare!
 • Jacka, mössa, halsduk och vantar reser du i, de behöver inte packas ned.
 • Förutom handbagage får du på de allra flesta bolag ha en liten handväska. I den har du pass, nycklar och plånbok.
Packlista för en weekendresa

Den ultimata packlistan för en weekendresa

Förutom pass, nycklar och plånbok packade jag:

 • Ett par byxor och två tröjor (förutom de kläder jag reser i)
  Alla kläder, inklusive de kläder jag reser i, matchar varandra. Så med de kläder jag reser i har jag en möjlighet till 6 olika outfits. Inte illa, eller hur? Jag hade totalt med mig två par svarta/grå byxor, en helsvart långärmad tröja, en svart blus med blommor och en grå sweatshirt med brodyr. En blandning av lite skönt och lite snyggt. Är det kallt så kan jag använda lager-på-lagerprincipen med den långärmade tröjan under sweatshirten. Inte alls dumt, eller hur? Jeans är förresten bra att resa i, men inte att packa ner. De väger alldeles för mycket.
 • Underkläder+ strumpor för alla dagar
 • Pyjamas
 • Hårborste
  Kan även användas som rundborste när jag torkar håret med hotellets hårtork
 • Mobiltelefon + iPad + laddningssladdar
  Jag har börjat att prioritera bort den stora systemkameran när jag ska hänga i storstäder. En rejäl kompromiss, men ska min kamera och objektiv med på resan så väger plötsligt bagaget 2 kg mer.
 • Balsam i en liten 100ml flaska
  Bra hotell har bra produkter, men hittills kan jag räkna på en hand de hotell som jag bott på som har balsam som varit bra för långt hår. Om någon som jobbar på hotell läser detta kommer ett hett tips: Ett kombinerat all-in-one-schampo-balsam är ALDRIG bra för långt hår.
 • Necessär med enbart det nödvändigaste
  Egentligen är nog mascaran den enda ”måste”-prylen i min necessär, men det brukar även slinka med lite dagkräm, tops och kanske en concealer.
 • Små hörlurar 
  Inom Europa bjuds sällan på underhållningssystem, så jag fyller paddan med TV-serier och packar ner små hörlurar. Jag har stora noise cancelling-hörlurar som jag tar med på långresa, men för en kort weekend i Europa räcker det med vanliga små pluggar. De tar ingen plats och stänger effektivt ute flygplansbruset.
 • Deo
  Se till att den är mindre än 100 ml bara.
 • Linser + Glasögon + Solglasögon
  Jag reser alltid i glasögon, mina ögon klarar inte av att resa i linser.
 • Mediciner
  För en storstadssemester tar jag bara med huvudvärkstabletter.
 • Tandborste + tandkräm
  Tandkrämsförpackningar ofta större än 100 ml, så jag köper små tandkrämstuber i travel size på Lidl för en spottstyver och tar med som handbagage.
 • Guidebok
  Jag har oftast elektroniska guideböcker, skärmdumpar, och Google maps nedladdat i iPaden, men jag har lärt mig att det är kan vara bra med gamla hederliga böcker när batterierna i iPad/iPhone plötsligt tar slut.
 • Utskrifter på biljetter och bokningar
  Av samma orsak som ovan. Batterier tar slut. Det händer alldeles för ofta för mig. Gärna strax innan jag kommer fram till incheckningen.
 • Växlade pengar
  Visst, det funkar oftast med kort. Men så åker du till Tyskland och inser att INGEN tar kort. Att lägga tid på att jaga bankomat på en kort weekendresa är tråkigt.
 • (Hårsnoddar)
  Det är så surt att inse att man glömt hårsnoddar. Speciellt om hotellets hårtork inte håller måttet och man inte har tagit med sig bra balsam.
 • (Plattång eller locktång)
  Den enda onödiga prylen i handbagaget som jag inte kan leva utan.

KLART! Total vikt, under 3 kilo.

Ska du resa på sommaren? Ska du på en storstadsweekend? Eller får du plats med lite till i bagaget?

 • Justera kläderna efter säsong, är det varmt så kan du behöva fler antal klädesplagg. Basen för en weekendresa är dock alltid 1 kjol/shorts + 1 par byxor + 2-3 överdelar. Det viktiga är att allt är matchningsbart.
 • Badkläder – alltid bra att ha i handbagaget och tar ingen plats
 • Solkräm – bra för att hänga på uteserveringar i soliga storstäder. Solkrämsförpackningar är alltför oftast större än 100 ml, så jag köper små solkrämer i travel size på Lidl för en spottstyver och tar med som handbagage.
 • Våtservietter i travel size-förpackning – En sån sak som man inte tror man ska använda, men som man snabbt inser hur praktiskt det är.

Lätt som en plätt, eller hur? Dessutom finns ju faktiskt det allra mesta att köpa på plats i en storstad om du skulle glömma något, det enda som kan vara lite jobbigt om du glömmer är ju egentligen bara mobiltelefon, mediciner och linser/glasögon.

Läs mer

(… och plattång, så klart)


Jag har faktiskt satt min lista ovan på prov igen! Läs om hur det gick för mig att packa för en weekendresa med enbart handbagage till Tallinn här!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
2
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
4
Läs kommentarer (7)
 • Tack för ett bra upplägg! Det jag mest tänker på (förutom att jag måste lära mig packa lätt), är att jag vill ju alltid så gärna shoppa på plats. Det känns ju så trist att hitta nåt kul och inte kunna ta med det hem. Men å andra sidan, om man kan packa 3 kg och ha lite plats kvar i väskan så är det ju inga problem :) Sen vet jag inte hur mycket man får betala för övervikt. Det är väl olika på olika bolag.

  • Lite av orsaken till att jag packar så minimalt som möjligt när jag reser med handbagage, är faktiskt möjligheten att shoppa lite under resan. Det är ju kul att få med något minne hem! Jag samlar på ”fula” kaffemuggar från våra resor, vilket alltid väger en del i handbagaget på vägen hem. Men trots inköp av mugg när vi var i Barcelona innan jul, så lyckades jag faktiskt till och med få plats med en fluffig spontant shoppad dunjacka i handbagaget på hemresan(!). Länge leve minimal packning! :D :D

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.