Moseldalen med bil – I lugnt tempo bland vingårdar och vackra vyer i Tyskland

Den 55 mil långa floden Mosel rinner stillsamt hela vägen från östra Frankrike till Koblenz i Tyskland, men det är inte förrän de sista 20 milen som landskapet skiftar till det utseende som vi förknippar med Moseldalen. Den branta floddalen täcks av rad efter rad av välmående vinrankor och de små korsvirkeshusen i byarna lockar som karameller vid flodens kant. Vi har kört från Trier till Koblenz och förundrats både över Moseldalens skönhet och hur lång tid det kan ta att köra 10 mil.

Det kanske känns lite nedlåtande att kalla Mosel för en biflod, men det är precis det den är. När vi bodde i Koblenz i somras var det tydligt vilken flod som ägde det omgivande landskapet. I Koblenz tar Mosels resa slut och den större floden Rhen slukar den lilla floden som om den aldrig funnits.

Moseldalen delas i tre områden: Terrassenmosel (Nedre Mosel), Mittelmosel (Mellanmosel) och Obermosel (Övre Mosel). Nedre Mosel är området precis innan Koblenz, medans Övre Mosel är området där Mosel rinner längs gränsen till Luxemburg.

Vi börjar vår resa längs Mosel i Tysklands äldsta stad Trier och avslutar i Koblenz. Trier är ett Rom i miniatyr, med inte mindre än 8 världsarv. En stad där du enkelt kan lägga en hel dag och ändå inte se allt. Läs mer om Trier i mitt inlägg Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad. Sträckan mellan Trier och Koblenz går genom Nedre Mosel och Mellanmosel.

Vinrankor i Mosel

Köra bil i Moseldalen

Det är lätt att underskatta den tid det tar att köra längs Mosels slingriga flodkant. Som en sann optimist frågar jag Google maps hur långt det tar från Trier till Koblenz med bil. 13 mil eller 1 timme och 23 minuter. Vid närmare anblick ser jag dock att detta gäller om vi kör motorvägen till Koblenz. Långt ifrån Mosels slingrande vägar. Med lite trixande lyckas jag få Google att välja vägen längs Mosels kant istället och tidsestimatet utökas lite. 20 mil eller 3,5 timmar.

3,5 timme – hur svårt ska det vara att hinna den sträckan på en dag? Riktigt svårt skulle jag säga. Lägg till tid för att stanna några timmar i 2-3 byar och på 2-3 vingårdar. Om du bilar under sommarmånaderna behöver du även lägga på tid för bilköer. Så mitt allra bästa tips är att INTE köra sträckan på en dag, utan på tre dagar. Då hinner du både besöka Trier och bo på en eller två vingårdar eller byar på vägen. Dessutom hinner du då stanna när du önskar och kan njuta maximalt av en av Tysklands allra allra vackraste vägar.

Kryssningsbåtar och vinodlingar i Moseldalen

Sevärda byar längs Mosel

Sedan urminnes tider har Mosel runnit som en livgivande artär genom landskapet. Floden har använts för handel och byar växte naturligt upp längs flodkanten. Broar har byggts över floden och städer som en gång låg på var sin sida av floden har vuxit ihop till tvillingstäder.

Hela sträckan från Trier till Koblenz är ett pärlband av byar, men det finns några byar som sticker ut lite extra från mängden.

Bernkastel-Kues

Om jag skulle välja ett enda stopp på vägen, skulle det bli Bernkastel-Kues. Medeltida Bernkastel-Kues brukar benämnas som hjärtat i Moseldalen och är fyllt med förtjusande korsvirkeshus och smala gränder. Ruinen Landshut övervakar staden från ovan och på sluttningarna runt byn ligger några av Tysklands äldsta vingårdar.

Bernkastel-Kues är regionens största stad med 7500 invånare och här hittar du (inte helt oväntat) ett stort utbud av vinkällare och restauranger. I Bernkastel-Kues kan du även hoppa på flertalet flodbåtar som bekvämt glider fram mellan vingårdarna. Ett praktiskt och otroligt trevligt sätt att ta sig fram i regionen.

Traben-Trarbach

Traben-Trarbach är kanske inte fullt så charmig som Bernkastel-Kues, men här hittar du istället en stor mängd jugendhus med vackra trädgårdar och slottet Grevenburg från 1350. Under staden ligger en gigantisk underjordisk vinkällare som går att besöka på guidad tur.

Beilstein

Beilstein har endast 140 invånare, men kan vara Mosels sötaste lilla by. Vacker som en dag och med alla sevärdheter på en mycket kompakt yta. På de små torgen med korsvirkeshus ligger små restauranger och vinkällare och högt ovanför staden ligger ruinen Metternich med en restaurang med panoramautsikt.

Trittenheim

Trittenheim är en liten by som kanske inte lockar fullt så många turister som ovanstående byar, men är definitivt värd ett stopp. Här finns skola och dagis och vardagsliv blandat med vinproducenter och vinkällare. Vi stannade till här och åt en njutbar Flammkuchen till lunch i solskenet. Flammkuchen är en specialitet från regionen som definitivt måste provas. Det är en tunn pizza med creme fraiche och ofta bacon och lök. Känner du igen pizzan från nordöstra Frankrike? I Alsace kallas den för Tarte Flambée.

Vingårdar

Det går inte att skriva om Moseldalen utan att skriva om dess Riesling-viner. Här utefter de branta sluttningarna med skifferjord tillverkas några av Tysklands mest kända viner. Solen reflekteras i floden och södersluttningarna är skyddade från de starkaste vindarna, vilket ger fantastiska förutsättningar för vinodling.

Den största andelen druvor som odlas i Mosel är Riesling-druvor. Riesling är en spännande druva som producerar friska, torra viner med toner av grönt äpple och citrus, men som får toner av petroleum och torkade frukter efter lite lagring. De mest kända och prisade vinerna kommer från området kring Bernkastel, vilket gör det till ett bra område om du vill utforska flera vingårdar.

Vinodlling i grodperspektiv

Världens brantaste vinodlingar hittar du vid Bremm, där rankorna klänger sig fast på sluttningar med 65 graders lutning.

Vinflaskor på rad

Det finns över hundra vingårdar kring Mosel och en stor del av tjusningen med att upptäcka regionen är att inte stanna på de mest kända vingårdarna, utan stanna till på de små charmiga familjegårdarna. Vingårdarna är oftast väl utmärkta (Weingut) och många av dem hyr även ut rum och har en liten servering. Gå på magkänsla och du kommer att få ett personligare mottagande än på de större vinhusen.

Rieslingvin i ett vinglas
Tysk by med kyrka och vingårdar

Slott, ruiner och borgar

Högt ovanför Mosel vaktar slottens torn som hökar över de små byarna. Moseldalen är full av borgar och slott, men även en ännu större mängd ruiner. Tinnar och torn och branta stup gjorde slotten till skyddande fort under oroliga tider och under fredstider var slotten ett ypperligt sätt för riddare och prinsar att visa sin rikedom. Två riktiga pärlor att besöka är Burg Eltz och Burg Cochem.

Burg Cochem bjuder på storartade vyer över Mosel från sin plats högt uppe på en bergskant. För att hitta sagoslottet Burg Eltz behöver du dock bege dig en liten bit från Mosel, till en dramatisk dalgång omgiven av tjock skog. Båda slotten ligger mellan Traben-Trarbach och Koblenz.

Vill du läsa mer om Mosel?

Mosel går att utforska på många sätt – med bil, på en flodkryssning, till fots på någon av vandringslederna eller på cykel. Det är väldigt populärt att boka cykelpaket där du på fem dagar cyklar från Koblenz till Trier och bor på vingårdar och äter och dricker gott under hela äventyret.

Gigantiskt kryssningsfartyg på floden Mosel

3 KOMMENTARER

  1. I’m sussing out a wine trip for October 2023 and have been conflicted how best to visit specific producers near Trier and the scenic areas further north toward Frankfurt. Your article had good practical information and helped me understand how these areas are relative to each other. Thanks very much and congratulations on a nice piece.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

I soliga Freiburg i sydvästra Tyskland är det nära till både Schwarzwalds natur och medeltida historia. Men se upp vart du går - du vill inte ramla ner i bächle!

Åka tåg i Tyskland – 15 tips för en smidig resa

Ska du åka tåg i Tyskland? Här kommer en nybörjarguide för dig som ska åka långdistanståg, med tips på allt från cykelbiljetter till en praktisk ordbok.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Bamberg – 6 sevärdheter i min favoritstad i Bayern – Tyskland

Bamberg är inte bara en av Tysklands bäst bevarade medeltida städer, utan Bamberg är faktiskt en stad som våra hjärtan brinner lite extra för.

Snälltåget till Berlin – Åka tåg från Malmö till Tyskland

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.