Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad

Det är inte ofta man besöker en stad med hela åtta världsarv. Jo, kanske i Rom då. Men du behöver inte åka fullt så långt. Den lilla staden Trier ligger ett stenkast från Luxemburgs gräns, mitt i den prunkande Moseldalen. Här i Tysklands äldsta stad, bland druvor och bratwurst, hittar du en romersk metropol med fler världsarv än du hinner med på en dag.

Triers storhetstid började när romarna kom till området ungefär vid år 0. På platsen låg ett litet samhälle grundat av kelterna som romarna snabbt tog över. Augusta Treverorum blev stadens nya romerska namn. Efter några år i romerskt styre blev Trier en äkta metropolis. Till den grad, att på 300-talet efter Kristus var Trier en av de största städerna i det Romerska riket och man tror att 100.000 människor bodde här. Byggkonsten och handeln frodades och flera av de äldsta byggnaderna i staden härstammar från den här tiden. Till exempel ”den svarta porten” – Porta Nigra. Stadsporten som skyddar staden än idag.

Den romerska porten Porta Nigra i Trier

Porta Nigra

Att promenera genom portarna i Porta Nigra är att promenera rakt in i historien. Det här är inte bara en gammal stadsport från 200-talet, det är en av de allra äldsta romerska byggnaderna i världen. Under de romerska åren var porten en del av ett ringmur, där det stod fyra stadsportar i var sin riktning. Porta Nigra är den enda som står kvar idag. Men det var inte självklart att porten skulle bevaras.

Under medeltiden hade porten spelat ut sin roll och de kommande hundratals åren hotades den av rivning vart och vartannat år. En period blev stadsporten till och med inbyggd i en kyrka. Men sedan 1800-talet har den återfått sitt forna utseende med massor av fönster, atrium och rundmurade valv. Det sägs att Napoleon hade ett finger med i spelet, men det är nog snarare en legend än något som står i historieböckerna.

Den romerska porten Porta Nigra inifrån
Den romerska porten Porta Nigra i Trier

Hauptmarkt

Triers centrum ligger vid det stora torget Hauptmarkt. Torget omges av en salig blandning av hus från olika århundraden i alla färger, former och byggnadsstilar. Om du besöker torgets marknad under sensommaren kommer du att mötas av skottkärra efter skottkärra överfyllda av vindruvor. För här i den soliga floddalen trivs druvorna. Och då speciellt riesling-druvan.

Moseldalen är inte ett av de största vindistrikten i Tyskland, men dess unika egenskaper ger viner som är kända över hela världen. Ända sedan 1600-talet har man här odlat riesling i det milda klimatet och skapat viner som är både mineraliga, fruktiga och fräscha. Om du är intresserad av att besöka vingårdar utgår flertalet dagsturer från Trier, som tar dig med på vinprovningar och källarvisningar. Gillar du inte ”vanlig” riesling? Beställ in ett riktigt vällagrat glas riesling. Vinet ska vara bärnstensfärgat, mustigt och petroleumdoftande som en bensindunk. Helt enkelt alldeles alldeles underbart.

Massor av korvar i olika sorter
Torget med torghandel en solig dag i Trier.
Triers katedral och Liebfrauenkirche

Liebfrauenkirche och katedralen

De två världsarven Triers katedral och Liebfrauenkirche ligger precis bredvid varandra i Triers gamla stadskärna. Liebfrauenkirche är den äldsta gotiska kyrkan i Tyskland, med anor tillbaka till 1200-talet. Men denna vackra lilla kyrka är ingenting i jämförelse med Triers katedral. I nästan 1700 år (!) har denna kyrka byggts om och byggts till i olika stilar. Allt efter vad som var på modet under det århundradet som tillbyggnaden gjordes. Det känns nästan mer av ett sagoslott än en katedral från utsidan. Det är tinnar och torn, runda och fyrkantiga, höga och breda. Idag är Triers katedral Tysklands äldsta kyrka och trots att kyrkan genom åren har delvis rivits och byggts upp på nytt, är själva kärnan i kyrkan fortfarande från romartiden.

Judengasse gatan i Trier

Judengasse

De gamla judiska kvarteren kring Judengasse härstammar från 1200-talet. Här bodde judar sida vid sida med den kristna befolkningen i flera hundra år och det låg även två synagogor i kvarteret. Men år 1349 slutade den fredliga samvaron. Judarna anklagades för att ha förpestat Triers vatten med pesten och de judar som inte blev avrättade flydde från staden. Idag kan du besöka de små gränderna och någon av de restauranger som idag ligger här och lära dig mer om livet i det judiska kvarteret för nästan 800 år sedan.

Rödvita korsvirkeshus i Trier
Uteservering på torg i Tyskland

Andra sevärdheter

Förutom de ovanstående tre UNESCO-världsarven finns det fem till i Trier – Amfiteatern, det romerska badhuset Barbarathermen, ärkebiskopen Egberts Codex, den 23 meter höga gravstenen Igelkolonnen, badhuset Kaiserthermen, den romerska bron Römerbrücke från 100-talet och kejsar Constantines tronsal Aula Palatina från 300-talet.

Vi hann inte med att besöka alla världsarv under vår dagstur till Trier. Om du vill vara säker på att hinna med att besöka alla platserna under en dag rekommenderar jag att du bokar en guidad tur. Då slipper du köa och behöver inte vänta på att få en biljett till visningarna.

En annan populär sevärdhet i Trier är Karl Marx hus. Han föddes här år 1818 på Brückenstraße 10. Hinner du inte med att besöka huset? Lugn, du kan besöka huset virtuellt på Marx360.de!

Hur hittar jag till Trier?

Trier ligger i sydvästra Tyskland, nära gränsen till Luxemburg. Det närmsta storstaden i Tyskland är Frankfurt, ungefär 20 mil österut.

Karta

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fotoalbum från Romantische Strasse – Tyskland

Romantische strasse i bilder - Från det perfekta Rothenburg ob der Tauber till galne kung Ludvig II's skrytbygge Neuschwanstein. 

Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

I soliga Freiburg i sydvästra Tyskland är det nära till både Schwarzwalds natur och medeltida historia. Men se upp vart du går - du vill inte ramla ner i bächle!

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

5 härliga platser i Tyskland – Mina favoriter

Tyskland har något för alla - avsett om du gillar kultur, natur, ädla drycker, shopping eller historia. Här är fem av mina favoriter!

Snälltåget till Berlin – Åka tåg från Malmö till Tyskland

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.