Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

  • Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.

Besöket i Stuttgart gjordes tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

På de böljande kullarna längs floden Neckar har vinodling varit en del av Stuttgarts historia i över två tusen år. Det var romarna som tog med sig kunskapen om vinodling till trakten och genom århundradena har kunskapen och kärleken till druvorna utvecklat både druvorna och tillverkningen. Idag täcks mer än 11.000 hektar av vindistriktet Württembergs odlingsmark av vinodlingar och vindistriktet är Tysklands fjärde största.

Det som är unikt för de flesta vingårdar kring Stuttgart, är att de ligger väldigt centralt och går att nå med lokaltrafik. Jag besökte den familjeägda och familjedrivna vingården Schwarz, som ligger mitt i ett bostadsområde i utkanten av Stuttgart. En plats där grannar och vänner möts för att dela stunder av glädje och gemenskap över ett gott glas vin.

Vingårdar kring Stuttgart

Idag finns över 70 kooperativ i Württemberg, som tillsammans producerar 75% av områdets vin.

Rosévin packade i träback för leverans från en av alla vingårdar kring Stuttgart

Tredje generationens vinmakare

Det har funnits vinodlingar i utkanten av Stuttgart i hundratals år, men genom åren har staden expanderat. Familjen Schwarz gamla gård som en gång i tiden låg ensamt utan grannar, ligger idag på en trång gata omgiven av hyreshus. Det enda som skvallrar om att detta inte är ett bostadshus som de andra husen, är den 100 år gamla vinstocken utanför porten.

När familjen började med vinodling här för snart 300 år sedan var produktionen enbart för självförsörjning. Farfar Schwarz utökade odlingarna och idag driver den andra och tredje generationen vinmakare vidare familjens vingård genom Markus Schwarz med sin dotter Stefanie och sonen Ludwig. Själva vinodlingarna på nio hektar ligger strax utanför Stuttgart, men här på gatan i stan ligger själva vinproduktionen och vinkällaren.

Stora ekfat på rad för lagring av vin

Stefanie Schwarz tar med oss på en guidad tur ner i vinkällarens tunnlar. Varje år produceras och buteljeras cirka 70.000 flaskor vin här i underjorden, varav nästan allt går till lokal konsumtion och stamkunder i trakten. En del av produktionen går också till familjens lilla vinbar med matservering – en så kallad besenwirtschaft.

Vinodling i vårsol

Trollinger och Riesling

70% av de druvor som odlas här i vindistriktet Württemberg ger röda viner och historiskt sett har man främst odlat Trollinger, en väldigt lokal blå druva som ger ett klarrött vin med fruktig och lätt smak. Andra populära blå druvor är Lemberger och olika typer av Pinot. Men det går trender i vin och 2022 tog Riesling över förstaplatsen som områdets mest odlade druva och populariteten bara ökar. Generellt sett så tappar Trollinger sin popularitet och suget efter Pinot/Riesling bara ökar.

Vi går längre och längre in i Schwarz vinkällare, bland stora ekfat och ståltunnor. Det här är en familjegård där det mesta görs av familjen själva, förutom själva skörden där även vänner och släkt hjälper till. Druvorna växer utefter branta backar, vilket gjort att vinet under många år fick skördas helt manuellt. Nuförtiden finns dock maskiner som klarar lutningen, vilket har gjort att man klarar att skörda allt snabbare och med mindre mankraft.

Huset Schwarz vin på rad på en hylla
Moderna stålfat för vintillverkning i en vinkällare

Ekologisk odling eller inte?

Sommaren 2023 var en tuff sommar för vinmakare över hela Europa. I Württemberg började sommaren torr och het och avslutades i en väldigt regnig augusti. Mögelsvampar och fruktflugor trivdes i odlingarna och vinet behövde besprutas för att inte gå till spillo.

För små vingårdar kan det vara svårt att driva en certifierad ekologisk vinodling enligt regelboken och vara helt i händerna på väder och skadedjur. En plötslig störtskur eller en invasion av skadedjur kan förvandla en lovande skörd till en katastrof på bara några dagar.

Läs mer

Ekologisk odling eller inte är inte alltid varken bättre eller sämre – men vi måste prata om det! säger Stefanie när frågan kring ekologisk odling kommer upp.

Stefanie exemplifierar komplexiteten med att en ekologisk vinodlare är tillåten att bespruta sina odlingar med naturligt koppar, men för mycket koppar dödar allt liv i jorden under vinstocken. Allt är inte svart eller vitt kring ekologisk odling och Stefanie anser att vi behöver prata mer om vad som behöver göras generellt för att främja biologiskt mångfald och hållbarhet inom vinindustrin.

Röd bil kör över vinodlingarna utanför Stuttgart
Tysk by omgiven av kullar med vinrankor
Vingårdar kring Stuttgart

Det är tidig förmiddag och lite för tidigt för att prova några av Schwarz viner och då jag reser med handbagage kan jag inte heller handla med mig något flytande. Jag får helt enkelt planera in ett återbesök för att få lära känna vingården och vindistriktet Württemberg mer. För Schwarz vingård är en påminnelse om att ett vins själ inte bara finns i dess smaker och dofter, utan också i de människor och generationer av kunskap som skapat vinet.

Hur hittar jag till Schwarz vingård?

Schwarz vingård ligger i ett bostadsområde i utkanten av Stuttgart, ungefär 7 kilometer från Stuttgarts centrum.

Schwarz Weingut
Ötztaler Str. 44
70327 Stuttgart
Karta

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
11
Varit här och älskade det!
1

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.