Meny
Generellt / Italien

Italien – Vad var bäst? Sämst? Och var blev vi blåsta?

Lagunen och gondolier i Venedig

Italien. Jag såg verkligen fram emot vår Italienska bilsemester! 10 dagar på vägarna i Lombardiet, Veneto, Toscana, Ligurien och Emilio-Romagna, med många bucket list-stopp utefter vägen. Venedig, Cinque Terre, Val d’Orcia, Toscana, Portofino, Florens, Pisa, Gardasjön och Comosjön – vissa ställen hade jag besökt tidigare, andra var helt nya bekantskaper.

I förrgår kom vi hem, fyllda av intryck. Så många intryck, att det är tur att jag skrivit ner alla byar och restauranger som vi besökt, annars skulle jag antagligen redan ha glömt namnet på hälften. Så, vad blev familjebetyget? Vad var bäst, vad var sämst och var råkade vi bli rejält blåsta? Och varför blev vi egentligen stoppade av polisen?

Mest minnesvärda stoppet

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men jag föll pladask för Venedig. Kanske berodde det på att jag hade absolut NOLL förväntningar och snarare var inställd på att avsky stället än att älska det. Men när de tusentals dagturisterna och kryssningsresenärerna lämnat staden på kvällen och vi fick Dorsoduro för oss själva, kom Venedigs riktiga sida fram. Sedan hjälpte det såklart till att vi bodde i ett helt magiskt rum i ett galet vackert litet palats precis vid kanalen (se mer om detta längre ner).

Gondoler på Grande Canal i Venedig

Sämsta valet

Man ska inte resa i Italien under påsken. Inte för att affärerna är stängda (för det är de också!), utan för att hela Europa har semester då. Vår dag vid Gardasjön, som vi tänkt att tillbringa i solen i Sirmione, fick ställas in. Vi satt fast i timmeslånga köer av tyska bilar och ingenstans att parkera. Läget var helt hysteriskt. Autostradan mot Milano kantades av bilolycka efter bilolycka och körningen som skulle ta 1 timme, tog 4 timmar. Inget att rekommendera. Jag vågar knappt tänka på hur det ser ut i Venedig eller Florens under påskhelgen, det måste vara oliderligt!

Mysigaste byn

Montepulciano i Toscana blev vår favoritby, inte bara för att den är ganska så stor och har mycket att upptäcka, utan även för att den inte var överfylld med busslaster med turister. Här kunde vi promenera runt och upptäcka stadens alla små gator i vår egen takt. Jag hade gärna bott över en natt här och besökt några av de många vinbarerna och njutit av utsikten över omnejden. Det här stället lägger jag på minnet!

Gata i Montepulciano, Toscana
Tomma gator i Montepulciano

Smartaste transporten

Att köra bil i Cinque Terre är inte speciellt tidseffektivt. Parkeringarna är få i de små byarna och vägarna mellan byarna är smala och snirkliga och tar väldigt lång tid att köra. Vi parkerade därför bilen i La Spezia och köpte ett Cinque Terre-dagkort på tåget. Mellan byarna tar det bara några minuter med tåg genom bergets tunnlar, vilket gör att du lätt kan uppleva alla byarna på en dag om du vill. Tågen går ofta och vi hade inga problem att få plats när vi åkte. Rekommenderas!

tåget i Cinque Terre
I väntan på tåget i Cinque Terre

Största blåsningen

Vi åt gelato (glass) minst en gång varje dag. Överallt. I alla städer. Priset varierade mellan 1,50-3 euro för en kula och 2,50-5 euro för två kulor. Vi tänkte därför inte så mycket på priset på glassen när vi beställde bägare med två kulor i Florens. När vi sedan skulle betala höll vi på att få hicka och dåndimpen på en och samma gång. 27 euro för tre glassar(!). 9 euro för en bägare med glass?!? OK att det var stora glassar, men vi kände oss rejält blåsta. Men det gick ju inte att ångra sig i kassan och lämna tillbaka en glass som man redan hade slickat på… Tyvärr kändes Florens som en stad som verkligen gjorde allt för att skinna och lura turister, jättetråkigt! Inte alls som jag minns det från när jag var här sist!

Palazzetto Madonna
Ett glas bubbel på vår balkong i Venedig. Kan det bli bättre?

Bäst boende

Vi bodde som prinsar och prinsessor på Palazzetto Madonna i Venedig, med en egen liten balkong med utsikt över en kanal. Om jag åker tillbaka till Venedig någon gång, skulle jag direkt boka samma hotell! Jag ska skriva ett separat inlägg om detta ställe, för det var en liten pärla!

Sämst boende

Vi hade bokat centralt boende i La Spezia på hotellet CDH La Spezia. Det första rummet vi fick låg på våning -2 och stank klorin. Städerskan måste ha tappat klorinflaskan (eller så hade något vidrigt skett i rummet, som de verkligen behövde desinfektionera à la CSI, men det väljer jag att inte tänka på). Vi fick tjata oss till att byta rum, även om hotellet först försökte få oss att bo kvar trots stickande näsa och rinnande ögon. Bäst var förslaget från hotellet att två av oss tre kunde flytta in i ett annat lite mindre rum, för då skulle ju bara en av oss behöva bo kvar i rummet(?). Efter lite tjat fick vi byta till ett mindre dubbelrum, med en sämre säng för dottern. Utan kompensation.

När vi sedan skulle sova, så gick det inte att släcka spotlightsen i hallen. På alla hotell i Italien verkar dessa lampor släckas 2 minuter efter att nyckelkortet till rummet stoppats in i sin springa. Förutom här då. Vi fick ringa på receptionen, som kom och öppnade elskåpet (!) och började mecka. Stängde man av all ström i rummet, så släcktes lamporna. Kanske inte helt oväntat. Receptionisten lämnade oss utan att lösa problemet och sa bara att “stäng av och på lite i elskåpet och dra ur kortet några gånger så ska det nog lösa sig”. Fantastisk service… Min man pillade och meckade och petade i elskåpet tills han tillslut fick död på lamporna, men det var inte på grund av hotellets hjälp utan bara på grund av vilja och tjurighet.

Som grädden på moset så gick vår dörr i baklås innan vi skulle checka ut, så de fick skicka teknikern att öppna dörren för att vi skulle kunna komma in. Kan kanske ha att göra med att vi fick peta lite i elskåpet? Oavsett, så kanske jag inte behöver berätta att vi INTE kommer att boka detta hotell igen.

Bästa lunchen

Vi åt på otroligt många härliga restauranger, främst osterior. Men en upplevelse som jag gärna lyfter fram, är vår lunch på Agrihotel Il Palagetto i Toscana. Vi hade ingen aning om detta ställe, utan råkade bara passera förbi lagom till lunchen. Det vi upptäckte var det mest fantastiska lilla hotell med milsvida utsikt och ljuvligt god mat! Vi var helt ensamma i restaurangen och servitören lekte med sin lilla bebis när han inte serverade oss. Den tryffelpasta som Anders åt kan jag fortfarande få smakminnen av när jag blundar. Vilket ställe! Kolla upp det om ni vill bo på ett mysigt litet hotell med 24 rum mitt i några av de vackraste landskapen i Italien!

Il Palagetto i Toscana
Vår lunch på Il Palagetto i Toscana bjöd på vackra vyer och god mat

Vackraste landskapet

Val d’Orcias rullande gröna kullar i Toscana såg ut som en perfekt målad tavla. När solen smög in över kullarna och soldiset smekte horisonten och de toppiga cypresserna – då var jag nästan beredd att börja sjunga en serenad till naturens ära. Mamma Mia så vackert!

Toscana

Största överraskningen

Italien måste ha många fler poliser än vi har i Sverige, för vi såg verkligen poliser och militärpoliser överallt. Vi blev faktiskt till och med stoppade av den civila militärpolisen – carabinieri – mitt i en skog på en pytteväg i Ligurien. Plötslig bara stod de där och vinkade in oss med en liten spade. Den ena polisen kom barskt fram till bilen och började prata en massa på italienska. Vi såg lite oskyldiga ut (för vi hade inte brutit mot några regler) och svarade snällt “No Italian. English?”. Polisen som berättat allt på italienska tittade då på sin kollega och gick demonstrativt iväg. Kollegan funderade i några sekunder och sade sedan “Have a nice holiday!” och vinkade iväg oss. Vi funderar fortfarande på vad de egentligen ville.

Cinque Terre strand
En av de få stränderna i Cinque Terre

Oväntade kostnader att räkna med

Det tillkommer alltid lite extra avgifter i Italien. Stadsskatten som betalas på hotellet (ingår aldrig i bokningen) ligger ofta på mellan 2-5 euro per person och dag, vägtullarna kostade oss mellan 5-10 euro per dag (beroende på hur långt vi körde) och kuvertavgiften på restaurangerna (för bröd och bestick) ligger på mellan 1-5 euro per person. Summera ihop detta för oss tre, så kan det i värsta fall bli 55 euro extra per dag. Det blir rätt mycket pengar på en 10 dagar lång resa… Lägg dessutom till att parkeringen i Venedig kostar 21 euro per dygn, så blir det definitivt en ansenlig summa.

Summan av kardemumman?

Vi hade en riktigt härlig bilsemester i Italien, hela familjen fullkomligt älskade alla intryck, historiska platser och den vällagade maten. Dottern tyckte att Venedig och Lutande tornet i Pisa var bäst, jag älskade färgerna på ön Burano i Venedig och mannen älskade kullarna i Val d’Orcia. Det är nog dags för mig att varna er – det kommer helt enkelt att bli en hel del Italien i bloggen framöver! 🙂

Vilka är dina italienska favoritplatser? Och viktigast av allt – blev du också blåst på gelaton i Florens?

Vill du läsa mer om Italien? Titta in på min Italien-sida!

Mysiga Cernobbio vid Comosjön
Mysiga Cernobbio vid Comosjön
Vill du läsa mer om Italien?

Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.