Bloggportalen

Portofino – Kändisarnas favoritby – Italien

Portofino hamn - Italien

Portofino – ”den vackra hamnen” – ligger några mil öster om Genua i Ligurien. Som många andra italienska byar vid Medelhavet, började dess historia som en liten oansenlig fiskeby. Idag är dock historien en annan. När du googlar på Portofino möts du inte av bilder på hårt arbetade yrkesfiskare, utan av glamorösa bilder på världskändisar. Bilder på ofattbart lyxiga båtar, fantastiska hus, vackra kläder och perfekta människor. Portofino är idag en av Italiens exklusivaste semesterorter.

Portofino-Italien

Det är inte helt lätt att ta sig till Portofino. Även om det finns en bilväg, är den stängd för privata bilar. Man får helt enkelt ta buss eller färja från den närliggande staden Santa Margherita. Jag kan inte låta bli att undra hur Jay Z och Beyoncé tog sig ut till Positano på sin sommarsemester för några år sedan. Antagligen hyrde de en egen yacht, men det kittlar lite att tänka att de också tog bussen till Portofino. Att de fick ståplats på bussen tillsammans med alla amerikanska turister, precis som vi fick.

Portofino restauranger -Italien

Portofino är en liten, romantisk och intim by. Långt ifrån glittriga Monaco eller piffiga Capri. Det är nästan lite konstigt att detta har blivit en populär semesterort för kändisar, för det går inte att gömma sig någonstans. Hamnen är kantad av mysiga små restauranger, men kajen är smal och det är nästintill omöjligt att inte stöta i varandra när man försöker ta sig fram. Men kanske är det själva grejen. Att bli sedd?

Portofino gata -Italien

Det finns svartvita arkivbilder med Greta Garbo gående på kullerstensgatorna här i Portofino. Winston Churchill, Ingrid Bergman, Madonna, Elisabeth Taylor har också varit här. Det är snarare svårt att hitta en kändis som inte varit här på semester, än tvärtom. Portofinos finaste hotell Hotel Splendido ligger högt ovanför byn, ett populärt ställe för många återkommande besökare. Byggnaden bygges redan på 1600-talet som ett kloster, men byggdes om till hotell i början av 1900-talet. Tänk om dessa 500 år gamla väggar kunde tala. Eller kanske hellre, skvallra lite…

Portofino hamn -Italien

Aprilvädret vid vårt besök bjuder inte på varken möjlighet att använda mina glassiga solglasögon eller en svepande kaftan. 11 grader, mörka moln och hot om regn lockar inte fram min glamorösa sida. Runt omkring de pastellfärgade husen vid hamnen ligger villor, privatpalats och lyxiga hotell. Välklippta cypresser skyddar mot insyn och pergolas med överdådig grönska stoppar paparazzis nyfikna blickar. Men om Kardashians skulle vara här, så sitter de ändå inte ute på terrassen och sippar drinkar idag. Vädret sätter definitivt stopp för det.

Portofino-Italien

Till Portofino åker du inte för att shoppa om du inte har en tjock plånbok. Balenciaga, Emilio Pucci och Missoni är bara några av de butiker som finns i byn. Outlets kan du glömma. Om fönstershopping av vackra saker inte är din grej, kan du istället njuta av den vackra naturen på någon av vandringslederna i området. Vandringen till klostret Abbazia di San Fruttuoso ska vara spektakulär. Dagens väder lockar dock inte med någon vandring, snarare en värmande kaffe under tak.

Portofino-Italien

Castello Brown ligger som en skyddande borg på klippan mot havet. Ursprungligen ett fort från 1400-talet, men ägs idag av staden Portofino. Idag bjuds inte längre på några kanoner, men på utställningar, bröllop och en vacker trädgård. Att promenera hit upp tar max 10 minuter. Portofino är inte någon stor by.

Portofino-Italien

Efter någon timme har vi gått överallt i Portofino. Varenda liten gata. Varenda liten trapp. Fönstershoppat i varenda butik. Fördelen med dåligt väder och lågsäsong är att det inte är svårt att insupa den lilla byns charm utan stress. Annat lär det vara när hamnen under sommaren är fylld av världens dyraste privata yachter och privatpalatsens ägare är på besök. Då är det nog inte gatorna och trapporna som får turisternas främsta uppmärksamhet.

En färja är precis på väg tillbaka till Santa Margherita. Den är inte full, så vi hoppar på den. Även om man ser villorna utefter sluttningarna när man åker bussen ut till Portofino, är det först från vattnet man riktigt förstår deras storslagenhet. Jag får nog inse att de flesta av boendena kring Portofino ligger utanför min resebudget. Tur att det inte kostar något att drömma.

Fiskebåt Portofino-Italien

Hur tar jag mig till Portofino?

Det går inte att köra bil till Portofino, så vi parkerade bilen i nämaste staden Santa Margherita där det finns flertalet parkeringsgarage. Vi ställde bilen i garaget Parcheggio Miramare, vid hotell Miramare. En liten varning: Parkeringsplatserna är otroligt små och det är riktigt trångt i garaget. Det gick bra med vår Fiat 500, men osäker på om det skulle vara möjligt att parkera här med en större SUV.

Läs mer
Vernazza - Cinque Terre

Buss 82 till och från Portofino hoppar du lättast på vid turistbyrån som ligger vid rondellen vid Piazza Vittorio Veneto. Bussen går var 20:e minut och stannar precis utanför turistbyrån. Här finns dessutom en biljettautomat på gatan där du enkelt kan köpa bussbiljetter. Enkel väg 3 euro, tur/retur 5 euro. Information om buss 82 hittar du här.

Det går även färjor till och från Portofino, de flesta av dem lägger till i hamnen en kort promenad från turistbyrån i Santa Margherita, men det går även att åka från Rapallo. Biljetterna kostade 7 euro enkel väg och köptes vid färjan. Färjorna skulle gå en gång i timmen, men några avgångar som skulle gå enligt tidtabell ställdes in när vi var här. Tidtabell till färjan hittar du här.

Vi valde att köpa enkel bussbiljett och åka buss till Portofino och sedan ta en färja tillbaka till Santa Margherita. På det sättet fick vi se den vackra kusten från två håll, vilket kändes som en bra kombo!

Vill du läsa mer från Italien? Titta in på min Italien-sida!

Paparazzibild!
Portofino-Italien
Färjan på väg tillbaka till Sankt Margherita
Portofino-Italien
Portofino-Italien
Portofino-Italien
Portofino-Italien
Utsikt från bussen på väg till Portofino

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
    • Tusen tack snälla du! Italien är levererade verkligen, även om vår dag i Portofino var dagen som gav ”sämst” bilder. Tänk så mycket mer inbjudande bilder det blir med lite sol! 🙂

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.