Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Åka tåg i Cinque Terre – Italien

Åka tåg i Cinque Terre – Italien

  • Hur upplever man de fem byarna i Cinque Terre smidigast? Går det att besöka alla byarna på en dag? Svaret är enkelt: Genom att åka tåg!
Cinque Terre tåg

Cinque Terre är utan tvekan en av Italiens mest populära destinationer. Nationalparken med de fem färgglada fiskebyarna är för många själva bilden av Italien. Men populära destinationer leder även till många turister. Faktiskt har det gått så långt att det diskuteras att införa begränsningar av antalet turister, även om man ännu inte har inför några nya regler. Men hur upplever man då de fem byarna smidigast?

Vår första tanke var att köra bil, då vi hade vår hyrbil och inte riktigt visste vad vi skulle göra med den. Dock insåg vi väldigt snabbt att det inte bara skulle ta otroligt mycket tid att köra mellan byarna på serpentinvägarna, det skulle dessutom vara en utmaning att hitta parkering. Lösningen? Tåg!

Vad gjorde vi av bilen?

Då vi skulle bo i La Spezia över natten, så parkerade vi helt enkelt bilen i ett parkeringsgarage vid vårt hotell och promenerade till tågstationen. La Spezia är en av områdets största städer, här finns gott om både parkeringshus och betald parkering.

Cinque Terre Tåg

Cinque Terre Card – Vad är det?

Cinque Terre är en nationalpark, där du behöver köpa ett vandringskort för att få vandra mellan byarna. Det finns två kort att köpa – ett kort med tåg (2 klass) inkluderat (Cinque Terre Treno MS Card) och ett kort utan tåg (Cinque Terre Trekking Card). Vi valde att köpa ett dagskort med tåg. Skillnaden mellan de två korten är enbart om tåg är inkluderat eller inte, allt annat är lika. Exempelvis ingår gratis toalettbesök och buss i byarna i båda korten. Läs mer om vad som ingår i de olika korten på den officiella nationalparkssidan.

Under högsäsong (mitten av mars till början av november) kostar ett dagskort med tåg 16 EUR per person (12-69 år) / barn mellan 4-12 år kostar 10 EUR. Med detta kort får du åka från La Spezia till Cinque Terre till Levanto med hur många stopp du vill på en dag. Ett dagskort utan tåg kostar 7,50 EUR för en vuxen, så det extra påslaget för tågresorna känns rimligt.

OBS: Om du inte planerar att varken vandra mellan byarna eller åka mycket tåg, så behöver du med stor sannolikhet inget Cinque Terre-kort. Då kan det vara mer prisvärt att bara köpa enkelbiljetter (4 EUR) på tåget.

Var köper jag kortet?

Cinque Terre-kortet köper du på någon av de nio välkomstcentrumen på tågstationerna i La Spezia, Corniglia, Riomaggiore, Vernazza, Levanto, Monterosso eller Manarola. Du köper alltså inte Cinque Terre-kortet i den vanliga biljettluckan på stationen, utan på ett Cinque Terre Welcome Center. Glöm inte att se till att kortet är validerat innan du hoppar på tåget!

Vill du göra det enkelt för dig? Du kan köpa korten online i förväg på Parco Nationale Cinque Terre och skriva ut dem istället.

Cinque Terre Tåg

Hur ofta går tågen?

Tågen mellan byarna går mellan två till fem gånger i timmen, från klockan fyra på morgonen till midnatt. Vi väntade aldrig mer än 10 minuter på ett tåg och det fanns alltid plats på de tåg vi hoppade på. Se till att få med dig en tågtidtabell från välkomstcentrumet – alla tågen stannar nämligen inte i alla byar, så det är bra att ha koll på vilket tåg du ska hoppa på.

Att åka tåg genom Cinque Terre är att resa genom tunnlar, vilket gör att det går svindlande fort att åka mellan byarna. Du hinner inte gå ombord på tåget förrän du är framme i nästa by. Att köra bil med stopp i alla byarna skulle ta minst två timmar, ej inräknat jakten på parkeringsplats. Med tåg tar det 25 minuter.

Läs mer
CDH Radda in Chianti

Restider mellan byarna:

  • La Spezia – Riomaggiore (8 min)
  • Riomaggiore – Manarola (3 min)
  • Manarola – Corniglia (4 min)
  • Corniglia -Vernazza (5 min)
  • Vernazza – Monterosso (4 min)

Tidtabell Cinque Terre
Tågtidtabellen som gällde när vi var här (april 2019)

Bra att tänka på!

Överallt på tågstationerna varnas för ficktjuvar. Håll lite extra koll vid avstigning och påstigning, det är oftast i den trängseln som de slår till.

Vill du läsa mer?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (2)
    • Det är så knasigt att byarna ligger så nära varandra, men att det som tar 5 minuter med tåg tar 30 minuter med bil. Finns nog ingen fördel med att ta bilen till Cinque Terre?

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.