Bloggportalen
Meny
Cinque Terre / Italien / Ligurien

Riomaggiore – Vårt sista stopp i Cinque Terre – Italien

Vi kan inte fatta det. Vi sitter vid ett bord, på en uteservering, längst ut på en klippa i Cinque Terre. Utsikt över havet. En kall öl i handen. Hur kunde vi ha sån tur? Är detta lycka? Vårt sista stopp i Cinque Terre är Riomaggiore, som både charmar och förvånar.

Riomaggiores hamn

Det luktar rosmarin och grillad fisk. Solen gassar från aprilhimlen och vi navigerar oss genom folkmassor, fiskebåtar och droppande glasstrutar. Riomaggiore är den sydligaste av de fem byarna i Cinque Terre och den första byn du möter när du kommer hit med tåget från La Spezia. För oss är det den sista byn vi besöker i Cinque Terre, efter Vernazza, Manarola och Monterosso al Mare. Bekantskapen med Monterosso al Mare kom jag snabbt över, Vernazza kittlade lite i magen. Manarola däremot… Mama Mia! Vilken skönhet! Skulle jag överhuvudtaget stanna till i Riomaggiore, när jag redan sett Cinque Terres vackraste by?

Jag kliver av tåget. Inställd på att det här ska bli ett snabbt stopp. Men jag hade fel.

En tunnel av mosaik med blå fiskar tar oss genom berget till byns hjärta. Mot hamnen och den kända vyn över den branta, pastellfärgade byn. Byn som ligger i en trång liten ravin, omgiven av vinstockar, citronträd och olivlundar. Jag är lite förvånad. Det är inte lika mycket besökare här som i Vernazza eller i Manarola.

Båtarna ligger uppdragna i den lilla viken mitt i byn. Här finns ingen riktig fiskehamn med guppande små fiskebåtar som i de andra byarna, här finns inte heller en strand, Snarare bara en plats för båtar att sjösättas och dras upp. På en av båtarna sitter en sliten klisterlapp med ordet Hammarplast. Svenska Hammarplast från Tingsryd, här i lilla Riomaggiore? De har väl aldrig tillverkat båtar?

Båtar i Riomaggiore

Vi går upp mot klippan och havet för att titta på utsikten över Riomaggiore. Det här är nog den brantaste av de fem byarna i Cinque Terre och husen ligger tätt tätt inpå varandra. Vi närmar oss utsiktspunkten. Ett litet café med små fyrkantiga bord ligger precis vid klippans kant. Ett av de små borden är lediga. Bästa utsikten. Tre stolar. Vi tittar oss omkring. Är det ingen som är på väg att ta den lediga platsen? Det går någon sekund. Platsen är fortfarande ledig. Jag börjar gå dit, med ganska så bestämda steg. Jag kanske går lite fortare än vanligt, men bordet är fortfarande ledigt när jag kommer fram. Vi slår oss ner och beställer en bakelse till den yngre resenären och två kalla öl till oss äldre resenärer. Solglasögonen åker på. Utsikten över de randiga klipporna och byn är makalös. Priserna på caféet var dessutom överkomliga.

Havet vid Riomaggiore

Vi sitter kvar en bra stund på uteserveringen och njuter av folklivet, solen och båtarna som passerar förbi i det turkosa vattnet. Tvätten vajar i vinden, så som den antagligen har gjort ända sedan byn föddes på 1200-talet. Jag tittar på mängder av turister som dödsföraktande sitter på kanten ovanför hamnen och försöker ta den perfekta selfien. En tjej håller nästan på att ramla ner för klippan för att få sin selfie. Själv tar jag inte ett enda kort på mig själv. Jag bara sitter här. Och njuter.

Riomaggiore - Italien

VAR LIGGER RIOMAGGIORE?

Riomaggiore är en av de fem byarna i Cinque Terre. Byn ligger 1,5 mil väster om La Spezia i Ligurien, Italien. Tågresan från La Spezia tar 6 minuter.

Karta

VILL DU LÄSA MER OM ITALIEN OCH CINQUE TERRE?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Citroner i Riomaggiore
Riomaggiores färgglada hus
Kakel i Riomaggiore
Riomaggiores hamn
Riomaggiore balkonger
Riomaggiore - Cinque Terre - Italien
Välkommen till Riomaggiore
Riomaggiore
Riomaggiores gator
Vill du läsa mer från Ligurien?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

8 Kommentarer

 • Daniela | Discovering The Planet
  10 september, 2019 at 23:50

  Helt klart vår favoritby efter Vernazza. Tyvärr var det alldeles för mycket folk i Manarola för att vi skulle kunna uppskatta byn :). Härliga bilder som vanligt.

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   16 september, 2019 at 22:22

   Tack snälla Daniela! Ja, inte helt lätt att uppskatta Cinque Terre när det är för mycket folk. Jag får nästan panik om jag måste gå och trängas med andra människor, det spelar ingen roll om jag är på världens vackraste plats. Jag kan inte uppskatta skönhet när jag är inträngd i en människohord.

 • Madeleine Krans
  11 september, 2019 at 7:44

  Msn älskar ju Cinque Terre! Vi bodde i en taklägenhet med en enorm terrass i Riomaggiore och vandrade mellan byarna. Ofta var vi helt ensamma på stigarna! Trots att det var under en Kristi Himmelsfärd- helg. Tågen däremot var fullsmockade.

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   16 september, 2019 at 22:25

   Men åh så drömmigt! Hade ni hyrt via airbn? Kristi Himmelsfärd nog en bättre helg att besöka Cinque Terre, vi var ju där veckan innan påsk. Långledigheter brukar inte vara bra om man vill besöka populära resmål 🙂

 • Ann-Louise Paulsson
  12 september, 2019 at 22:37

  Underbara färger och bilder! Åh vad jag längtar till Italien nu!

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   16 september, 2019 at 22:26

   Tack snälla du! Du måste ju snart åka hit – du skulle älska alla färger och all den goda maten!

 • Marie
  13 september, 2019 at 18:28

  Åh jag måste också åka dit! 🙂

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   16 september, 2019 at 22:27

   Det är verkligen så fint som det ser ut på bilderna! 🙂 Försök att åka hit när det inte är någon storhelg bara – jag hade missat att påsken är italienarnas största helg för att resa runt i landet…

Skriv en kommentar