Val di Funes – Vandring i Dolomiterna -Italien

Det finns i mina ögon inga berg som slår Dolomiterna i dramatiska vyer. Varken Klippiga bergen eller Himalaya har en chans. Dolomiterna är bergskedjornas drama queen med sina imponerande taggiga toppar som planar ut i bördiga gröna dalar med kor och små kyrkor. Vackra Val di Funes (Villnöss) i södra Tyrolen ligger i skuggan av de spretiga bergen Odle/Geisler. På håll ser det nästan ut som att bergskedjan ligger som en kungakrona över dalen. Verkligen ett passande utseende för en drama queen. Området är inte bara en del av skyddade naturreservatet Puez-Odle , utan är även ett UNESCO-skyddat världsarv sedan 2009. Här bland all denna skyddade natur hittar du en av Dolomiternas absolut vackraste (och familjevänliga) vandringar på vandringsleden Adolf Munkel.

Vår vandring på Adolf Munkel Trail

Då vi skulle bege ut på familjevandring (med barn i grundskoleåldern), var det inte läge att välja en svår vandringsled. Snarare en härlig vandring med vackra vyer över Dolomiterna (och närhet till berggasthofs) som skulle ge mersmak för den yngre generationen. Vi beslut oss därför att vandra delar av den kända vandringsleden Adolf Munkel, som räknas som svårighetsgrad lätt/medel. Om man går hela vägen är leden 9 kilometer och man ska räkna med ungefär 4 timmars vandring. Vi valde att gå lite mer än halva leden och sedan svänga av på en annan rundvandringsled till Glatschalm berggasthof och sedan tillbaka till bilen. En sträcka på 5-6 kilometer, som tog 2,5 timme utan paus.

Val Di Funes - Dolomiterna

Vår rundvandring startade och slutade på den avgiftsbelagda parkeringen i Malga Zannes/Zanser Alm (1680 m).

Vandringen började på en fin och enkel stig genom ängar och ett lägre skogsparti. Här i skogen bland träden betade kor bakom granarna och hade de inte haft bjällror runt halsen så de kunnat skrämma oss rejält. Det var inga problem att vandra i rask takt här nere på platån, så vi traskade på i våra vandringskängor. Inte kan väl denna vandring ta så lång tid som 2,5 timme?

Val Di Funes - Dolomiterna


Vi följde vandringsled nummer 6 mot Tschantschenon. Det var inte svårt att hitta, vägarna var väl skyltade med stora träskyltar som pekar dig åt rätt håll. I skogen rann flertalet smala små skogsbäckar genom den gröna mossan. Väldigt sagolikt.

Val Di Funes - Dolomiterna

Vid Tschantschenonbach (se nedan – en lite bredare bäck/litet vattenfall) så kom vi fram till en bro med en avtagsväg och en stor skylt med en mängd olika pilar. Här var det dags att ansluta till vandringsled 35 – målet med dagens vandring – Adolf Munkel. Oroa dig inte för att glömma numret på vandringsleden, alla skyltar skriver även ut Adolf Munkel.

Val Di Funes

Nu började stigen gå uppför och leden började smalna av och bli stenigare och full med rötter. Det var dock fortfarande inte svårvandrat, men det tog helt enkelt lite mer tid att parera och hoppa över rötter. Även om det här inte är någon svår vandring, skulle jag rekommendera att vandra i stabila vandringskängor. Det är väldigt lätt att kliva snett på en rot och en bra vandringssko ger bättre stöd än en joggingsko. Jag hade ett par låga vandringsskor, men jag skulle ha föredragit skor med högre skaft.

Val Di Funes - Eva Gyllenberg

Nu började vi närma oss dagens höjdpunkt – vandringen i Geislers skugga. Bergen låg som förväntat i skugga och soldis denna tid på dagen, så det kändes nästan som att vandra mot en kuliss med blå bergstoppar. Skogen började nu att tunnas ut och vi närmade oss gränslandet mellan skogen och berget.

Val Di Funes

Så öppnade landskapet upp sig och vi stod vid foten av den mäktiga bergskedjan. Rejäla ras har skapat mjuka sluttningar av grus och slängt stora stenbumlingar hela vägen fram till skogens kant. De här vyerna är så spektakulära att man nästan tappar andan.

Val Di Funes - Dolomiterna

Vandringen vid bergets fot gick inte alls fort, vi kunde inte låta bli att stanna och insupa skönheten var och varannan meter. Efter att ha gått ungefär halva bergskedjans längd här i sagolandskapet, var det dock dags att svänga av mot en lunch vid Glatschalm. Det finns tre avtagsvägar från Adolf Munkel, beroende på hur långt du vill vandra innan du svänger av. Det är svårt att gå vilse här, alla lederna som du ska svänga av på heter endera 36 eller 36B och svänger åt höger från Adolf Munkel.

Val Di Funes - Dolomiterna

När en apfelstrudel lockar på 1902 meter är det lätt att vandra! Lite lätt nedförsbacke och sedan en stunds vila i solskenet på uteserveringen på berggasthof Glatschalm gjorde verkligen gott. Apfelstrudeln var så där gigantisk, kletig och fluffig som en riktigt bra apfelstrudel ska vara. Vår servitör läste mina tankar och kom in med tre skedar. Herregud vilken stjärna!

Val Di Funes - Dolomiterna

Jag kunde snabbt konstatera att den vanligaste drycken bland vandrarna här i Italien inte är sportdryck. Jag förstår dem helt och fullt. Hur hård en träbänk på en uteservering än kan vara, så kräver en utsikt som denna en stunds njutning. Livet är nog som bäst när man får vandra till storslagna vyer.

Val Di Funes - Dolomiterna

Vi packade ihop och sade adjö till bergen och vandrade mot bilen igen. Nu vandrade vi vidare på vandringsled 36, men denna gång i nedförsbacke. Vandringsleden var fortsättningsvis ännu bättre än tidigare och tog oss genom ett nytt parti av den orörda skogen. Bergen försvann rätt så snabbt bakom våra ryggar och de höga tallarna och vägen till parkeringen kändes konstigt nog mycket kortare än vägen upp till bergen. Det kan ha haft något att göra med nedförsbacken.

Val Di Funes - Dolomiterna

Så, vad blev det samlade familjebetyget?

En vandring vid Dolomiterna med en apfelstrudel-paus är utan tvekan en vandring i världsklass! Hela familjen älskade denna dag och somnade som små nöjda grisar på kvällen.

Hur hittar jag hit?

Adolf Munkel Trail ligger i Sydtyrolen (Südtirol) i norra Italien, ungefär en timmes körning nordöst om Bolzano (där vi bodde).  Kör mot Santa Magdalena och knappa in Zanser Alm (Malga Zannes) på GPS:en så hittar du till parkeringen. Vid parkeringen finns en stor karta med information om alla leder, så du behöver inte vara alltför mycket förberedd innan du kommer hit.

Finns det något annat jag inte ska missa när jag ändå är här i krokarna?

Ja, missa inte att stanna till och beundra den lilla kyrkan Sankt Johann i Ranui (se bild nedan).

Val Di Funes - Dolomiterna

Jag vill läsa mer om Val di Funes!

Kolla in dessa turistsidor från regionen för mer information om vandringsleder, boende och matställen.

         

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Pienza – Pecorino och palats i påvens perfekta stad – Italien

På en kulle i det mest toscanska Toscana, ligger staden Pienza. Här bland får och renässanspalats hittade vi en visionär påve och en riktigt välsmakande ost.

Val d’Orcia – Bland Toscanas allra vackraste landskap – Italien

Jag befinner mig i en klassisk italiensk renässansmålning. Val d'Orcia är världsarvet där Toscanas vackraste landskap samlas. Vi körde från Siena till Montepulciano och hittade här det Italien vi drömt om.

Santa Margherita – staden alla passerar men få besöker – Italien

Vissa städer passerar man på vägen mot någon annanstans. En av dessa städer är Santa Margherita, porten till Portofino. Den där staden som alla passerar, men ingen riktigt besöker.

Fotoalbum från Florens – Italien

En av världens vackraste städer förtjänar att få visas upp med några fler bilder. Matmarknader och innergårdar, trädgårdar och utsiktsplatser. Här kommer en bildbonanza på 40 bilder från en av världens vackraste städer.

Bila i norra Italien i 14 dagar – dagsplaner och resväg – Italien

Ska du åka på bilsemester i Italien? Få länder kan bjuda på så mycket kultur och historiska platser som Italien. Florens, Venedig, Toscana, Pisa, Cinque Terre - jag har summerat ihop vår resplan för en 14 dagar lång bilsemester med start och slut i Milano! Häng med!

San Gimignano – Torn, fejder och tryffel – Italien

Fejder, osämja och sjukdom. Vår historia är fylld av tragedier. Så är även historien för den lilla Toscanska byn San Gimignano. Toscanas "Manhattan".

Ännu mer reseinspiration

Montepulciano – Backar, gränder och Vino Nobile – Italien

I Toscanas högst belägna stad Montepulciano produceras ett av Toscanas bästa viner - "Det ädla vinet" - Vino Nobile. Här bland renässanspalats, cypressalléer och kullerstensgator är det lätt att njuta lite extra av Italiens skönhet.

Miniguide till Venedig – 8 Tips inför resan – Italien

Hur dyrt är Venedig egentligen? Vad gör jag av bilen? Och hur tar jag mig runt? Här är mina bästa tips för Venedig - samlade i en miniguide!

Sevärdheter i Florens – Mina topp 10 favoriter – Toscana – Italien

Florens är en av Italiens populäraste städer och sevärdheterna är många. Här är mina tio favoriter - som faktiskt visade sig till stor del vara ätbara!