Bilsemester i Portugal: Dagsplaner för en 10 dagar lång road trip

Att planera en bilsemester kan ta mycket tid. Sevärdheter ska kollas upp, mysiga hotell ska bokas och hyrbilar ska beställas. Tänk så bra om någon har gjort en plan till dig, så du lätt kan modifiera den efter dina egna intressen? Vet du vad? Här kommer hela min reseplan för vår bilsemester i norra Portugal som vi gjorde i augusti (2018). Start och slut i Lissabon och däremellan besök i några av Portugals häftigaste platser: Porto, Dourodalen, Óbidos, Costa Nova, Sintra, Nazaré och Monsanto.

Jag måste faktiskt säga att detta är en av de bästa bilsemestrar vi någonsin har gjort. Delvis för att vi hade spännande saker att upptäcka varje dag, men också för att vi bokat både bra hotell och bra restauranger innan vi åkte. Genom att allt var förbokat och middagen serverades klockan 20 varje kväll, så hade vi härligt långa dagar att upptäcka Portugal utan att behöva stressa.

Jag har skrivit in alla de hotell som vi bodde på, även om jag rekommenderar att du läser mina inlägg innan du bokar. Det som jag uppskattar hos ett hotell, kanske du inte alls är det du söker efter – eller tvärtom. Men det är en plan med lagom långa dagsetapper och det är lätt att hitta andra hotell i närheten av mina förslag.

I princip alla restauranger som jag förbokade, bokade jag via appen The Fork. The Fork har mycket större utbredning i Portugal än exempelvis Book-a-table och ofta är det erbjudande på mellan 30-50% på a la carte-menyn på bra restauranger om du bokar via appen. Väldigt trevligt!

Vill du ha generella tips för vad du behöver tänka på när du bilar i Portugal? Mina bästa tips hittar du här!

Lissabon

Dag 1-2: Ankomst Lissabon

Börja resan med någon dag i Portugals huvudstad bland spårvagnar, sevärdheter och bra restauranger. Om du kommer sent på kvällen (och bor på Intercontinental), rekommenderas deras restaurang Akla.

Boende: Intercontinental Lisbon
Restaurang (middag): Akla

Sintra - Portugal

Dag 3: Sintra

Sträcka: 12 mil
Tidig start från Lissabon för att åka till Sintra. Sintra har en uppsjö av sevärdheter och det är svårt att hinna med dem alla på en dag. Vi förundrades av Penapalatset, vandrade vid Cabo da Roca och besökte det övergivna klostret Convento Dos Capuchos. Stanna till vid Azenhas Do Mar på vägen till nattens boende utanför Óbidos.

Boende: Evolutee Royal Óbidos
Restaurang (middag): Maria Batata

Nazare-Portugal

Dag 4: Obidós, Nazaré och Conimbriga

Sträcka: 16 mil
Vi börjar dagen med ett besök i den vackra staden Obidós innan vi beger oss till de stora vågorna i Nazaré. På väg till dagens boende besöker vi de romerska ruinerna i Conimbriga.

Boende: Curia Palace (ej rekommenderat – men läs gärna om vår upplevelse!)
Restaurang (lunch): Taverna d’Adelia

Costa Nova - Portugal

Dag 5: Bussacoskogen och Costa Nova

Sträcka: 13 mil
Dagen tillbringas bland de randiga husen i kuststaden Costa Nova. På vägen dit stannar du för en promenad i Bussacoskogens gröna sagoskog. På vägen till Porto stannar du i Ovar för att prova deras speciella sockerkaka Pão-de-Ló.

Boende: Eurostars Heroismo (Porto)

Porto - Portugal

Dag 6: Porto

Vandra runt i Portos centrum och förundras över den charmiga slitna gamla staden. Prova portvin och besök centralstationen med dess blåvita kakel.

Boende: Eurostars Heroismo (Porto)
Restaurang: Cafeina

Dourodalen - Portugal

Dag 7-8: Dourodalen

Sträcka: 12-20 mil (beroende på väg)
Kör från Porto efter frukost och ät en härlig lunch på någon av de många vingårdarna i Dourodalen. Tillbringa dagarna utefter dalens vackra vägar och njut av vyerna.

Boende: Quinta de Casaldronho 

Monsanto-Portugal

Dag 9: Monsanto & Serra Da Estrela

Sträcka: 35 mil 
Idag tar vi en bildag genom inlandet och nationalparken Serra da Estrela. Ta en lång lunch i någon av bergsbyarna, här får du riktig portugisisk mat till en billig peng! Stanna i klippstaden Monsanto innan du tar in på nattens boende på det historiska lyxhotellet Pousada Mosteiro do Crato.

Boende: Pousada Mosteiro do Crato (kommande inlägg)

Lissabon-shopping

DAG 10: LISSABON

Sträcka: 18 mil 
Dags att åka tillbaka till Lissabon för hemresa efter fantastiska 10 dagars bilsemester! Om du har flyg på eftermiddagen, passa på att fynda märkeskläder på väg till flygplatset på det stora Freeport Lisboa Fashion Outlet

Vill du läsa mer om Portugal? Titta in på min Portugal-sida!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

2 KOMMENTARER

    • Vad glad jag blir att du gillade upplägget! ??? Var lite osäker på om det skulle bli för grötigt i plugin:en med alla punkter, men det var den enda plugin jag hittade som kunde dra linjer mellan platser och samtidigt ha länkar till mina inlägg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Vandring till Pico Ruivo – Madeiras högsta topp – Portugal

Vandringen till Madeiras högsta topp Pico Ruivo bjuder på bedårande vackra vyer över hela ön och dramatiskt väder. Vi traskade till toppen i strålande solsken, men vädergudarna ville visst något annat på vägen tillbaka.

I väntan på blåvalen – Valskådning på Madeira – Portugal

Jag har aldrig sett en blåval. De har hållit sig gömda varenda gång jag varit ute på de stora haven. Kanske skulle vi ha tur att se havets jätte på valskådning på Madeira?

Cabo da Roca – en vandring vid världens ände – Portugal

Jag står vid världens ände - Cabo da Roca. Portugals västligaste plats. Här drog vi på oss ryggsäckarna och vandrade längs kusten, bland branta klippor, havsluft och turkost vatten.

Vandra på Madeira – Ponta de Sao Lourenco – Portugal

En av de mest populära vandringarna på Madeira går till den trädlösa och karga halvön Ponta de Sao Lourenco. En riktigt härlig vandring för hela familjen!

Bo på vingård i Dourodalen – Quinta de Casaldronho – Portugal

Jag hade bestämt mig för att bo minst en natt på en vingård när vi var i Portugal. Jag såg framför mig runda kullar med branta vinodlingar där jag skulle serveras gårdens krispiga vita vin i kondenssvettiga glas i solnedgången. Så, hur blev det egentligen?

Hotel Eurostars Heroismo – Porto – Portugal

Det är inte helt lätt att hitta ett hotell i Porto med parkeringshus, men Eurostars Heroismo var både snyggt, fräscht och praktiskt!

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.