Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Porto – När det inte blir kärlek vid första ögonkastet – Portugal

Porto – När det inte blir kärlek vid första ögonkastet – Portugal

 • Porto skulle vara en av resans höjdpunkter. Men det blev inte kärlek vid första ögonkastet mellan mig och Porto - faktiskt långt ifrån.
Porto - Portugal

Porto är Portugals andra största stad och även en så kallad ”secondary city” – en stad utanför huvudstaden som har ekonomisk och social tillväxt som är viktig för landets välmående och ekonomi. I Sverige har vi två ”secondary cities” – Malmö och Göteborg. Porto är Portugals enda ”secondary city”. Kanske var det därför som jag hade förväntat mig något annat. Min syster var i Porto för några år sedan och beskrev Porto som en sliten stad med utblåsta hus och renoveringar överallt. Ungefär så skulle även jag beskriva Porto idag. Visst, även en skönhet har sina fläckar – men hur många då?

Porto - Portugal
Porto - Portugal

Vi tillbringade dagarna till fots. Den största delen i Portos gamla kvarter Ribeira, med de kända husen som ser ut att rinna utefter kullarna. Vi tillbringade även en hel del tid i Foz do Douros lite lyxigare bostadsområde där Dourofloden möter Atlantkusten och i Fontainhas orörda kvarter mellan broarna. Även om de olika områdena är helt olika är det en sak som är gemensam. Det är otroligt slitet.

Porto - Portugal

Många hus saknade tak. Huset bredvid vårt hotell hade lagat hela sitt tak med silvertejp. Jag undrar om det ens fanns någon takpanna kvar under all denna tejp. Andra hus hade varit utblåsta för renovering så länge att tre generationer av duvor levt här. Vissa hus hölls uppe av robusta ställningar för att inte rasa, men folk bodde fortfarande kvar i husen. Vi går i en gränd mellan två gator, det luktar starkt av urin och på marken ligger en spruta. Här hade jag inte känt mig bekväm om jag gått i kvällsmörker.

En av de få platser i Porto som inte behöver en längre presentation (eller renovering) är dubbeldäckarbron Dom Luis I. Det är ganska lätt att känna igen arkitekten bakom det 130 år gamla arkitekturella mästerverket. Gustave Eiffel. Tryck ihop bron i båda ändar i fantasin, så har du nästan skapat ett nytt Eiffeltorn.

Porto - Portugal
Porto - Portugal

Vi vandrade över bron på den nedre vägen och såg ut över staden. Porto såg nästan lite bräcklig ut. Som att husen nästan stod på varandra uppför de branta sluttningarna. De som bor i Porto måste verkligen ha starka knän för att kunna gå upp och ner för dessa backar hela tiden. Jag kan fortfarande minnas den gamla tanten med knästrumpor som nästan marscherade om oss uppför en av backarna. Jag skyller på att vi stannade och fotograferade på vägen, annars hade hon antagligen inte kommit ikapp oss.

Porto - Portugal

Ribeira är stadens hjärta med några av stadens äldsta hus. De färgglada kaklade husen ligger alldeles vid Douroflodens kant och är sedan 1996 ett av UNESCOs världsarv. Trots att det är mängder av restauranger som kantar gatorna och turisterna är många, känns det inte som att området har tappat sin själ. Nytvättade kläder hänger ut från fönstren, parabolantennerna riktas mot skyn och fotbollsflaggorna täcker fönstren mot solen.

Porto - Portugal
Porto - Portugal

Ribera är charmigt som en lerig valp i vårsolen. Det går inte att låta bli att le, men du vill inget annat än att få duscha bort den där skitiga ytan. Området är en dröm för alla som gillar att fotografera, utan tvekan. Men vackert? Jag vet faktiskt inte.

Porto - Portugal

Vi passerar förbi ett raserat hus som är helt övertäckt av murgröna och en blommande lila klätterväxt. Växterna ligger som en köttätande amöba över hela kvarteret. Hur har hela detta hus mitt i centrum fått förfalla så här under så lång tid?

Porto - Portugal

En av de byggnader i Porto som jag uppskattade mest var utan tvekan centralstationen São Bento. Det är inte så ofta som jag brukar rekommendera en tågstation som sevärdhet, men detta är ett undantag. De blåvita målningarna på kaklet vid ingången är magnifika. Det sägs att det finns över 20 000 kakelplattor med målningar här på centralstationen. De över hundra år gamla målningarna visar allt från krigsscener, båtar, till kungar och lantbruk.

Porto - Portugal

En annan byggnad som har fantastiskt kakel i blått och vitt, är Portos katedral Sé do Porto och dess kloster. Katedralen började byggas på 1100-talet, men är idag en mix av alla århundrades stilar. Alla ombyggnationer har gett en ny stil. Den vackraste delen är klostret från 1300-talet.

Läs mer
Levadavandring på Madeira

Porto - Portugal

Klostret i Sé do Porto ger mig allt det jag förväntat mig av Porto. Historia, arkitektur och det blåvita kaklet. Vackert, stillsamt och fyllt med välbevarad medeltid. Vi var nästan själva i klostret. De flesta turisterna verkade gör ett snabbt besök inne i katedralen och skippade besöket i klostret. Kanske är det på grund av inträdet, kanske är det av okunskap. Jag tycker synd om de som missar detta. Klostret är utan tvekan Portos pärla.

Porto - Portugal
Porto - Portugal

Vi tog en taxi tillbaka till hotellet för att byta om inför kvällens fine dining i Foz do Douro. Konstigt nog är det billigare att ta en taxi än att åka tunnelbana.

Det kan hända att jag i taxin tillslut började mjukna lite för Porto. Inte så att hjärtat började klappa fortare av kärlek, utan mer som en känsla av en lång vänskap. Porto har sin charm. Alla färger, alla smala små hus som var för sig lutar mer än tornet i Pisa, allt förfall. Oavsett hur slitet Porto är, så är det väl ärligt talat det här som jag vill uppleva när jag reser? Känslan av att inget är tillrättalagt. Allt är verkligen så här. På riktigt. Det här är inget uppsminkat Disneyland. Det här är livet i Portugals näst största stad. Livet.

Porto – you didn’t have me at hello – but I think you had me at good bye

Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal
Porto - Portugal

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (15)
  • Tack snälla du! ❤️ Jag skulle nog faktiskt uppskatta Porto mer om jag skulle åka tillbaka nu, staden behövde nog bara lite tid på sig för att mogna hos mig. Med rätt förväntningar och rätt inställning kan Porto garanterat vara fantastiskt!

  • Om jag ser Havanna framför mig (där jag inte varit), så har jag ändå bilden och förväntningen att det ska vara lite slitet. Med Porto blev första känslan bara så fel. Alla andra städer i Portugal som vi varit i innan hade ju varit helt underbara och mysiga, så det var väl det jag trodde jag skulle möta även i Porto. Ja ja, nu kan det ju inte bli något annat än fantastiskt om vi skulle åka tillbaka :) Och det är en perfekt stad för alla som gillar att fotografera coola miljöer, så utan tvekan något för dig :)

 • Dina bilder är otroligt vackra. Jag har varit sugen på att åka till Porto eftersom jag älskade Lissabon när jag var där. Mycket bra med sådana här inlägg så att man kan tona ner sina förväntningar lite. Konstigt ändå att de låter byggnader förfalla så och tänk att bo i det där huset med ställningen, jag skulle inte kunna sova gott om nätterna utan bara ligga och vänta på att hela huset skulle rasa ihop.

  • Tusen tack snälla du! Lissabon är ju mer ”Stockholm”, om du förstår vad jag menar. Om man är beredd på förfallet och inte tror att Porto är som Cinque Terre, så är det en riktigt cool stad! Och maten – vilka restauranger! Men det kommer i ett eget inlägg :)

  • Tusen tack snälla du! Du har så mycket coola ställen att upptäcka runt omkring dig, är så avundsjuk! :) Innan vi åkte från Porto så hade staden ”vunnit mig över”, speciellt med sina helt otroliga restauranger. Åker du till Porto ska du definitivt förboka en av alla Michelin-restauranger – både otroligt prisvärt och minnesvärt!

 • Intressant läsning och så fina bilder! Men att laga tak med silver tejp… hum… det är visserligen en sjukt bra tejp men att laga tak med den har jag nog aldrig hört eller sett förut. Jösses! :)

  • Tack snälla Christine! ❤️ Silvertejpen hade jag nog mer förväntat mig i en stad i Asien än i Europa. Men den verkar ha fyllt sitt syfte! ???

 • Intressant hur olika syn man kan ha på saker. Har varit sugen på att besöka Porto men det slitna och risiga fick mig att bli ÄN mer sugen. Exakt såna städer som jag tycker är som vackrast. Väldigt vackra bilder också!

  /Gustav från The Whole Map

  • Jag älskar egentligen det slitna jag med, men det var inte det som jag förväntat mig med Porto! Tog två dagar innan jag smälte, men nu idag skulle jag gärna åka tillbaka igen. Silvertejpen till trots:)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.