Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Conimbriga – I romarnas fotspår i Portugal

Conimbriga – I romarnas fotspår i Portugal

  • Vi står på en nästan 2000 år gammal gata i Conimbriga och ser ut över ruinerna av en stad. Butiker, badhus, ett forum och en amfiteater. Conimbriga berättar historien om hur människor levde för tvåtusen år sedan.
Conimbriga - Portugal

Vi står på en nästan 2000 år gammal gata och ser ut över ruinerna av en stad. Här utanför Coimbra i Portugal ligger Conimbriga, en av västra romarrikets största utgrävningar. Staden Conimbriga har sina rötter tillbaka flera hundra år innan Kristus, men det var först under kejsar Augustus som staden började blomstra på riktigt. Staden låg utefter en av romarrikets viktiga handelsleder till Lissabon och här passerade många hungriga resenärer förbi. Resenärer som behövde handla och kanske till och med bada. Butiker, badhus, ett forum och en amfiteater breder ut sig framför mig. Det här är inte bara ruiner, Conimbriga berättar historien om hur människor levde och bodde för tvåtusen år sedan.

Conimbriga - Portugal

En av de finast bevarade delarna av staden är skyddad av tak. Här ligger ”House of the fountains”, ett stort privathus som en gång i tiden antagligen tillhörde en förmögen familj. I mitten av huset ligger en fontän med över 500 vattenstrålar och runt omkring den stora gröna innergården breder rum efter rum ut sig med den mest fantastiska mosaik jag någonsin sett. Det är helt otroligt att tvåtusen år gammal mosaik fortfarande kan berätta historierna om hur det var att leva på den tiden. Mosaikplattorna har knappt tappat någon färg, mönstren är fullt synliga.

Conimbriga - Portugal

Jag ser vilda oxar, människor som jagar vildsvin med hundar i koppel, stora strutsliknande fåglar och män som rider på hästar. Romarna ser ut att ha levt gott. De geometriska mönstren omringar berättelserna och ser på långt håll ut som en persisk matta. Jag ser tycker mig även se vinguden Dionysos. Kanske inte så konstigt att han är avbildad. Vin har producerats i Portugal i över 4000 år. Jag ser även en lite röd djävul med horn. Den har jag lite svårare att förklara.

Conimbriga - Portugal

Endast 20% av staden är hittills utgrävd, men det känns som att utgrävningarna bara fortsätter och fortsätter. Husen och mosaiken ligger på rad, det är nästan så att jag önskar att hela staden  skulle vara skyddad av tak. Men jag antar att området är rätt så tåligt, med tanke på att det ser ut så här efter så många år. Mosaiken här ute består dock mer av grafiska mönster, snarare än bilder som i House of the Fountains.

Conimbriga - Portugal

Nu kommer vi in i badhuset. Eller rättare sagt, ett av badhusen. För romarna gillade att bada. Badhusen var stora och moderna, med manliga och kvinnliga avdelningar och med rinnande vatten från en akvedukt och uppvärmda bad. Ett av badkaren står fortfarande kvar. Det ser ut som en jacuzzi täckt i vit sten. Tänk att hela detta badhus var så här vackert vitt. För tvåtusen år sedan.

Conimbriga - Portugal

Vi passerar in i amfiteatern, som en gång i tiden kunde rymma 4000 besökare. Här har många skratt ekat över ängarna. Men livet i staden på det politiskt oroliga 300-talet var hårt och staden utsattes gång på gång av attacker och överfall av barbarer. Så staden började bygga en mur. Och för att bygga en mur, behöver man mycket byggmaterial. Så staden började plocka sönder byggnader för att kunna använda materialet till att bygga muren. Så amfiteatern blev delvis nedmonterad.

Conimbriga - Portugal

Någon gång under år 465-468 kom staden till sitt slut. Staden invaderades och brändes ned och plundrades. Stadens invånare som inte lyckades fly, blev dödade. Efter detta angrepp, lyckades staden inte återhämta sig, utan övergavs.

Conimbriga - Portugal

Det är inte längre kvar så mycket från stadens stora forum och tempel. Inte heller från akvedukten. Men i museet som ligger i anslutning till utgrävningarna kan man få se många av de sköra delar som hittats i staden under utgrävningarna. Handmålade väggar, urnor och vaser, utsmyckningar. En modell visar hur templet såg ut en gång i tiden. Stort och mäktigt. Conimbriga var verkligen inte någon liten stad.

Conimbriga - Portugal

Vi vandrar runt bland fler hus, fler magnifika mosaikgolv och ännu fler badhus. Allt var så avancerat och så utvecklat. I Sverige kämpade vi på med järnåldern när romarna här nere gjorde delikata mosaikgolv med tredimensionella mönster och badade varmbad i vita stenjacuzzis.

Vi börjar runda av för dagen. Egentligen inte för att vi vill åka, utan för att vi varit kvar till stängning.

Läs mer

Conimbriga - Portugal

Hur hittar jag till Conimbriga?

Conimbriga ligger 1,5 mil söder om staden Coimra, eller 20 mil norr om Lissabon.  Museet och ruinerna har öppet nästan varje dag mellan 10-19 (kolla helgdagar innan ni åker hit)

Google maps

Vilken spännande plats! Jag vill läsa mer!

Det finns en hel del att läsa om staden och alla dess byggnader på den officiella sidan. 

Vill du läsa mer om Portugal? Titta in på min Portugal-sida!

Conimbriga - Portugal
Conimbriga - Portugal
Conimbriga - Portugal
Conimbriga - Portugal
Conimbriga - Portugal

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.