Curia Palace – En slottsnatt i Great Gatsbys anda – Portugal

Det var en gång en familj som åkte på en bilsemester i Portugal. Familjen hade inte så stora krav på sin semester, förutom att de ville äta gott och sova gott. Ett slott uppenbarade sig på bokningskartan på Internet. Ett slott, tänkte familjen! Det låter bra! Det tar vi! Slottet låg långt ifrån allt vad hette stora städer och restauranger, men vad gjorde väl det? Det var ju ett slott! Så kom det sig, att familjen körde in på slottsinfarten till Curia Palace en solig augustikväll, för en middag och en hotellnatt som de sent skulle glömma. And not in a good way…

Curia Palace

Slottet tornar upp sig framför oss på grusvägen. Genom bilfönstret ser jag en liten idyllisk fontän med en vacker vit svan passera förbi. Curia Palace visade sig verkligen från sin bästa sida i kvällssolen.  Åh, en mysig natt på hotell med en slottsmiddag! Allt under vår bilsemester i Portugal har hittills överträffat våra förväntningar, jag kommer på mig själv med ett fånigt leende på läpparna.

Familjen går mot incheckningen, men jag känner att jag bara måste ta en bild på detta vackra ställe innan jag checkar in. Solen är ju på väg ner och jag vill verkligen minnas den här stunden. Jag skuttar på lätta små steg ner mot fontänen. Det här kan bli en riktigt vacker bild. Slottet i solen, med trädgården framför. Jag hinner knappt närma mig fontänen förrän jag hör ett ilsket väsande ljud. Vad är det som låter? Är det en vattenspridare? Jag skuttar vidare. Väsandet ökar i styrka. Det är något som inte vill ha mig där. Jag måste erkänna att min första tanke var en orm. Kanske inte den mest logiska förklaringen till ett väsande ljud i Portugal, men det där ljudet lät som något jag hört förr i både USA och Australien. Jag stampar lite i marken med ena foten. Det gör man när det finns ormar i närheten. Ljudet ökar. Men varifrån kommer det? Jag närmar mig fontänen och titta in över buskarna. En fly förbannad svan burrar upp sig mot mig. Min första instinkt är att backa snabbt, men jag inser att den stackars svanen är vingklippt och kommer inte upp från fontänen. Jag går en lite större lov runt fontänen, men svanen förföljer mig med vingarna i hotläge och fräser. Hade den kunnat spotta, så hade den garanterat gjort det. Jag kände mig mentalt bespottad.

Curia Palace

Det blev en bild av slottet i solnedgången, bilden ovan. Det som inte bilden förmedlar, är det konstanta väsande ljudet av den förbannade svanen. Här någonstans borde jag förstått det. Det här skulle inte bli en vanlig slottsvistelse.

Jag går lite lätt förnärmad in i lobbyn och öppnar den stora trädörren. Hade jag kommit fel? Hade jag kommit till väntsalen på en tågstation? I högtalarna spelades lätt bruten storbandsjazz utan bastoner, så där som bara en gammal högtalare kan låta. Entrén hade sett sina bättre dagar. Ungefär någon gång på 1920-talet. Möblerna såg ut att ha plockats in från en uteservering i svunnen tid. Överallt satt det folk med sina mobiltelefoner och paddor. Konstigt, varför sitter de här? Det kan ju knappast vara för att det är mysigt?

Curia Palace

Vid incheckningen frågar vi om allt är ok med vår middagsbokning för kvällens slottsmiddag. Receptionisten kollar bokningen, allt var ok för kvällens middag. Vi åker upp till vår våning och vandrar i oändliga korridorer. Vårt rum ligger längst bort. Vi bor så långt bort att vi inte ens hör Gatsby-musiken.

Rummet är rätt så fint, renoverat betydligt senare än resten av huset. En himla tur, min rygg hade inte uppskattat en bäddmadrass från 20-talet. Dottern börjar fiffla med mobilen. Inget wifi och knappt någon mottagning genom slottets tjocka väggar. Jag kände genast på mig att det här hade något att göra med alla dessa människor som satt i receptionen. Det kan ha varit så att jag inte läst så noga om det fanns wifi på rummet, det var ju ett slott så jag räknade nog bara med att det skulle finnas…

Curia Palace

Vi byter om till middagen och går ner till restaurangen. Jag tar på lite extra läppstift. Det är ju en slottsmiddag ikväll. Vårt bord är dukat och klart, med vita dukar och välpressade servetter. Musik spelar i högtalarna. Storbandsjazz. Det låter lite som låten vi hörde när vi checkade in, men jag kan ju ha fel.

En butter servitör kommer med en vinmeny. Vi tittar lite frågande på varandra. Har ni någon à la carte-meny, eller har vi missat något? Servitören tittar lite frågande på oss och pekar ut över bordet bakom oss. Buffé, säger han.

Curia Palace

Buffé är inte min grej. Jag gillar bara buffé en gång om året, på julbord. Annars föredrar jag alltid a la carte. Kanske borde jag ha kollat det i förväg, men jag var så förblindad av min drömmiga romantiska slottsmiddag, att jag inte lagt en sekund på att fråga. OK, den här missen tar jag på mig. Men vi är ju ändå på ett slott. Hur dåligt kan det vara? Jag och dottern reser oss upp och börjar gå mot buffén. Så här i efterhand kanske jag bara skulle ha suttit kvar och druckit vin och inte ens tittat på buffén.

Jag älskar grönsaker, så jag börjar i ändan med de små skålarna med uppskurna grönsaker. Konstigt nog är skålarna med dressing större än salladsskålarna, men jag tänker inte nämnvärt på detta. Jag passerar förbi en sallad som består av kokta grönsaker och fuskiga crabsticks. Inte riktigt min grej. Nästa sallad är samma kokta grönsaker, men med små bläckfiskar. Inte heller min grej. En tallrik med friterade småfiskar med huvuden. Inte den heller. En pizza som ser ut att vara halvfabrikat som nog var tänkt till barnen. Inte den heller. Sist på förrättsbuffén finns några små piroger och en krabbcocktail. Jag hugger en av varje.

När jag ändå är här vid buffén, så tänker jag att det vore bäst om jag kollade vad som serverades som varmrätt. Tre stora varmhållningsbehållare i silver står på andra sidan bordet. Jag lyfter på locket på den ena. Torsk med potatis. Bacalhao. Nej tack, inte idag igen. Jag lyfter på nästa. Ris med något mörkt kött? Luktar lite suspekt? Det tredje kärlet kan jag inte ens definiera vad det är. I en simmig sås ligger köttbitar med många små små ben och flyter. Jag frågar servitören. Hon försöker förklara på portugisiska. Jag förstår inte något. Hon frågar sin kollega som kommer springande och glatt berättar att det är ”baby goat”. Jag stänger locket på geten. Var var det nu jag såg den där halvfabrikatspizzan…?

Curia Palace

Jag går tillbaka till bordet med min pizza och sallad och skrattar lite lätt hysteriskt åt hela min drömmiga slottsmiddag. Vi har inte beställt dricka ännu. Mannen undrar hur maten ser ut att vara. Jag ber honom beställa in en hel flaska rödvin.

Jag börjar äta på min krabbcocktail och stoppar ner skeden i glaset. Men var är krabban? Var är salladen? Det enda jag ser är thousand island-dressing. Jag börjar lyfta ut en sked med enbart dressing. En sked till. Ännu en sked med dressing. Nu börjar jag se ett salladsblad och lite krabba. Det här är inte en krabbcocktail med thousand island-dressing. Det här är en Thousand island-cocktail med lite krabba.

Curia Palace

Jag har en sak kvar att prova nu. Den friterade pirogen. Musiken är nu inne på sitt tredje varv på samma skiva. Samma låtar nöter om och om igen. Jag tar försiktigt en tugga. Det smakar fisk. Typ torsk. Jag återgår till halvfabrikatspizzan, men med lite hopp om att den där risrätten som jag inte smakat ännu skulle kunna vara något.

Mannen kommer tillbaka från buffén. Han har med sig risrätten på tallriken. Vis av mina tidigare buffé-misstag så låter jag honom smaka först. Han tuggar lite. Lever. Det är ris med lever. Jag tittar på buffén. Det finns fortfarande kvar pizza. Halleluja.

Jag och dottern lyckas på något magiskt sätt äta oss mätta på thousand island-dressing och pizza och vi somnar allihop gott efter många skratt över den absurda middagen.

Curia Palace

Frukostdags. Som tur är så går det nästan inte att misslyckas med en frukost. Speciellt inte en frukost som serveras på slottets egna fina porslin. Visst att det finns mer inlagda katrinplommon än färsk frukt på frukostbuffén, men efter gårdagens middag är vi inte kräsna. Storbandsjazzen spelar vidare i restaurangen. Det är nästan så att jag tror att musiken har spelat på repeat hela natten. Undrar hur personalen står ut med de att höra de samma tio låtarna dag ut och dag in.

Curia Palace

Jag smäller igen dörren till bilen och vi rullar ut genom hotellgrinden. Jag tittar på den idylliska fontänen. Svanen följer efter oss. Jag kan se hur han väser åt mig, men jag kan inte höra hans väsande för musiken i bilen. Vi lyssnar på Imagine Dragons. I nutiden. Storbandsjazzen lämnar jag bakom mig.

4 KOMMENTARER

    • Tack snälla du Daniela! En romantisk slottsweekend har fått en helt annan betydelse nu, eller hur? ?

  1. Längesen du skrev det här inlägget, men jag kollar igenom dina gamla inlägg om Portugal eftersom jag är mer än nyfiken på vårt nya hemland som vi har så mycket kvar att uppleva i. Men det där slottet skippar vi nog då, så tråkigt med maten som ju skulle sätta pricken över i:et i en sån miljö. Tack för heads-up!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Monsanto – staden under stenblocken – Portugal

Monsanto skulle ha kunnat vara vilken liten bergsby som helst, men du märker redan när du närmar dig byn att det här är något unikt. Monsanto är en nämligen en stenstad - byggd i, över och under stora runda stenbumlingar.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Utstirrad under en lunch på Taberna D’Adelia i Nazaré – Portugal

Vi hade läst om en Michelin-rekommenderad restaurang i Nazaré - Taberna D'Adelia - där de skulle servera riktigt bra fisk. Klockan var bara ungefär 12, så vi chansade och gick dit utan bokning. Portugiserna borde ju inte vara hungriga ännu, eller?

Dourodalen – I de branta vinodlingarnas rike – Portugal

I Dourodalens varma och torra klimat har man i hundratals år odlat vin utefter de branta flodbankerna. Vi bilade runt bland vingårdar och vinhotell och lärde oss allt om portvin och njöt av världens allra allra vackraste vyer.

Madeira – Tips och reflektioner dagen efter hemkomst – Portugal

Igår kom vi hem från Madeira, efter en fantastisk vecka fylld med vandringar utefter levador, på bergstoppar och på karga halvöar. Vad tyckte vi om ön? Här kommer våra snabba tankar!

Norra Portugal – Tips och tankar från en riktigt bra bilsemester!

Igår kom vi hem från en riktigt bra road trip i norra Portugal! En sådan där road trip som man önskar inte tar slut, utan som gärna hade kunnat fortsätta några veckor till.

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.