Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Monsanto – staden under stenblocken – Portugal

Monsanto – staden under stenblocken – Portugal

  • Monsanto skulle ha kunnat vara vilken liten bergsby som helst, men du märker redan när du närmar dig byn att det här är något unikt. Monsanto är en nämligen en stenstad - byggd i, över och under stora runda stenbumlingar.

Mitt i Portugal, nära gränsen till Spanien, ligger den lilla byn Monsanto. Monsanto skulle kunna vara vilken liten bergsby som helst, men du märker redan när du närmar dig byn att det här är något unikt. Monsanto är nämligen en stenstad, byggd i, över och under stora runda stenbumlingar.

Termometern närmar sig 36 grader och luften står helt stilla när vi öppnar bildörren. Vi har kört uppför bilvägen till Monsanto och har tillslut trängt in oss på en av de få parkeringsplatserna, inte alltför långt ifrån själva byn. Vi drar upp handbromsen och lägger i en växel innan vi lämnar bilen. Det är San Francisco-lutning på gatan, så bilen behöver lite hjälp för att inte rulla iväg.

Monsanto - Portugal

Redan 1938 blev Monsanto framröstad till ”Portugals mest portugisiska by” och ända sedan dess har byn varit skyddad av byggnadsregler och lagar. Jag kan inte se att det varken har byggts några hus eller sprängts några stenar här sedan dess. Monsanto känns verkligen som en genuin liten by.

Byn ligger på bergsknallen Mons Sanctus, en 800 meter hög klippa med ruinerna av ett slott på toppen. Här har man i nästan 1000 år anpassat sitt liv utefter naturen. Om det har funnits en sten i vägen, då har man byggt sitt hus runt stenen. Har det inte gått att bygga runt stenen, då har man byggt under den. När man tittar på byn från ovan, kan man se de stora stenkloten som sticker upp ur vart och vartannat hustak. Det ser nästan ut som om en jätte har kastat ut stenbumlingar från ovan, som lagt sig på hustaken som små spelkulor.

Monsanto - Portugal

Några fönster står öppna i hettan. Vi kan se en gammal dam titta ut, hon ser inte alls lika svettig ut som vi gör. Antagligen ger stenhusen och stenbumlingarna lite lägre inomhustemperaturer än vanliga hus. Vi hittar ingenstans att gå in för att få uppleva svalkan. Här finns nästan inga affärer och det är otroligt lugnt och tyst, trots att det är augusti och högsäsong.

Vi slår oss ner under ett parasoll på en uteservering och beställer in pastel de cereja – körsbärsbakelsen som är byns specialitet. Uteserveringen är byggd ovanpå en stenbumling och är både ojämn och lutande. Otroligt charmigt. Körsbärsbakelsen kommer in, den ser nästan ut som ett kompakt wienerbröd eller en pastel de nata – fast med körsbärssylt. Oavsett så var den väldigt god och kaffet var som vanligt både billigt och starkt. Varför kostar inte en kopp kaffe 0,50 euro här hemma i Sverige? Det är nog i och för sig bra för mig att kaffet inte är så billigt, jag dricker ju alldeles för mycket kaffe ändå.

Vi passerar ett hus som bokstavligt talat ligger inklämt mellan två stenar. Utanför ingången står en parad av prunkande blomsterkrukor. Att ha blommorna utomhus är kanske det enda sättet att ha blommor i de här husen, för det måste vara otroligt mörkt inomhus. Ingen blomma kan trivas i sånt mörker.

Vi vandrar uppför kullen, mot det gamla slottet. Landskapet runt omkring oss är torrt och uttorkat. Det enda som verkar trivas här är olivträd och buskar med gula blommor. Jag försöker lista ut vad den gulblommande busken heter genom en blomsterapp på min mobil. Jag hittar ingenting. Antagligen så räknas inte buskar som blommor i min app.

Monsanto - Portugal

Vägen upp mot slottet är inte bred. På vissa ställen undrar jag hur de överhuvudtaget kunde passera här med fraktåsnor under medeltiden. Fanns det andra vägar upp till slottet förr i tiden, eller behövde man helt enkelt bära upp all proviant för hand?

Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal

Det finns inte många hotell och restauranger i byn. Kanske inte så konstigt, det bor bara 1000 personer kvar i byn nuförtiden. Efter några timmar i byn, vandrandes upp och ner i de små gränderna, beger vi oss tillbaka mot bilen. En glass hade varit gott i värmen och vi ser en glasskylt vid en liten butik framför oss. Vi går mot dörren. Stängt. Ingen glass för oss. Tur att bilen har aircon, för efter några timmar på Monsantos branta kullerstensgator behöver vi verkligen svalka ner oss.

Läs mer
Azenhas Do Mar - Portugal

Hur hittar jag till Monsanto?

Monsanto ligger långt ifrån kusten, så planera för att det tar 3 timmar att köra hit enkel väg från Lissabon eller Porto. Den största staden som ligger närmst är Castelo Branco.

Karta

Vill du läsa mer om Portugal?

Titta in på min Portugal-sida!

Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal
Monsanto - Portugal

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
    • Tusen tack för de snälla orden om bilderna – gör mig så glad att du gillar dem! :) :)
      Byn ligger lite off, men det var värt den långa körningen! Önskar att vi hade lagt lite mer tid på inlandet, nu blev det mycket fokus på kusten denna resa.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.