Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

  • I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.
Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Att Madeira är en vulkanö förvånar kanske ingen som varit här. Den karga och dramatiska naturen med den rödsvarta jorden, personifierar en vulkanö. Madeira steg upp ur lava i Atlanten för miljoner år sedan, men idag är lavan inte alls speciellt het. Snarare iskall. Inga levande vulkaner finns längre på ön, men resterna av en betydligt varmare historia hittar du i lavagrottorna i Sao Vicente.

Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Vad är en lavagrotta?

Lavagrottorna i Sao Vicente är formade för nästan 900 000 år sedan och var de första lavagrottorna att öppna för besökare i Portugal. Jag har tidigare besökt lavagrottor i både Australien och USA, men att det skulle finnas likadana grottor på närmare håll hade helt gått mig förbi.

Lavagrottor bildas oftast när stora mängder lava långsamt rinner fram efter ett vulkanutbrott. I kontakt med kyligare luft börjar lavaströmmens yta att stelna och bilda en tak till en tunnel som lavan långsamt fortsätter att rinna inuti. När vulkanutbrottet är över återstår bara det hårda tunneltaket och en lavagrotta har bildats.

Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Ofta kan det vara ganska svårt att upptäcka en lavagrotta. Tusentals år av jord och växtlighet som sluter sig över tunnelns tak gömmer ingångar och sprickor i marken.

Sao Vicente upptäcktes officiellt 1885, när bybor berättade för James Yate Johnson – en engelsk geolog – om att de hittat håligheter i berget. Johnson utforskade grottorna vidare och lade grund för den del av grottorna som man kan besöka idag. Totalt idag känner man till 8 tunnlar som är mer än 1 km långa och med en tunnelhöjd på upp till 6 meter, men sannolikheten är stor att det finns betydligt fler lavagrottor gömda på Madeira.

Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Besöka lavagrottorna

För att besöka lavagrottorna behöver man följa med på en guidad tur från grottornas besökscentrum, som ligger strax utanför byn São Vicente. Turen är ungefär en halvtimme lång och tar dig i rask takt längst in i grottorna. Vi hade inte förbokat vårt besök, men fick plats på nästa tur utan problem. Skönt med sevärdheter som man kan besöka spontant!

Guiden tog oss med in i en väl upplyst grotta, där vi alla fick gå på led. Det allra mesta i grottan är orört och naturligt, men man har jämnat ut marken till en smal stig så att grottan ska kunna vara tillgänglig för alla. Det droppade lite från taket och trots mörkret var grottorna inte tomma och döda. Överallt växte små små gröna plantor, lavar och någon sorts ormbunke.

Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Vi passerade förbi underjordiska små vattendrag och vattenfall, där vatten från några av områdets levador passerade förbi. I ett av vattendragen låg lådor med lokalt vin, ett test från de lokala vinproducenterna för att se hur vinet utvecklar sig och mognar i grottan. Kanske blir detta världens nästa gastronomiska trend? Lavagrottslagrad Maderia?

I slutet av den guidade turen stannar vi i vulkancentrum, där vi får lära oss mer om geologi och se en film om Madeiras skapelse. Ett trevligt litet museum, som definitivt är värt att stanna en stund på.

Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Hur hittar jag till Madeiras lavagrottor?

Grutas de São Vicente ligger strax utanför byn São Vicente vid Madeiras norra kust. Enklast är att ta hyrbil hit, men det finns även organiserade dagsturer från turistorterna.

Läs mer
Conimbriga - Portugal

Inträdet kostar €8 per vuxen / €6 för barn. Vanligtvis är grottorna öppna för besök dagligen, men idag (oktober 2020) är grottorna stängda pga pandemin.

Karta

Sao Vicente lavagrotta - Madeira
Sao Vicente lavagrotta - Madeira
Sao Vicente lavagrotta - Madeira

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.