Bloggportalen
Meny
Kring Lissabon / Portugal

Azenhas Do Mar – Byn på klippkanten – Portugal

Högt uppe på en brant klippa ligger en samling av vita hus med röda tak och tittar ut över de stora vågorna som rullar in från Atlanten. Vissa hus ligger så nära kanten att jag inte riktigt förstår hur någon vågar bo här. Den stora jordbävningen i Lissabon verkar inte ha skrämt någon här.

Azenhas Do Mar - Portugal

Azenhas do Mar bjuder på en av Portugals läckraste stränder och även om det riktigt kliar i badnerven, så behöver jag bara titta ner på den tomma stranden för att inse att denna strand inte är för mig. Om till och med de luttrade portugiserna bara doppar vaderna i vågorna, betyder det antagligen att temperaturen inte ligger inom mitt spann för ”badkarsvarmt”. Snarare inom temperaturspannet ”snorkallt” till ”gåshudsköld”.

Azenhas do Mar - Portugal

Nere vid stranden finns dock ett lite mer ”light”-alternativ för de som vill bada. Poolen med havsvatten. Vid stora vågor sköljer havet in i poolen, men under en lugn dag som denna finns det faktiskt en chans att solen hinner värma upp poolvattnet.

Soldyrkarna har slagit ut sina filtar på betongbryggan och några barn springer ensamma på stranden. Det här är väldigt långt från Medelhavets sardinstränder.

Azenhas Do Mar - Portugal

De vita husen har olika grader av krackelerade fasader och kakel, men den vita helheten är vackert enhetligt. Jag kan inte låta bli att undra om det finns skrivna lagar som styr färgen på husen i byn, eller om det är historiskt grupptryck? Jag skulle i alla fall inte våga måla mitt hus rosa i denna stad…

Azenhas Do Mar - Portugal

Klippkanterna är övervuxna av härdiga blommor som inte berörs nämnvärt av blåsten. En skir liten prästkrage har inget här att göra. Här behöver man lite skinn på näsan för att få hänga med de tuffa plantorna.

Jag går en bit nerför trapporna mot stranden och njuter av havets salta vindar. Portugal fortsätter att överraska mig varje dag med något nytt och unikt. Det här kan inte bli något annat än en riktigt härlig semester!

Azenhas Do Mar - Portugal

Hur hittar jag till Azenhas do Mar?

Azenhas do Mar ligger 3 mil från Lissabon och 1 mil nordväst om Sintra. Vi åkte hit med bil, med det går att åka hit med spårvagn till närliggande stranden Praia das Macas eller fånga buss 440 vid busstationen i Sintra.

Vill du läsa mer om Portugal? Kolla in min Portugal-sida!

Azenhas Do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal
Vill du läsa mer från Portugal?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Marias Memoarer
  7 september, 2018 at 10:36

  alltså vilken härlig plats! Portugal är ett land jag överväger att resa till nästa år 🙂

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   9 september, 2018 at 21:10

   Vi blev så otroligt positivt överraskade av Portugal, så mycket att se och göra och vilka vyer! Jag skulle gärna åka tillbaka hit igen, det känns som att jag bara har skrapat lite på ytan 🙂

Skriv en kommentar