Azenhas Do Mar – Byn på klippkanten – Portugal

Högt uppe på en brant klippa ligger en samling av vita hus med röda tak och tittar ut över de stora vågorna som rullar in från Atlanten. Vissa hus ligger så nära kanten att jag inte riktigt förstår hur någon vågar bo här. Den stora jordbävningen i Lissabon verkar inte ha skrämt någon här.

Azenhas Do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal

Azenhas do Mar bjuder på en av Portugals läckraste stränder och även om det riktigt kliar i badnerven, så behöver jag bara titta ner på den tomma stranden för att inse att denna strand inte är för mig. Om till och med de luttrade portugiserna bara doppar vaderna i vågorna, betyder det antagligen att temperaturen inte ligger inom mitt spann för ”badkarsvarmt”. Snarare inom temperaturspannet ”snorkallt” till ”gåshudsköld”.

Azenhas do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal

Nere vid stranden finns dock ett lite mer ”light”-alternativ för de som vill bada. Poolen med havsvatten. Vid stora vågor sköljer havet in i poolen, men under en lugn dag som denna finns det faktiskt en chans att solen hinner värma upp poolvattnet.

Soldyrkarna har slagit ut sina filtar på betongbryggan och några barn springer ensamma på stranden. Det här är väldigt långt från Medelhavets sardinstränder.

Azenhas Do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal

De vita husen har olika grader av krackelerade fasader och kakel, men den vita helheten är vackert enhetligt. Jag kan inte låta bli att undra om det finns skrivna lagar som styr färgen på husen i byn, eller om det är historiskt grupptryck? Jag skulle i alla fall inte våga måla mitt hus rosa i denna stad…

Azenhas Do Mar - Portugal

Klippkanterna är övervuxna av härdiga blommor som inte berörs nämnvärt av blåsten. En skir liten prästkrage har inget här att göra. Här behöver man lite skinn på näsan för att få hänga med de tuffa plantorna.

Jag går en bit nerför trapporna mot stranden och njuter av havets salta vindar. Portugal fortsätter att överraska mig varje dag med något nytt och unikt. Det här kan inte bli något annat än en riktigt härlig semester!

Azenhas Do Mar - Portugal
Azenhas Do Mar - Portugal

Hur hittar jag till Azenhas do Mar?

Azenhas do Mar ligger 3 mil från Lissabon och 1 mil nordväst om Sintra. Vi åkte hit med bil, med det går att åka hit med spårvagn till närliggande stranden Praia das Macas eller fånga buss 440 vid busstationen i Sintra.

Vill du läsa mer om Portugal? Kolla in min Portugal-sida!

2 KOMMENTARER

    • Vi blev så otroligt positivt överraskade av Portugal, så mycket att se och göra och vilka vyer! Jag skulle gärna åka tillbaka hit igen, det känns som att jag bara har skrapat lite på ytan :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Dourodalen – I de branta vinodlingarnas rike – Portugal

I Dourodalens varma och torra klimat har man i hundratals år odlat vin utefter de branta flodbankerna. Vi bilade runt bland vingårdar och vinhotell och lärde oss allt om portvin och njöt av världens allra allra vackraste vyer.

Bo på vingård i Dourodalen – Quinta de Casaldronho – Portugal

Jag hade bestämt mig för att bo minst en natt på en vingård när vi var i Portugal. Jag såg framför mig runda kullar med branta vinodlingar där jag skulle serveras gårdens krispiga vita vin i kondenssvettiga glas i solnedgången. Så, hur blev det egentligen?

Evolutee Royal Óbidos Hotel – Portugal

Vårt andra hotell i Portugal visade sig vara ett riktigt bra val, med en otroligt vacker mosaikpool och en frukost som jag önskade aldrig skulle ta slut...

Levadavandring på Madeira – Vattenfallen vid Rabaçal – Portugal

Den första levadavandringen vi gjorde på Madeira, var vandringen till vattenfallen vid Rabacal. En riktigt magisk vandring, som bitvis nästan kunde kännas lite läskig!

Fontänen vid Mata Nacional do Buçaco (Bussacoskogen) – Portugal

Bussacoskogen strax norr om Coimbra var ett spontanstopp på vår väg mot Porto. Vi vandrade till den vackra kallfontänen och drömde om en natt på slottet.

I väntan på blåvalen – Valskådning på Madeira – Portugal

Jag har aldrig sett en blåval. De har hållit sig gömda varenda gång jag varit ute på de stora haven. Kanske skulle vi ha tur att se havets jätte på valskådning på Madeira?

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.