Bo på vingård i Dourodalen – Quinta de Casaldronho – Portugal

Jag hade bestämt mig för en sak innan vi åkte till Portugal. Jag skulle bo minst en natt på en vingård i Douro-dalen. Jag såg framför mig runda kullar med branta vinodlingar och att bli serverad gårdens krispiga vita vin i kondenssvettiga glas i solnedgången. Var det så det blev?

Quinta de Casaldronho

Vingård på portugisiska heter ”Quinta”. Egentligen betyder quinta ”gård”, men alla quintas vi besökte på vår resa visade sig vara vingårdar. I Dourodalen finns åtskilliga vingårdar som erbjuder både övernattning och bra restauranger, men det kan vara lite svårt att hitta dem om man inte vet var man ska leta. Väldigt få gårdar är tillgängliga på de stora hotellbokningssajterna, utan du får leta upp dem på nätet och boka dem på deras egna webbplats.

Vi bodde på en liten vingård med boutiquehotell – Quinta de Casaldronho – med utsikt över floden och dalen Peso da Régua. Här produceras 100 tunnor vin varje år, varav 30 tunnor är portvin. En tunna vin i Dourodalen är oftast runt 500 liter stor, så du ska nog inte räkna med att hitta några flaskor från denna lilla gård på Systembolaget. På Quinta de Casaldronho har vinen inga kända och piffiga namn, utan är helt enkelt benämnda efter vindruvan och kostar runt 3,50 euro glaset. Antagligen serveras gissningsvis även en del vin från gårdarna runt omkring, för utbudet bestod av både vitt, rosé och rött vin av flera olika druvor – och dessutom portvin.

Quinta de Casaldronho

Det är ganska få vingårdar i Douro som tar emot barn och/eller tillåter extrasängar, men Quinta de Casaldronho har stora rum med gott om plats för en extrasäng. Gästerna på hotellet var främst par, men det var även flera portugisiska barnfamiljer.

Quinta de Casaldronho

Rummen

Hotellet har 20 rum – 18 vanliga rum och 2 sviter. Vi hade bokat en svit, för det var det enda rummet som kunde ta en extrasäng. Sviten låg i ett hörnrum med en härlig utsikt över dalen och rummet kändes väldigt modernt och rent.

Allt var helt i klass med vad vi förväntade oss, om det inte hade varit för luftkonditioneringen. Dourodalen i augusti kan vara rätt så varmt och luftkonditionering finns på de allra flesta hotellen. Även här – men den fungerade inte. Vi lyckades inte få igång luftkonditioneringen ens med hjälp av receptionisten, det var visst någon fjärrkontroll som saknades för att kunna starta den. Vi försökte vädra ur rummet, men det gick inte. Så det blev en svettig sömn för oss alla tre.

Quinta de Casaldronho
Quinta de Casaldronho

Restaurangen / Frukosten

Hotellet har en liten restaurang, med en enkel meny. Maten vad vällagad och god, men servicen var dock inte riktigt på topp den kvällen vi var där. Till förrätten fungerade allt perfekt, men till huvudrätten gick det helt fel. Även om vi försökte kommunicera med servitrisen (som inte kunde ett ord engelska), så fick vi inte någon dryck alls serverad till huvudrätten. Vi som hade hoppats på att få prova någon av gårdens viner, fick istället äta upp vår huvudrätt utan dryck. När de tillslut kom på vad vi saknade och insåg att de hade missat oss, så kom de dock in med en flaska vin som kompensation. En trevlig gest, men tyvärr så tappade jag både gnistan och det goda humöret när jag satt och tuggade på min torra torsk utan dryck.

Quinta de Casaldronho
Torsk med kikärtor, koriander och dill

Frukosten var mysig och fräsch, med mycket frukt och nybakt bröd. Det var inget överflöd, men det förväntar jag mig inte heller på ett litet hotell med 20 rum.

Quinta de Casaldronho

Så, vad blev det samlade familjebetyget?

Quinta de Casaldronho är ett vackert hotell i helt magiska omgivningar. Det enda som störde vyerna lite var de stora elledningarna som gick rakt över tomten, men de glömde man snabbt av. Hotellet har en välskött och härlig pool med fina solstolar på taket, moderna rum och mysig frukost. Ett klassiskt fyrstjärnigt hotell. Jag skulle definitivt kunna bo på hotellet igen och hänga i poolen och njuta av solnedgången över Dourodalen, men förhoppningsvis med luftkonditionering denna gång.

Restaurangen skulle kunna bli bra om de får servicen att fungera, men efter min besvikelse så rekommenderar jag nog snarare att du äter middag på någon annan restaurang i närheten.

Pris? Vi betalade ca 2000 SEK för en natt för tre personer i en svit med frukost (i augusti 2018).

Karta

Utsikt från poolen på hotellets tak

Tips på andra vingårdar med boende i Douro

Det finns flera andra vingårdar med boende i Douro, de allra flesta quintas nedan har både restaurang, vackra vyer, pool och vinprovningar. Var dock beredd på att du behöver boka tidigt – det är väldigt populärt att bo på vingård i Douro under sommaren.

Quinta de Casaldronho
Quinta de Casaldronho

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

4 KOMMENTARER

    • Tack snälla! Jag lade rätt mycket tid på research inför vår Portugal-tripp, har bara två inlägg kvar att skriva om sommarens bilsemester nu – ett om att bo på pousada och ett summerat inlägg om hela vår biltur. Men snart kommer jag att fylla på med ännu mer Portugal! ?

  1. Så himla läckert det ser att bo på vingård i Portugal och massa bra tips om bokning mm,
    det uppskattas verkligen. Vi får se när det blir premiär för Portugal för oss :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Dourodalen – I de branta vinodlingarnas rike – Portugal

I Dourodalens varma och torra klimat har man i hundratals år odlat vin utefter de branta flodbankerna. Vi bilade runt bland vingårdar och vinhotell och lärde oss allt om portvin och njöt av världens allra allra vackraste vyer.

Vågor, surf och vindskydd i Nazaré – Portugal

När sommaren tar slut och solbadarna packar ihop sina parasoller, börjar Nazaré att förbereda sig på nästa säsong. Surfsäsongen med världens högsta vågor

Porto: Middag på Cafeína och portvin i dimma – Portugal

Vår bästa restaurangupplevelse i Portugal, tre sorters portvin och ett möte med världens mest dedikerade stranddyrkare. Allt täckt i ett tjockt lager av dimma...

Glasplattformen vid Cabo Girão på Madeira – Portugal

Strax utanför Funchal på Madeira, ligger en av Europas högsta klippor - Cabo Girao. Det är kanske inte så förvånande att man här på toppen av klippan, har byggt en utsiktsplattform av glas.

Madeira – Tips och reflektioner dagen efter hemkomst – Portugal

Igår kom vi hem från Madeira, efter en fantastisk vecka fylld med vandringar utefter levador, på bergstoppar och på karga halvöar. Vad tyckte vi om ön? Här kommer våra snabba tankar!

Vandring till Pico Ruivo – Madeiras högsta topp – Portugal

Vandringen till Madeiras högsta topp Pico Ruivo bjuder på bedårande vackra vyer över hela ön och dramatiskt väder. Vi traskade till toppen i strålande solsken, men vädergudarna ville visst något annat på vägen tillbaka.

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.