Cabo da Roca – en vandring vid världens ände – Portugal

Jag står vid världens ände. I alla fall den plats som romarna en gång i historien tyckte var världens slut. Framför mig västerut finns bara vinden och det stora havet. Någonstans långt därborta i horisonten ligger USA. Cabo da Roca (också kallad Kap Roca) utanför Sintra i Portugal är Europas västligaste punkt, en dramatisk 140 meter hög klippa som kaxigt möter de höga oceanvågorna och de starka vindarna. Sedan 1700-talet har här stått en fyr som väglett fartyg för att undvika att gå på grund mot de skarpa klipporna. Vi är dock inte här för fyren, utan för att vandra utefter vandringsleden som leder oss norrut mot den vackra stranden Praia da Ursa.

Cabo Da Roca - Portugal
Det är inte svårt att hitta stigen

Cabo da Roca ligger i Sintra-Cascais Natural Park i västra Portugal, mitt i ett UNESCO-skyddat kulturlandskap av stränder, skogar och klippor. Jag hade läst om detta områdes skönhet innan vi kom hit och såg verkligen fram emot att få vandra här. Stigen börjar vid vägkanten en bit innan parkeringen. Vandringsleden är inte utmärkt, men det är inte svårt att lista ut var den går. Hela marken, förutom där stigen går, är nämligen täckt av suckulenten Gul middagsblomma.

Cabo da Roca

Gul middagsblomma är en väldigt vacker suckulent, men den är inte speciellt trevlig i detta sammanhang. Blomman härstammar egentligen från Sydafrika, men har spridit sig hit från trädgårdar i närheten och har fullständigt tagit över växtlivet på klipporna. De tjocka bladen och gula och rosa blommorna är bra för att hålla erosionen borta, men det finns inte många lokala växter kvar längre.

Cabo Da Roca - Portugal
Gul middagsblomma från Sydafrika
Cabo Da Roca - Portugal

Stigen slingrar sig utefter klippkanten med branta stup på en armslängds avstånd. Det blåser så mycket att dottern börjar frysa och få gåshud. Tur vi hade med oss en tunn vindjacka, även om den var i vuxenstorlek! Vi hade helt enkelt underskattat Atlantens påverkan på klimatet och inte insett att 18 grader och starka vindar är helt normalt en högsommardag vid Cabo da Roca. Även om vi har vandrat i många berg och skogar har det nog aldrig blåst så här mycket.

Vi passerar förbi det första branta partiet och stannar upp och beundrar utsikten över den klippiga stranden nedanför. Jag får lite känslan av Kaliforniens Highway 1 när jag ser det turkosa havet möta klippor och fyr. Växte det inte några liknande suckulenter där? Det som skiljer Portugal från Kalifornien är dock avståndet till större vägar, antalet bilar och mängden turister. Vi är nästan ensamma här på vandringsleden, trots att parkeringen nu är full.

Cabo Da Roca - Portugal
Cabo Da Roca - Portugal
Branta stup intill vandringsleden

Det börjar blåsa ännu mer ju längre från fyren vi kommer. Vi passerar förbi Praia da Aroeira, som är en annan strand med dramatisk inramning av röda klippor och klipprev. Det är nog många båtar som i storm och dimma gått under här. När kaptenen såg klipporna var det redan för sent att få skutan att vända riktning.

Det börjar bli svårt att gå upprätt utefter stigen. Kastvindar slänger oss åt sidan när vi minst anar det. Även om vindarna slänger oss in mot land, känns det inte säkert att fortsätta vandringen. Vi ser Praia da Ursa en liten bit framför oss, men vi tog det säkra för det osäkra och vände om. Det var ändå högvatten, så vi hade inte kunnat ta oss ner till stranden.

Cabo Da Roca - Portugal
Cabo Da Roca - Portugal

Lite sura över att det inte gick att fortsätta, men ändå väldigt glada över att ha fått vandra den allra längsta delen av vandringsleden, vänder vi tillbaka.

Om vi hade varit ensamma på vandringsleden, blev vi definitivt inte ensamma när vi kom tillbaka till fyren.  Söder om fyren finns en utsiktsplats där de flesta besökarna hänger i snålblåsten. Det är förbjudet att gå utanför staketet på grund av rasrisken, men det är väldigt många som trotsar förbudet för att få en perfekt selfie vid klippkanten. Vi tittade mest på dårskapen från avstånd. Det sägs att flera turister faller av klipporna varje år, ner mot en säker död. En selfie kan i mina ögon aldrig vara värd att riskera livet för. (Sedan är jag helt värdelös på selfies, så inte ens en vacker klippa skulle kunna rädda den bilden…)

Cabo Da Roca - Portugal

Det är ett konstant dis i luften, som om alla vågor lite retsamt skvätter upp i ansiktet på oss här uppe på klippan. Det finns inte så mycket att göra här uppe förutom att suga lungorna fulla av kylig havsluft och njuta av utsikten, så vi går rätt så snabbt igenom den södra klippkammens utsiktspunkter. Dags att säga adjö till världens ände och vända om och gå tillbaka till bilen och värma sig.

Cabo Da Roca - Portugal

Var ligger Cabo da Roca?

Cabo da Roca ligger 18 km väster om Sintra i Portugal, en biltur som tar cirka 30 minuter. Det finns en gratisparkering med ett fåtal platser, men de flesta besökarna stannar inte längre än en halvtimme och tittar på utsikten. Rotationen på bilar är stor. Vi hade turen att hitta en parkeringsplats direkt.

(Det ska även finnas en lokalbuss (403) som går hit ut från tågstationen i Sintra eller busstationen i Cascais, men den går inte så ofta att den var ett alternativ för oss.)

Cabo Da Roca - Portugal
Cabo Da Roca - Portugal

Kostar det något att besöka Cabo da Roca?

Nej, det finns inget inträde för att besöka klippan, men det kostar 50 cent att gå på toaletten. Vilket alla garanterat kommer att behöva göra efter en vandring i kylig och fuktig snålblåst.

Cabo Da Roca - Portugal
Cabo Da Roca - Portugal

När på dagen ska jag åka hit?

Det sägs att solnedgångarna är magiska över klipporna, men för att slippa köa för parkeringsplats är det bäst att åka hit innan lunch.

9 KOMMENTARER

    • Så vacker med de rosa och gula blommorna, den passar ju verkligen in på klipporna. Kan inte låta bli att gilla den, fast den är invasiv! :) Blåste det lika mycket på vandringslederna söderut för dig i år? Undrar om det någonsin finns en säsong när det inte blåser halvt storm utefter Atlantkusten?

    • Fyren är verkligen fin! Det är något speciellt med naturen vid en fyr – den är alltid lite mer dramatisk och spektakulär! Visst växer det någon sådan där blommande suckulent utefter Highway 1 också? Jag har försökt att kolla på mina gamla bilder, men jag verkar inte ha tagit någon bild tillräckligt nära för att se vad det är för blommor…

    • Men HUR läckert måste inte du bo Åsa! Jag har inte förstått att det är där du bor! Jag var inne på din blogg flera gånger innan vi åkte till Portugal, läste bland annat om Serra da Estrela! Men lite mindre snö nu när vi vad där :)

    • Älskade vandringen – så sjukt dramatiskt! Hade gärna fått blåst lite mindre dock :S, men jag ser det som en orsak till att åka tillbaka! :D

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Bilsemester i Portugal: Dagsplaner för en 10 dagar lång road trip

Planerar du att åka på bilsemester i Portugal? Här kommer dagsplaner för en 10 dagar lång bilsemester i norra Portugal - komplett med hotelltips, karta och restauranger!

Madeira – Tips och reflektioner dagen efter hemkomst – Portugal

Igår kom vi hem från Madeira, efter en fantastisk vecka fylld med vandringar utefter levador, på bergstoppar och på karga halvöar. Vad tyckte vi om ön? Här kommer våra snabba tankar!

I väntan på blåvalen – Valskådning på Madeira – Portugal

Jag har aldrig sett en blåval. De har hållit sig gömda varenda gång jag varit ute på de stora haven. Kanske skulle vi ha tur att se havets jätte på valskådning på Madeira?

Norra Portugal – Tips och tankar från en riktigt bra bilsemester!

Igår kom vi hem från en riktigt bra road trip i norra Portugal! En sådan där road trip som man önskar inte tar slut, utan som gärna hade kunnat fortsätta några veckor till.

Hotel Eurostars Heroismo – Porto – Portugal

Det är inte helt lätt att hitta ett hotell i Porto med parkeringshus, men Eurostars Heroismo var både snyggt, fräscht och praktiskt!

Sevärdheter på Madeira – Mina 10 favoriter – Portugal

Madeira har mycket att erbjuda för en aktiv semester. Här kommer mina topp tio sevärdheter och upplevelser - allt från vandringsleder till lavagrottor och fiskebyar.

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.