Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Resa till Portugal – 9 tips och trix

Resa till Portugal – 9 tips och trix

  • Portugal är ett perfekt land för en bilsemester, med många sevärdheter på en liten yta. Men vad kan vara bra att veta innan man ger sig ut på vägarna i Portugal? Här kommer mina bästa tips!
Bila i Portugal

Har du funderat på att resa till Portugal? Kanske till och med bila? Portugal är ett perfekt land för en bilsemester, med många sevärdheter på en liten yta. Det blir inga långa transportsträckor, utan snarare dagar fyllda både med vacker natur, intressant historia och mysiga byar. Men vad kan vara bra att veta innan man ger sig ut på vägarna i Portugal? Vi bilade i Portugal i Augusti 2018, här kommer mina bästa resetips för resan!

Costa Nova - Portugal
Costa Nova

1. Trafiken

Trafiken kan under en bra dag beskrivas som ”hetsig”. Kan man gena i en kurva så gör man det. Oavsett om man har möte eller inte. Stoppskyltar är snarare ”lämna företräde” och kan man gasa lite extra vid ett trafikljus, så gör man det! Du vänjer dig dock snabbt, så låt dig inte avskräckas. En liten sak som kan vara bra att känna till, är 50-skyltarna i byarna ofta är kopplade till stoppljus. Om du kör för fort, slår rödljuset till och du får stå still och vänta och skämmas för att du skapar kö av irriterade bilister efter dig.

2. Dricks

Vi hade läst att man kan lämna lite dricks om servicen var bra, men vi fick aldrig ens chansen att lämna dricks! Alla knappade bara in summan på kortläsaren och sedan var det klart.

Costa Nova - Portugal

3. Vädret

Trots att det var högsommar när vi besökte norra Portugals kust, var vädret sjukt ombytligt! Jag kan lugnt säga att vi har frusit en del på denna resa. Vi har dessutom inte bara frusit under morgon och kväll, utan även mitt på dagen. Atlanten gör vädret väldigt opålitligt vid kusten. Ta med en vindjacka även på sommaren!

4. Maten

Jag kan beskriva vår matupplevelse i Portugal som ”highs and lows”! Grillad torsk med potatis fanns på alla menyer och hur mycket jag än kan tycka om fisk, så blir det ganska så enformigt i slutändan. Speciellt eftersom att man inte äter sås i Portugal. På flera restauranger där vi tagit in en fin bit oxfilé till middag, har servitören tittat frågande på oss när vi undrat om de möjligtvis har någon sås. Generellt sett är dock portionerna stora och maten är rustik och mättande.

Vin på restaurang är otroligt prisvärt. Vi betalade oftast mellan 12-18 euro för en flaska vin på en bra restaurang. På vingården betalade vi 3,50 euro glaset.

En lunch i Nazare - Portugal

5. Boka bord

Jag gillar att boka bord via appar. Vanligtvis brukar Bookatable ha störst utbud av restauranger, men i Portugal var the Fork som var bäst. Ladda ner den och boka i förväg, det är sjukt smidigt! Dessutom har The Fork ofta väldigt generösa erbjudanden. Vi bokade en av Lissabons bättre restauranger med 30% rabatt. Hela reseupplevelsen i Portugal blir så mycket bättre om du lägger lite tid på att kolla upp restauranger i förväg (så du slipper äta torsk varje dag…).

6. Hyrbil

Hyr inte en stor bil! Hela landet är gjort för små bilar och parkeringsplatserna är minimala.

Se till att du har försäkring! Det är snarare regel än undantag att bilarna har bucklor och jag är ytterst glad över att vi tog försäkring. Vår hyrbil blev nämligen påkörd av en smitare på en parkering. En stor och ful inbuktning som såg ut att ha kommit från en dragkrok eller liknande dök upp på vår bils front. Men i och med att vi var helförsäkrade, kunde vi bara lämna bilen på flygplatsen och inte lägga varken en sekund eller en krona åt skadan.

7. Portugiserna

Herregud så trevliga och hjälpsamma människor det bor i Portugal! Vi rörde oss främst i områden där det mest var portugisiska turister, vilket gjorde att alla vi mötte blev jätteglada åt att få prata engelska och höra mer om oss. Allt från cafébiträdet som ringde till sin chef för att försöka få tag i en bit av den slutsålda lokala kakan (som hon bestämt sig för att vi måste prova), till restaurangägarinnan som sprang upp och kysste och kramade om vår dotter när hon fyllde år. Vi har helt enkelt bara kärlek att säga om portugiserna!

Läs mer

Costa Nova - Portugal

8. Portvin

Det går inte att åka till Portugal utan att smaka på åtminstone en liten slurk portvin. Vi fick dock lära oss ett tips när vi var på en vingård i Douro. Tawny port kan du lagra i kylskåp i flera månader efter öppnandet. Alla andra portvin ska drickas inom en vecka efter öppnandet. Så ställ inte in portvinsflaskan i spritskåpet, är den öppnad ska den inte glömmas bort!

Dourodalen - Portugal

9. Klädsel

Ett av de allra viktigaste tipsen. Klä dig i vitt och blått så att du matchar det blåvita kaklet i Porto (se ovan). Några frågor på det? :)

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
3
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Hej! Kul att få läsa om er resa till Portugal. Jag och min flickvän har bokat flyg till Portugal i augusti och funderar i att hyra en van (stor bil), ni pratade om att ni var helförsäkrade, vilken försäkring var det? Hade varit kul att få reda på mer om er rutt och vad ni rekommenderar, vi har också tittat att åka längs norra kusten!
    Ha det gott // Ulrika

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.