Maria Batata (och ett hotell jag hade velat bo på!) – Portugal

Innan vi åkte till Portugal hade jag förbokat en stor mängd restauranger, men en av dagarna var det speciellt viktigt att jag skulle lyckas hitta en bra restaurang. Dagen för dotterns födelsedag. Visst, portugisisk torsk i all ära, men om min kära dotter får bestämma så blir det alltid en rejält rosa köttbit. Så jag googlade och läste och hittade en restaurang utanför Óbidos som verkade pricka av alla saker som vi uppskattar med en restaurang. Det var en farm-to-table-restaurang, med lokalproducerat, säsongsinriktad och småskalig mat som fått fina recensioner. Så jag bokade Maria Batata, vilket visade sig vara en riktig höjdare!

Vi knappade in adressen till restaurangen i Google maps. När det bara var några hundra meter kvar till restaurangen började vi undra om vi verkligen kommit rätt. Vi befann oss mitt ute i ett jordbruksområde utanför Óbidos. Det vi inte hade förstått, var att restaurangen låg på hotellet Rio Do Prado, ett hotell som har som filosofi att ligga integrerat i det omgivande landskapet.

Maria Batata - Portugal

Vi kröp fram med bilen på grusvägen tills vi hittade en infart in till parkeringen. Parkeringen var nästan helt full, det här verkade vara ett riktigt populärt ställe. Ingången till restaurangen gick över en kurvig gräs och stenbelagd gång, omgiven av höga pinnar. Det kändes nästan som att vara med i ett jättestort plockepinn. Huvudbyggnaden var helt byggd i naturfärgat trä i lite skandinavisk stil. Hela estetiken var väldigt tilltalande.

Maria Batata - Portugal

Det var nu först som jag insåg att det här nog inte bara var en restaurang, utan även ett hotell. Soft musik spelade i trädgården utanför restaurangen och vid huvudbyggnaden låg små hus med terrasser runt det vackra poolområdet. Många av gästerna satt på sina terrasser i sina solstolar och drack vin i solnedgången. Hela intrycket var så otroligt vackert och atmosfären var så rogivande, att hela jag kände ro. Det här var helt enkelt hotellet jag borde ha bokat. Kanske inte bara för en natt, utan kanske för hela vår Portugalsemester?

Maria Batata - Portugal

I trädgården satt gäster och småsnackade lite på de tygbeklädda röda träsofforna. Alla ljuslyktor var tända och solen färgade himlen alldeles rosa. Bordet i restaurangen kallade på oss. Skulle de kunna leverera en middag som matchade hotellets stämning?

Menyn kom till bordet. Kyparen bad om ursäkt för att de inte hade några musslor idag, fiskarna hade helt enkelt inte fått tillräckligt stor fångst idag. Resten av menyn fanns dock och det fanns en viss stolthet i kyparens röst när han berättade att allt var producerat från de lokala bönderna i trakten. Dagens meny gjorde oss verkligen inte besvikna, det var snarare en fråga om hur många rätter jag skulle beställa in.

Maria Batata - Portugal

Vi enade oss tillslut om att ta in pimientos de padron, bröd och en varm getost med päronmarmelad och valnötter till förrätt. Till huvudrätt tog dottern en oxfilé med pommes och jag och mannen tog var sin risotto med räkor. Och varenda rätt levererade.  Getosten var perfekt ljummen och marmeladen höjde verkligen rätten. Paprikorna var så där bra som de bara kan vara i Spanien och Portugal, men en riktigt god olivolja till.

Maria Batata - Portugal

Det var vid det här laget fullbokat i hela restaurangen. Solen hade gått ner och i trädgården utanför så lyste små lyktor i natten. Trots att det både var barnfamiljer och firande par i restaurangen så var det väldigt lugnt och tyst och skönt.

Huvudrätterna kom in. Dotterns köttbit såg fantastisk ut, men den var lite för blodig för hennes smak. Så vi skickade ut den till köket för en lätt stekning till medium, vilket köket fixade snabbt. Min och mannens risotto var perfekt kokt och fullkomligt doftade av koriander. För några av er kanske det låter som en mardröm, men för oss var det en dröm. Allt blir bättre med koriander! Räkorna var grillade och saltade och förgyllde risotton. En riktigt bra kombo.

Maria Batata - Portugal

Vi var alla tre helt proppmätta efter all denna mat, så vi fick helt enkelt skippa efterrätten. Betalningen skedde i kassan vid dörren, så vi plockade ihop vårt pick och pack och gick för att betala. Ägarinnan satt i kassan. Vad tyckte vi om maten, undrade hon. Jag berättade att vi alla var mycket nöjda, vilket hade varit extra roligt då det var dotterns födelsedag. Men åh, varför hade vi inte sagt något tidigare! Ägarinnan flög upp. Ville vi ha tårta? Nej tack, vi var alldeles för mätta för det. Men låt mig åtminstone ge din dotter en stor puss! Ägarinnan sprang fram och kramade om dottern rejält. Det är precis det här jag älskar med Portugal. All denna kärlek.

Vi gick till bilen och körde mot hotellet och tänkte att nästa gång, då ska vi bo på Rio Do Prado. Kanske till och med hela semestern.

Rio Do Prado / Maria Batata
Rua das Poças, Arelho (Lagoa de Óbidos)
2510-191 Óbidos

Karta

Maria Batata - Portugal
Maria Batata - Portugal
Maria Batata - Portugal

2 KOMMENTARER

    • Ett så vackert ställe, hoppas de har klarat pandemiåren och har ett lika bra kök och lika härlig personal som när vi var där! Du får berätta efteråt hur det var!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Norra Portugal – Tips och tankar från en riktigt bra bilsemester!

Igår kom vi hem från en riktigt bra road trip i norra Portugal! En sådan där road trip som man önskar inte tar slut, utan som gärna hade kunnat fortsätta några veckor till.

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Óbidos – Den vita staden – Portugal

Óbidos är Portugals svar på bildsköna och vitkalkade Santorini, men med en alldeles egen ringmur och ett slott som bidrar till byns siluett.

Fontänen vid Mata Nacional do Buçaco (Bussacoskogen) – Portugal

Bussacoskogen strax norr om Coimbra var ett spontanstopp på vår väg mot Porto. Vi vandrade till den vackra kallfontänen och drömde om en natt på slottet.

Utstirrad under en lunch på Taberna D’Adelia i Nazaré – Portugal

Vi hade läst om en Michelin-rekommenderad restaurang i Nazaré - Taberna D'Adelia - där de skulle servera riktigt bra fisk. Klockan var bara ungefär 12, så vi chansade och gick dit utan bokning. Portugiserna borde ju inte vara hungriga ännu, eller?

Curia Palace – En slottsnatt i Great Gatsbys anda – Portugal

Det finns platser som tar dig tillbaka i historien. Tidsbubblor som ingen vågar punktera, där allt bara fortsätter att leva sitt historiska lilla liv. Det här är en historia om hur vi oönskat åkte på en resa tillbaka till 1920-talet. Komplett med en matlektion som skulle kunna varit skapad av Historieätarna.

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.