Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Vågor, surf och vindskydd i Nazaré – Portugal

Vågor, surf och vindskydd i Nazaré – Portugal

  • När sommaren tar slut och solbadarna packar ihop sina parasoller, börjar Nazaré att förbereda sig på nästa säsong. Surfsäsongen med världens högsta vågor
Nazare - Portugal

Havet är ganska lugnt idag. Idag är det bara lite blåsigt i Nazaré, men blåsigt är det å andra sidan nästan jämt här. Stranden Praia da Nazaré ser ut som en godisbutik från ovan, med alla solbadare som skyddar sig mot sol och vind med både färgglada parasoller och vindskydd. Har du inget vindskydd med dig, så finns det att köpa i varje butik utefter stranden. För endast 3 euro slipper du de kalla havsvindarna. En man står på en klippa vid kanten av det turkosa havet och tar sats inför ett dyk. Med så här klart vatten behöver du inte vara rädd att du dyker på en sten.

Nazaré - Portugal

Nazarés huvudstrand Praia da Nazaré har blivit framröstad flera gånger som en av Portugals bästa ständer, men trots populariteten möter vi bara portugisiska turister. Kanske håller sig svenskarna i det lite varmare klimatet nere i Algarve?  Här i Nazaré måste man vara lite modig för att bada, även under juli och augusti.

Efter högsommarmånaderna är staden fylld med folk, men efter semesterperioden slutar de solbadande turisterna att komma till Nazaré. Färgexplosionen av parasoller och solskydd minskar och försvinner under hösten. Men i Nazaré slutar inte turistsäsongen när stränderna töms, den byter bara skepnad. För nu börjar surfsäsongen.

Nazaré - Portugal

Stranden Praia do Norte norr om Nazaré är känd för sina stora vågor. Faktiskt till och med världens största vågor. Under den skummande havsytan ligger en stor undervattensravin, som fungerar som en stor vågbrytare för de långa Atlantvågorna. Under stormiga dagar med högvatten kan därför vågorna här vid stranden bli över 30 meter höga(!). För de allra flesta turister skulle kanske detta oväder avskräcka. Men för surfare, är detta högsäsong. När stormarna kommer till Nazaré, då kommer surfarna till staden.

Nazaré - Portugal

En man sitter och tittar ut över havet. Idag är det inte många surfare ute, men jag kan räkna till en handfull entusiaster som ligger och väntar ut den perfekta vågen. En bil står lite dåligt parkerad alldeles bredvid stranden. Den har rostfläckar på huven. Jag känner igen symptomet från min mammas gamla röda Alfa Romeo som hon köpt begagnad från västkusten. Om det är rostmärken på huven så vet man att bilen ägts av en surfare som fraktat sina blöta surfbrädor på taket.

En folkabuss står utefter vägen till fyren och säljer souvenirer med bilder på den största vågen som officiellt har surfats här utanför. Det var år 2011, när en hawaiiansk surfare vid namn Garrett McNamara officiellt satte världsrekord när han surfade en 78 fot (24 meter) hög våg här. Bilden ser nästan photoshoppad ut. Kan man verkligen surfa så höga vågor? Tydligen finns det fotobevis på att samma surfare och en annan kollega efter rekordet även surfade en 100 fot hög våg här utanför. Men den vågens höjd är inte officiellt bekräftad.

Nazaré - Portugal

Vi promenerar ner till Praia da Nazaré igen och känner på vattnet. Inte ens dottern kan tänka sig att bada. Några få, modiga portugiser springer ner till havet i den heta sanden, doppar sig och springer upp igen och slänger sig bakom sitt vindskydd. Beteendet för badarna här är lite grann som när vi bastar på vintern och rullar oss i snön för att kyla ner oss lite. Effekten är i alla fall densamma. Det är inte många som guppar på vågorna på sin uppblåsbara flamingo på denna strand.

Nazaré - Portugal

Praia da Nazaré är ren, ljus och vacker. Portugiserna bredvid oss tar fram sin medhavda lunch bakom sitt vindskydd. Det ser ut som att hela familjen har gömt sig där bakom vindskyddet. Rätt så praktiskt ändå, jag kanske borde köpa med mig ett hem? Ett sånt där vindskydd funkar ju även en blåsig dag ute vid Sandhamn.

Läs mer
Obidos i Portugal

Nazaré - Portugal

Badvakten ser inte ut att ha så mycket att göra, han ser snarare ut att längta till surfsäsongen. De få personerna som är i vattenbrynet verkar mest var intresserade av att ta lite foton på den vackra stranden och det turkosa havet. Ungefär som vi. Vi vandrar mot bergtåget till den gamla staden och klipporna. Jag har redan glömt att jag skulle köpa mig ett vindskydd. Jag får lägga det på listan med ”saker jag gör i Nazaré nästa gång jag är här”. Ungefär på samma plats som ”titta på världens största vågor”. För idag blir det definitivt inga världsrekordvågor.

Sugen på att läsa mer om Nazaré? Kolla in sidan Torkad fisk och solbadare i Nazaré.

Nazaré - Portugal

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.