Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

Är det en hiss utan hisschakt, eller är det en kabinbana? Vi hade följt vägskyltarna till en kabinbana, men hade egentligen ingen aning vart kabinbanan skulle ta oss. Vi sneglar ner över kanten. Det är väldigt brant. Långt där nedanför oss kan vi se några hus. Det är inte billigt att ta linbanan, men nu när vi är här är det bara att köra på. Man bygger väl inte en linbana om det inte finns något spektakulärt att besöka där nere?

Kabinbanan vid Faja Dos Padres

Vi hoppar in i kabinen och konstaterar snabbt att det inte är någon trängsel här. Det är heller inte frågan om någon väntetid. Dörrarna stängs och vi slängs ut över kanten. Jag känner mig som en våt tröja som dinglar i en klädnypa i vinden. Jag kanske ska nämna här och nu att jag kan vara rätt höjdrädd. Speciellt när jag sitter i en kabinbana som enbart hänger i en liten vajer över en hysterisk brant.

Det tar bara strax över 2 minuter att glida nedför klippan till stranden. Dörrarna till kabinen öppnas. Madeira kan kännas exotiskt, men nu har vi förflyttats till en ännu mer exotisk plats. Faktiskt till en helt egen klimatzon.

Papegojblomma vid Faja Dos Padres

Att Fajã dos Padres är speciellt, har varit känt genom århundradena hos Madeiras invånare. Redan på 1500-talet grundade Jesuitpräster en vingård här. Platsens namn är därför ganska så givet – Fajã betyder ungefär ”En platt platå nedanför en brant” och Padres betyder Präster. Prästernas platå helt enkelt. Men varför byggde man en vingård här, på en plats som är så otillgänglig? Svaret är klimatet. Här ligger en unik klimatzon, som gör att man här kan odla betydligt mer exotiska frukter än man vanligvis kan på Madeira.

Men det är inte bara vinrankorna som trivs här. Vi ser avokadoträd, bananer, pepino och papaya. Det är inte konstigt att de har satt upp en skylt ”Do not pick fruit”, för den solmogna frukten doftar underbart. Att det är vinter och relativt kallt, är inget växterna bryr sig om här vid Faja dos Padres.

Do not pick fruit-skylt
Passionsfrukt odlas vid Faja Dos Padres

Vi promenerar österut längs med stranden och passerar förbi ett litet bed & breakfast. Det känns onekligen lite speciellt att bo här nere. Förr i tiden gick det bara att komma hit med båt, men sedan 2003 har kabinbanan funnits. Ett klart mycket snabbare sätt att komma ner hit till odlingarna än sjövägen.

Restaurangen håller precis på att stänga när vi går förbi. När var det nu igen som den sista kabinbanan gick upp till toppen? Vi får verkligen hålla koll på tiden. Det skulle vara mer än lite surt att fastna här nere utan hotellrum.

Vandring under vinrankorna i Faja Dos Padres
Faja Dos Padres restaurang

Stranden är inte någon mjuk och fin sandstrand, utan en stenig och svart klippstrand. Vill man bada, får man bada från piren. Trots det kommer väldigt många hit för att bada under sommaren. Atlanten blir oväntat varm här, kanske inte så konstigt när klimatet här är lite varmare än resten av Madeira.

Ett ljud hörs genom vågornas brus. En skadad mås piper på stranden. Det gör ont i hjärtat att inte kunna hjälpa den. Antagligen är en vinge bruten, måsen verkar bara kunna hoppa fram. Stackars fågel.

Strandens klippor vid Faja Dos Padres
Den svarta stranden vid Faja Dos Padres

Hotellets nio små stenhus ligger utspridda bland odlingarna. Husen var en gång i tiden gamla lador, förråd och stugor för lantbrukarna som jobbade här. Nu är de renoverade och uppiffade och erbjuder den ultimata ”get-away-from-it-all”-semestern. Ingen distraherande shopping, inget svulstigt utbud av restauranger. Det här är nästan som en egen liten isolerad ö på Madeira.

Vi promenerar tillbaka mot kabinbanan, förbi de gigantiska bananblommorna och de torra vinrankorna. Tänk att vi bara råkade passera förbi denna plats av en slump. Hade jag vetat att den funnits, hade jag nog försökt att boka minst en natt i en av stenhusen här nere.

Ingen kö till kabinbanan nu heller, vi hinner knappt sätta oss i kabinen förrän vi dras upp för den vertikala klippväggen. Så unikt. Så udda. Så häftigt. Det här är kanske inte den första platsen jag skulle besöka om jag åker till Maderia, men det är definitivt en plats att minnas!

Havet vid Faja Dos Padres
Dramatiska vågor vid Faja Dos Padres

Hur hittar jag till Fajã dos Padres ?

Fajã dos Padres ligger strax 1,5 mil väster om Funchal och kan endast nås med båt eller med kabinbana. Vi parkerade bilen vid kabinbanan, vilket var både smidigt och snabbt. Det är inte helt lätt att hitta hit genom att följa vägskyltarna, så det kan vara bra att hålla lite koll på kartan.

Det kostar 10 euro per vuxen att åka tur/retur i kabinbanan, barn under 11 år är gratis.

Estr. Padre Antônio Dinis Henrique 1
9300-261 Quinta Grande
Madeira


Karta

Vill du se mer från Fajã dos Padres?

Jag blev rätt förvånad när jag hemma i Sverige i våras fick höra att Sveriges mästerkock 2019 spelade in delar av sitt Madeira-avsnitt här! Vill du se det avsnittet? Titta in här på TV4 Play!

Vill du läsa mer om platsen eller kanske till och med boka en av stenvillorna? Här hittar du den officiella sidan från Fajã dos Padres.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Bananer odlas i Faja Dos Padres
Vinrankorna omsluter vägen i Faja Dos Padres
Kabinbanan till Faja Dos Padres
Bananblomma vid Faja Dos Padres

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Azenhas Do Mar – Byn på klippkanten – Portugal

Den vita staden Azenhas do Mar bjuder på en av Portugals läckraste stränder och smäktande vyer över oceanvågor och klippor.

Curia Palace – En slottsnatt i Great Gatsbys anda – Portugal

Det finns platser som tar dig tillbaka i historien. Tidsbubblor som ingen vågar punktera, där allt bara fortsätter att leva sitt historiska lilla liv. Det här är en historia om hur vi oönskat åkte på en resa tillbaka till 1920-talet. Komplett med en matlektion som skulle kunna varit skapad av Historieätarna.

Maria Batata (och ett hotell jag hade velat bo på!) – Portugal

En middag på farm-to-table restaurangen Maria Batata och ett hotell som jag någon gång måste bo på!

Vågor, surf och vindskydd i Nazaré – Portugal

När sommaren tar slut och solbadarna packar ihop sina parasoller, börjar Nazaré att förbereda sig på nästa säsong. Surfsäsongen med världens högsta vågor

Cabo da Roca – en vandring vid världens ände – Portugal

Jag står vid världens ände - Cabo da Roca. Portugals västligaste plats. Här drog vi på oss ryggsäckarna och vandrade längs kusten, bland branta klippor, havsluft och turkost vatten.

Glasplattformen vid Cabo Girão på Madeira – Portugal

Strax utanför Funchal på Madeira, ligger en av Europas högsta klippor - Cabo Girao. Det är kanske inte så förvånande att man här på toppen av klippan, har byggt en utsiktsplattform av glas.

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.

Vandra på Madeira – Levada das Rabacas – Portugal

Vid bergspasset Boca da Encumeada går Levada das Rabacas i en prunkande grön djungel. Vi vandrade här och förundrades över vyerna - och branterna.