Bloggportalen
Nu läser du artikeln
De randiga husen i Costa Nova – Portugal

De randiga husen i Costa Nova – Portugal

  • Den lilla fiskebyn Costa Nova utanför Aveiro bjuder på en Portugals riktiga pärlor - de polkagrisrandiga husen i regnbågens alla färger.

Utanför staden Aveiro, 7 mil söder om Porto, ligger den lilla polkagrisrandiga fiskebyn Costa Nova.

Aveiro hade en gång i tiden en av Portugals viktigaste hamnar och staden blomstrade av fiske och salttillverkning. Men i slutet av 1500-talet vände allt över en natt. En stor storm drog in över området och stora sandbankar bildades av vågorna. Sandbankar som effektivt stängde ute staden och hamnen från havet.

Costa Nova - Portugal

Inte nog med att hamnen var avstängd från havet och fiskarna tappat sin inkomst, en lagun hade nu bildats i det stillastående vattnet vid staden. Det stillastående vattnet i lagunen ledde till sjukdomar och stadens invånare flydde.

Inte förrän i början av 1800-talet dikade man upp en kanal i sandbanken mellan lagunen och havet, och äntligen hade Aveiro en väg ut till havet igen. Ungefär samtidigt som kanalen öppnade, så började även en fiskarby att byggas vid havet – Costa Nova – ”den nya kusten”. Så att fiskarna skulle kunna skilja den ”gamla kusten” vid Sao Jacinto från den nya kusten.

Costa Nova - Portugal

Idag är Costa Nova snarare en semesterort än en fiskeby och de gamla fiskarhusen har byggts om till charmiga och välskötta små familjebostäder. Men det är inte semesterorten och stranden i sig som lockar mest här, utan de är de färgglada och polkagrisrandiga husen.

Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal

Gula, röda, blå och gröna. Ränderna på husen kommer i alla regnbågens färger. Ursprunget till de sprudlande vackra husen kommer från tiden då de fattiga fiskarna började hyra ut sina fiskestugor till turister under sommarmånaderna. För att locka turisterna, började man måla husen i samma färger som de dekorerade båtarna moliceiros.  Sedan dess har traditionen att måla husen med ränder följt med från generation till generation.

Costa Nova - Portugal

Mitt i Costa Nova ligger en välbesökt fiskmarknad. Här hittar du varje dag färska skaldjur från lagunen och fisk från Atlantens djup. Knivmusslor, långhalsar och krabbor finns här i överflöd. Från havet kommer fisk i alla storlekar – allt från barracudor till småfisk för fritering. Stora hinkar fyllda med rom från olika fiskar tar upp ena hörnet av marknaden. Jag har nog aldrig sett så stora romkorn på en fiskmarknad förut, undrar vilken fisk som lägger så stora ägg?

Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal

Costa Nova hade inte blivit en så populär semesterort om inte det hade funnits en strand. Stranden i Costa Nova är lång och bred, med böljande sanddynor och en välskött strandpromenad i trä. Vädret är dock lite ombytligt här vid Atlantkusten. När vi var här låg dimman tät över stranden och den finkorniga sanden blästrade oss i vinden. Stranden var trots vädret ändå inte tom. Under brokiga parasoller och vindskydd kurade turisterna ihop sig. Enligt väderprognosen skulle det vara 16 grader i vattnet denna dag. Kanske inte så konstigt att jag inte såg så många som badade.

Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal

I Costa Nova och Aveiro har man en speciell liten kaka som alla som besöker staden borde prova. Det är Ovos Moles de Aveiro – ”mjuka ägg från Aveiro”. Formade som snäckor, fiskar och musslor, är detta små rispapperskakor fyllda med en glänsande kräm av äggula och socker. Kanske inte något som man äter så många av, men väldigt goda att njuta av i solen tillsammans med en stark liten kaffe.

Costa Nova - Portugal

Det finns gott om restauranger i Costa Nova, de flesta (inte helt oväntat) specialiserade på färsk fisk och skaldjur. Vi slog oss ner på uteserveringen på Marisqueria Costa Nova och beställde in lunch. Det var proppfullt med gäster. De allra flesta gästerna var välklädda portugiser som njöt av helgens ledighet med en stor skaldjurstallrik och en flaska vinho verde. Vi som körde bil och skulle vidare höll oss till en lite mer modest lunch med coca cola och en tallrik nyfångad fisk. Inte alltför pjåkigt det heller.

Läs mer
Portugal-Obidos

Costa Nova - Portugal

Hur hittar jag till Costa Nova?

Costa Nova ligger 1 mil väster om Aveiro, vid Atlantens vågor. Det kan vara lite klurigt att ställa in GPS:en rätt, men slår du in Costa Nova do Padro eller Costa Nova Beach, så kommer du rätt. Var beredd på att det är en populär destination. Vi besökte staden under en helg och hamnade i bilköer av Averio-bor som skulle ut till Costa Nova och äta lunch.

Se på karta

Vill du ser mer från vår bilsemester i Portugal? Titta in på min Portugal-sida!

Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal
Costa Nova - Portugal

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (6)
    • Visst är de fina! ?Jag hade aldrig sett något liknande tidigare, jag tycker de randiga husen är helt underbara! Jag blir faktiskt glad bara av att se bilder av de randiga husen nu när jag skriver om dem. ?

    • Färgglatt är underbart! Om jag någon gång skulle få för mig att köpa en sommarstuga, så skulle jag måla den randig :)

    • Till Aveiro tar du dig lätt med tåg från Porto (verkar gå typ en gång i timmen), sedan kan det inte kosta alltför mycket att ta en taxi en mil till Costa Nova. Jag såg inga lokalbussar, men jag ska erkänna att jag inte kollade efter det heller…

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.