Bloggportalen

Jättebuddhan på Lantau – Hongkong

Glittrande glasfasader och skyskrapor. Trånga gränder och neonskyltar. Doften av nykokta nudlar och skaldjur. Det är lätt att tro att Hongkong bara är en enda sammanvuxen gigantisk storstad. Men Hongkong överraskar och förvånar. Visste du att Hongkong består av hela 250 öar? Här finns öar med stränder, klippor, vandringsleder och tempel och allt på bekvämt avstånd från centrala Hongkong. Vi åkte till ön Lantau för att besöka Po Lin Monastery och Tian Tan Buddha – en av världens största buddhastatyer.

Po Lin-klostret, där den stora buddhan finns, ligger omgiven av tjock grönska mitt på ön Lantau. Vi tog den enkla vägen ut till klostret via linbanan. På 25 minuter är du framme vid templet och får på köpet en vidsträckt utsikt över Hongkongs arkipelag, men även en vy från ovan av Hongkongs stora flygplats.

Po Lin Monastary - Hongkong
Utsikt över den stora flygplatsen
Po Lin Monastary - Hongkong

Linbanan släpper av oss en liten bit från templet, alla besökare måste sedan passera igenom den lilla byn Ngong Ping Village och dess shopping för att nå buddhan. Här hittar du konst, filmer, restauranger och VR-upplevelser. Allt för oss turister. Po Lin-klostret med buddhan är en av Asiens främsta buddistiska platser, så de flesta turisterna verkar dock vara religiösa turister från Asien. Antalet Européer kan jag nästan räkna på en hand.

Po Lin Monastary - Hongkong

Tian Tan Buddha var färdigbyggd så sent som 1993, efter 12 års konstruktioner. 250 ton brons gick åt att skapa den 34 meter höga buddhan – en av världens största sittande buddhor. Idag sitter buddhan på toppen av ett berg, med utsikt över halva Hongkong.

268 trappsteg tar dig till upp till buddhans fot. Trappsteg som vi delar med många andra besökare idag. Det går inte fort upp till toppen, många stannar och fotograferar och njuter av utsikten på vägen upp. Så även vi.

Po Lin Monastary - Hongkong

Det är svårt att beskriva det som möter oss på toppen av berget. Så stor att det nästan inte går att få en överblick. Smeknamnet ”Big Buddha” är välförtjänt. Buddhans hand är lyft mot oss och mot den stora mängden folk som står vid hans fötter. Det här är främst inte ett ställe för oss turister, det här är ett ställe för de vallfärdande buddisterna och för eftertänksamhet och inspiration.

Po Lin Monastary - Hongkong

Från buddhans fot ser vi ut över landskapet och Po Lin-templet. Det är svårt att tänka sig att skyskrapor och Disneyland inte ligger långt härifrån. Här på toppen av berget är det bara vi. Och tusen andra besökare. Och buddha.

Po Lin Monastary - Hongkong

Vi tar oss nerför trapporna mot Po Lin-klostret och de stora, vackra tempelbyggnaderna. Klostret började byggas för ungefär hundra år sedan och har sedan dess blivit Hongkongs viktigaste buddhisttempel.

”Po Lin” betyder ”värdefull lotusblomma”. Enligt legenden så växte lotusblommor vid fötterna på den unge Buddha, vart han än gick. Idag är lotusblomman en symbol inom buddhismen för andlig utveckling. Väl passande i ett kloster.

Po Lin Monastary - Hongkong
Po Lin Monastary - Hongkong

Rökelse ligger tungt i luften, vart vi än går. Som en tjock, väldoftande heltäckningsmatta av rök. Det sticker lite i näsan och kliar lite i ögonen, men det stoppar inte besökarna från att tända fler rökelser. Av tillbedjan och respekt, för livet och för våra förfädrar.

I mer än tvåtusen år har man i Kina använt rökelse under religiösa ceremonier och inom traditionell kinesisk medicin. Det finns mängder av olika typer av rökelse, de flesta av dem är långa, smala och gula eller röda. Här i Po Lin ser jag bara gula rökelser. Jag undrar om det finns någon speciell betydelse av de gula rökelserna. Skulle jag kunna tända en klassisk röd rökelse, eller skulle jag bryta mot någon regel då?

Po Lin Monastary - Hongkong
Po Lin Monastary - Hongkong

Vi vandrar runt i de över fyrtio byggnaderna i Po Lin. Vackra statyer, väldekorerade rum och gyllene buddhas möter oss i varje byggnad. Allra vackrast är The Grand Hall of Ten Thousand Buddhas. En stor hall fylld med statyer, drakar, blommor och guld.

Läs mer
Blomstermarknaden i Hongkong

Po Lin Monastary - Hongkong

Vi hoppar på linbanan tillbaka till kusten igen. Vår linbanekorg har glasbotten och vi kan se allt som händer under oss. En vandrare är på väg uppför trapporna mot Po Lin-klostret. Paraplyet är uppfällt. Onödligt att någonsin fälla ihop det. Är det inte regn du vill skydda dig mot, så är det sol. Det går att vandra till Po Lin på ungefär 3 timmar, men vi såg väldigt få personer som vandrade. Även om vandringsleden från ovan såg väldigt välordnad ut kan det ha varit den 30-gradiga värmen som satte käppar i vandringshjulet.

Po Lin Monastary - Hongkong
Po Lin Monastary - Hongkong

Hur tar jag mig till Po Lin-templet och Big Buddha?

Vi tog orange linje ”Tung Chung Line” till tunnelbanestationen Tung Chung Station. Därifrån tog vi linbanan Ngong Ping 360 upp till Po Lin-templet. Snabbt, smidigt och enkelt. Var beredd på köer på Ngong Ping 360 om du besöker under helger och helgdagar.

Po Lin Monastery
Ngong Ping
Lantau Island
Hongkong
Karta

Vill du läsa mer om Hongkong? Titta in på min Hongkong-sida!

Po Lin Monastary - Hongkong

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)
  • Verkligen vackra bilder! Var där för över 10 år sedan och blev nästan fast ute i turistbyn. Fick lite smått panik när det blev bäcksvart och det inte fanns en taxi att uppbringa (kom dit med den sista linbanan…).

  • Jag har precis bokat flygbiljetter för ytterligare en sväng till Hong Kong. Funderar på om man skulle ta och gå den vandringsleden under linbanan denna gång. 🙂

    • Vad kul! Hongkong kan man nog aldrig bli klar med. Jag skulle gärna gå vandringsleden jag med, måste helt enkelt åka tillbaka hit utanför monsunsäsong nästa gång! 🙂

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.