Bloggportalen
Meny
Hongkong

Sångfåglarna i Yuen Po Bird Garden i Hongkong

Huvudet lutar sig bakåt. Halsen skakar som en liten tryckluftsborr. Ljudet som kommer från den lilla fjäderklädda kroppen överröstar sorlet från gatan. Fågeln i buren bredvid lägger huvudet på sned, flyttar sig lite närmre på sin pinne och lyssnar. Den äldre mannen bredvid sträcker lite extra på dig. Jag vet inte vem som är stoltast. Mannen som äger sångfågeln, eller fågeln själv.

Hong Kong Bird Market

Vi befinner oss på Yuen Po Bird Garden i Hongkong, fågelmarknaden i det tätbefolkade Mong Kok. Mong Kok är mitt favoritområde i Hongkong. Detta myller, detta eviga kaos, denna svettiga massa av människor, mat och shopping. Här på fågelmarknaden erbjuds ett lugn som annars är svårt att hitta i dessa kvarter.

Hong Kong Bird Market

Här möts de äldre männen med sina små fåglar varje dag. De socialiserar och pratar om vad som hänt sedan sist och handlar godsaker till sina små älsklingar. Fågelburarna hänger männen i trädens grenar eller på stålställningar, speciellt gjorda för att hänga burar på.

Hong Kong Bird Market

Burarna är oftast ganska små, men otroligt vackra. Lackad bambu i olika bruna och röda nyanser som glänser i kapp med skyskrapornas glasfasader. Det här är inga billiga burar, Det här är små konstverk som ser nästan ut som små kinesiska pagoder och palats. I burarna finns små skålar för mat och vatten, gjorda av porslin. Skålarna är handmålade, med unika små figurer, blommor och mönster.

Hong Kong Bird Market

Affärerna här säljer allt du behöver för dina fåglar. Syrsor i påsar, feta larver och fågelfrön. Det är nästan lite äckligt med alla dessa kryp, men de verkar väldigt populära. Jag hade en gång en nymfparakit. Den fick aldrig äta syrsor och larver. Jag undrar om den hade gillat det? Kanske hade den sjungit lika vackert som fåglarna här då. Jag ser ingen nymfparakit här, de flesta sångfåglarna är varken speciellt färgglada eller stora. Stora papegojor funkar inte så bra i Hong Kongs små lägenheter.

Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market

En man kommer med ett vitt skynke i sin högra hand. Varsamt täcker han över buren med det specialsydda täcket. Fågeln slutar sjunga. Den vet vad som händer nu. Det är dags att gå hem. Same procedure som dagen innan. Och dagen innan det. Det här är som en hundrastgård, fast för fåglar.

Hong Kong Bird Market

Vi lämnar fågelmarknaden och beger oss vidare till nästa marknad – blomstermarknaden. En betydligt mindre skönsjungande marknad.

Hong Kong Bird Market

Hur hittar jag till Yuen Po Bird Garden?

Fågelmarknaden ligger bredvid Mong Kok Stadium i Mong Kok, nära tunnelbanestationen Mong Kok East.

Flower Market Rd
Prince Edward
Hongkong

Karta

Vill du läsa mer om Hongkong? Titta in på min Hongkong-sida.

Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market
Hong Kong Bird Market

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

VIll du läsa mer från Hongkong?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar