Bloggportalen
Meny
Hongkong

Blomstermarknaden i Hongkong – Bland lucky bamboo och penjing

Blommor. Jag har nog aldrig träffat någon som inte älskar blommor. Det är något visst att komma hem till en älskad vas fylld med krispiga tulpaner, vide och eukalyptus. Blommor väcker känslor. Blommor gör mig lycklig. I marknadstäta Hongkong finner du en hel gata fylld av lycka på blomstermarknaden på Flower Market Road i Kowloon.

Blomstermarknaden i Hongkong

I det trångbodda Hongkong är det få förunnat med en trädgård och de små lägenheterna har väldigt sällan plats för vare sig balkonger eller odlingar. Men hur liten lägenhet man än bor i, så går det alltid att få plats med en vacker krukväxt eller några snittblommor. Fråga mig. Jag hade fler orkidéer än tallrikar i min första etta. På blomstermarknaden i Hongkong möts du av ett hav av rosor, orkidéer, liljor och gerberor. Allt till väldigt överkomliga priser.

Blomstermarknaden i Hongkong

Inom den kinesiska kulturen har blommor betydelser och det är viktigt att veta det underliggande budskapet om du tänker ge bort en blomma. Det är inte bara antalet blommor som spelar in, utan även dess färg. Vi i Sverige kanske tycker att en orkidé med vita små blommor är både somrigt och skirt, men vitt förknippas ofta med sorg och begravning i Kina. Kanske var det därför som de flesta blommorna på blomstermarknaden endera var rosa/röda eller gula. Rött är färgen för lycka och gult var kejsarens nobla färg.

Blomstermarknaden i Hongkong

Aldrig någonsin har jag sett blommor så väl omhändertagna som här. I en blomsterbutik satt en dam och paketerade rosor. Varenda skira lilla rosenknopp skulle hållas ihop av ett skyddande litet nät. Även om fingrarna arbetade flinkt, behandlades varenda blomma som om de vore av bladguld. Inte ett blad kröktes. Inte en enda knopp föll sönder. Snittblommor må vara snabbt förgångna, men med sådan här kärlek vågar jag nästan lova att rosens livslängd fördubblas.

Blomstermarknaden i Hongkong

En av de vanligast plantorna som kan skapa feng shui och harmoni i hemmet, är Lucky bamboo. Lucky bamboo är egentligen inte alls bambu, utan en dracaena. Genom att forma och arrangera dracaenan säljs den dock under namnet Lucky Bamboo. Stjälkarna placeras i vas utan jord, ofta flätade och böjda samman till vackra gröna konstverk. En av de vanligaste formationerna är en skruvad dracaena. Det sägs att det tar upp till ett år att odla fram en sådan stjälk, genom att utsätta växten för solljus från olika håll och låta tiden ha sin gång.

Att ge bort ett arrangemang av Lucky Bamboo till nära och kära är populärt. Beroende på antalet stjälkar kommer arrangemanget med ett budskap. Två stjälkar betyder kärlek, tre lycka. Får du en Lucky Bamboo med nio stjälkar, får du tur i livet. Man ger helt enkelt inte bara bort en vacker växt när man ger någon en Lucky Bamboo, utan man ger även massor av lycka.

Blomstermarknaden i Hongkong

Blomstermarknaden är öppen från tidig morgon till kväll, varje dag, året runt. Varje morgon plockar blomsterbutikerna ut sina blomsterstånd och ställer ut dem på gatan. Vissa butiker har så mycket blommor, att det knappt går att passera. Är du här tidigt på morgonen så får du se när alla leveranser kommer till butikerna med nya blommor. Det är livligt, högljutt och fyllt med energi.

Blomstermarknaden i Hongkong

Förvånande nog fanns gott om kaktusar på blomstermarknaden. Om Lucky Bamboo är ett bra sätt att öka din Feng Shui där hemma, är kaktusar raka motsatsen. Det finns i princip inte något bra ställe att sätta en taggig kaktus i ditt hem enligt Feng Shui, annat än för att stoppa dålig energi från exempelvis ett fönster med stökig utsikt. Jag måste nog tänka till hemma i lägenheten. Jag har ju kaktusar i varje rum. Borde jag byta ut någon av kaktusarna mot en Lucky Bamboo istället? Skulle jag bli lyckligare då?

Blomstermarknaden i Hongkong

I små låga krukor växer till synes vindpinade miniatyrträd. Jag har svårt att avgöra om det är en bonsai eller penjing, men då vi befinner oss i Hongkong gissar jag att det är penjing. Penjing är kinesiska miniatyrträd, som används i miniatyrträdgårdar och betyder ”landskap i kruka”. Alla träd kan bli ett miniatyrträd, det är skötseln som skapar trädet. Och lite ståltråd.

Blomstermarknaden i Hongkong

Jag stoppar min impuls att köpa på mig ett fång av väldoftande blommor. Det är inte speciellt praktiskt att springa runt bland sevärdheter en hel dag i Hongkong med en bunt blommor under armen. Jag tänker att jag kan ju alltid åka tillbaka hit senare och njuta igen. För Hongkong är ju inte ett ställe man bara åker till en gång. Hongkong är ett resmål för livet.

Blomstermarknaden i Hongkong

Hur hittar jag till blomstermarknaden?

Blomstermarknaden i Mong kok ligger på Flower Market Road, alldeles bredvid fågelmarknaden. Tunnelbanestationerna Prince Edward och Mong Kok East ligger båda bara några minuters promenad härifrån.

Flower Market Mong Kok
Flower Market Road
Karta

Vill du läsa mer om Hongkong?

Titta gärna in på min Hongkong-sida!

Blomstermarknaden i Hongkong
Blomstermarknaden i Hongkong
Blomstermarknaden i Hongkong
Blomstermarknaden i Hongkong
Blomstermarknaden i Hongkong

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Hongkong?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

5 Kommentarer

 • Eva/ Leva som Eva
  2 april, 2019 at 9:59

  Åhh… Fantastiskt! Penjing var ett nytt begrepp för mig, hade bara hört talas om bonsaier förut. Som jag förstår det är penjinger lite yvigare, inte lika hårt formklippta som bonsaier?

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   2 april, 2019 at 15:37

   Jag hade heller aldrig hört talas om penjinger före jag åkte till Hongkong. Kan tyvärr inte säga mig vara någon expert, men de jag såg var ofta träd i karga stenlandskap i miniatyr med små porslinsfigurer. Stämmer nog att de var lite mer vildvuxna än bonsaier, såg nästan lite vindpinade ut!

 • Ann-Louise Paulsson
  2 april, 2019 at 14:48

  Åh så mycket vackra blommor! Jag blir mer och mer övertygad om att jag måste åka till Hongkong snarast möjligt! 🙂

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   2 april, 2019 at 15:32

   Jag gillade Hongkong skarpt, även om Singapore alltid är nummer ett för mig 🙂 Sååå mycket fantastisk mat och intressanta platser att besöka! En lätt stad att tillbringa många dagar i utan att bli less – om man gillar det asiatiska kaoset det vill säga 🙂 🙂

 • Lindha - Resamedfamiljen.se
  2 april, 2019 at 19:55

  Ja, vem älskar inte blommor. Så himla fina bilder, man vill ju typ köpa allt 🙂

  Svara

Skriv en kommentar