Bloggportalen
Meny
Victoria / Australien

Street art i Melbourne – Australien

Melbourne är inte bara känd för sin kaffekultur, utan även för sin stora samling av gatukonst. Nästan vart du än går, så hittar du genomtänkta, fyndiga och snygga konstverk. Det område där du hittar de bästa målningarna ligger i gränderna mellan Hosier Lane och AC/DC lane i centrala Melbourne. Ja, det är sant. I Melbourne finns en gata som heter AC/DC lane – fylld av målningar och referenser till det Australiensiska hårdrocksbandet.

Melbourne street art

Många av världens mest kända gatukonstnärer har satt sin prägel här i gränderna. Till och med Banksy har haft flera verk här, bland annat ”Little diver”. Men de har alla förstörts. Även om både staden och byggnadsherrarna har försökt att skydda verken genom att sätta plast framför målningarna, har vandaler hällt färg bakom plasten. Men det är väl egentligen det som är tjusningen med street art. Gatukonsten är en spegling av samtiden, av livet och av allt som händer i världen. Livet utvecklas, så gör också gatukonsten. Om alla målningar till slut skulle vara skyddade bakom plast, blir ju gatorna inte något annat än ett dammigt gammalt konstmuseum.

Melbourne street art

Vi tillbringade flera timmar här i gränderna, vandrandes upp och ner mellan vinbarer och högar med tomma sprayburkar. Hade vi gått samma runda igen idag, så skulle säkert inte en enda av målningarna nedan finnas kvar. Men jag törs nästa slå vad om att de är ersatta av något ännu vackrare, ännu mer samtida och ännu mer rakt på sak.

Karta över var du hittar den bästa street arten i Melbourne hittar du här. Vill du se mer från Victoria? Titta in här!

Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Melbourne street art
Vill du se mer från Victoria?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • pilla
  21 december, 2018 at 11:25

  Gick också runt där när jag var i Melbourne i våras. Älskar Streetart!

  Svara
 • Marias Memoarer
  21 december, 2018 at 15:02

  Melbourne har fantastisk street art! Känner igen ett par av målningarna från när jag bodde och jobbade ett tag i staden. Då var det en del Trump och Putin-målningar som florerade. Min favoritmålning i hela staden föreställde en äldre herreman, utanför Queen Victoria-market. Jag vet inte om den skäggiga rynkiga mannen är någon känd person eller om det föreställer en uteliggare (som jag spontant associerade bilden till), men den berörde mig.

  Svara

Skriv en kommentar