Meny
Australien / Generellt / Resa med barn

Resa till Australien med barn

Det är lätt att fråga sig om Australien är ett passande resmål för barn. “Det är ju så långt borta” och “Det finns ju så många farliga djur”  är kommentarer vi ofta får höra när vi berättar om att vi ska resa till Australien igen. Nyss hemkomna efter 3 veckor i detta vidsträckta land (vår 4:e resa till Australien på 5 år!), kan vi än en gång konstatera att Australien är ett perfekt ställe att resa till med barn. Allt är enkelt i Australien!

  • KRANVATTEN – I Australien dricker alla kranvatten – och det är gott. På restaurangerna ställs en kanna ut med vatten innan du knappt hunnit fråga efter det. Det är väldigt skönt att slippa tjata på barnen om att inte få kranvatten i munnen när man borstar tänderna och man behöver inte vara orolig för att äta varken sallad eller glass. Du kan helt enkelt lämna Immodium-asken hemma.
  • BARNMENYER – I Australien är det självklart att man har med sig barnen ut på restaurang. De allra flesta restauranger har en barnmeny för en spottstyver och om inte den passar så brukar det gå att få halvportioner utan problem. “No worries” är det vanligaste svaret om man önskar något utanför menyn.
  • AKTIVITETER – Det finns hur mycket som helst att göra för barn i alla åldrar – inte bara på museum och zoon i storstäderna i söder utan även i nationalparkerna i vildmarken i norr. Barnrabatterna är dessutom alltid generösa och det brukar finnas familjepris.
  • SÄKERHET – Du behöver inte fundera på om det finns flytvästar för barn på katamaranen – det gör det! Taxibilarna har säkerhetsbälte och brottsnivån är att jämföra med Sverige. Vi har aldrig känt oss rädda och osäkra i Australien, utan har alltid blivit vänligt och hjälpsamt bemötta.
  • DJUR – Vilka barn gillar inte djur? Att sitta på balkongen och äta frukost och titta på de vilda kakaduorna som skränar i träden eller plötsligt se en gullig koala i ett träd – här är naturupplevelserna så knasiga och så spännande att det till och med kan få den mest inbitna iPad-missbrukaren att släppa skärmen. Det går att snorkla på Stora Barriärrevet från stränderna på flera av öarna utanför Cairns, vilket oftast passar bättre för barn än snorkling från båt. Och i Daintree – världens äldsta regnskog-  finns mängder av lianer, spindlar och färgglada papegojor att spana på. Visst finns det farliga djur, men genom att vara medveten om krokodiler (gå inte ner till flodkanter), spindlar (skaka ur skorna innan du tar på dem), cone shells (plocka dem inte på stranden) och maneter (använd stinger suits – finns att hyra), så lär sig barnen att vi människor inte ska döda alla farliga djur, utan vi kan leva sida vid sida med respekt för varandra. Alla djur, även giftiga sådana, har en viktig plats i vårt ekosystem. Var inte rädda – var medvetna!
  • SJUKVÅRD – Som svensk har man rätt till samma sjukvård som en australiensare, tack vare ett avtal Sverige har med Australien. Sjukvården är snabb och effektiv (vi har testat den!) och även om du så klart ALLTID ska ha en reseförsäkring, är det skönt att veta att läkarbesök på allmänna sjukhus är gratis och medicinen är subventionerad.
Vill du läsa mer om Australien?

Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.