Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Eva i Kalbarri

Efter nästan en månad på resande fot, är vi nu hemma igen! Årets äventyr blev en roadtrip bland nationalparker och natur i Western Australia – i delstaten långt ifrån allt. En underbar bilsemester med massor av vilda djur, episka vandringar och vackra vyer. Visste du att om delstaten Western Australia hade varit ett eget land, så hade det varit världens 10:e största land? Här bor 2,5 miljoner människor, varav 92% lever i Perth eller strax söder om. Vi reste norr om Perth. Där de resterande 8% människor bor. Eller rättare sagt: där knappt någon bor.

Det är svårt att beskriva hur olikt Western Australia är från östkustens hippa städer. Men om du tänker dig att New South Wales och Queensland är som Södermanland och Skåne, så är norra Western Australia mer som inre Lappland. Vissa dagar körde vi utefter spikraka vägar i mil efter mil utan ett enda hus och utan mobiltäckning. Det enda livstecknet vi såg var stora överkörda grå kängurus som kantade vägen var 25:e meter. Och vet du vad? Jag älskade varenda liten meter av den spikraka vägen. Kanske är det mitt norrländska blod som älskar ödemarken. Kanske är det den totala tystnaden, storslagenheten i oändliga vidder och det ofattbart stjärnklara mörkret på nätterna. Men Western Australia fick mig verkligen på fall.

Bali då? Jo, vi avslutade resan med 10 dagar på Bali för att riktigt vila upp oss. Så det kommer inte bara inlägg om nationalparker framöver, utan även en hel del tempel, palmer och härliga hotell.

Vad var bäst?

Naturen i Western Australia. Utan tvekan. Magiskt vackert! Rottnest Island, Kalbarri National Park (bilden ovan), Shark Bay, Pinnacles och Crystal Caves blev favoriter.

Vad var sämst?

Vi var vana från våra resor på östkusten att alltid hitta fräsch och läcker mat till både lunch och middag. Men i Western Australia var inte utbudet av restauranger lika stort. Det blev tyvärr ganska många middagar med hamburgare och fish & chips…

Sedan måste jag även lägga till ”flugor” under denna punkt. Vid vårt besök i Kalbarri National Park var det flugor överallt. Inte en. Inte hundra. Det var tusentals flugor som svärmade runt oss. Det var bara att hålla munnen stängd när vi vandrade och försöka ignorera alla kittlande små flugfötter. Verkligen inte lätt! Det slutade med att vi åt vår lunch i bilen, då det inte gick att sitta still i picknickarean utan att bli överfallen.

Men är det inte vinter nu i Australien?

Jo, det är vinter. Men medeltemperaturen i Perth under vintern motsvarar nästan medeltemperaturen i Umeå i juni månad. En ganska så intressant tanke, eller hur? Vi hade mellan 18-25 grader varmt på dagarna, men på nätterna kunde temperaturen faktiskt krypa ner mot 5 grader. Men även om vi såg träd som tappade löv ”i kylan”, så såg vi lika många vajande palmer och folk som gick i flip flops. Australien i ett nötskal.

Bali däremot var klart mycket kallare än jag förväntat mig! Det låter säkert hur konstigt som helst, men det var helt enkelt lite för kallt för mig. Med 27 grader på dagen och 23 på nätterna blev poolerna aldrig riktigt varma. Även om solen sken från klarblå himmel. Det var 17 år sedan vi var på Bali sist, jag antar att det bevisar att jag blivit en större badkruka sedan dess?

Höll reseplanerna hela vägen?

Reseplanerna och hotellbokningarna höll nästan hela vägen under road tripen. Den sista dagen innan vi skulle återvända till Perth, så drog dock en vinterstorm in och man varnade folk för att ge sig ut i det allvarliga vädret. Vi bestämde oss därför för att hoppa över besök i två nationalparker och istället åka tillbaka till Perth en dag tidigare. Vi hade ombokningsbart boende, så det var en enkel justering. Det visade sig vara ett bra beslut – regnet fullkomligt vräkte ner hela den sista dagen. Istället för nationalparker så gick vi på museum och shoppade. Ett mysigt avslut på Australienresan det med.

Något missöde på vägen?

Fråga mig inte hur vi lyckas, men vi har en förmåga att tappa bort våra el-adaptrar. Så även denna resa. Som tur var försvann adaptern på vårt näst sista boende och vi har lärt oss den hårda vägen att det alltid är bra att ha med två adapters :)

Läs mer
Fitzroy Island

Mötte jag några farliga djur?

Nej. Inte ett enda. Vi såg mängder av vilda grå kängurus och vallabys, quokkas, emus, echidnas, fladdermöss, kakaduor och delfiner. Men inte en enda spindel, haj eller orm. Tråkigt.

Om vi skulle planera om resan, vad skulle vi ändra?

Vi skulle ha varit ännu fler dagar i Australien. Det kanske låter fånigt, men jag gråter varje gång vi åker härifrån. Jag har hittat mitt happy place. Varför ska jag någonsin åka någon annanstans?

Köpte jag någon ny fulmugg?

Självklart! Det blev en mugg från Perth, en mugg från Rottnest Island och en mugg från Bali. Men muggen från Bali var inte helt lätt att hitta. Trots att de älskar kaffe verkar de inte uppskatta att dricka den härliga drycken ur muggar.

PS: Jag är ledsen över min dåliga svarsfrekvens på era kommentarer och mejl de senaste veckorna, men internet har både varit frånvarande och långsamt. Jag ska ta itu med att svara er alla nu!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Quokka
En quokka-selfie är ett måste på Rottnest Island!
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
    • Det kommer många bilder framöver, blev över 5000 bilder tagna bara i Australien… Jag måste förresten passa på och säga TUSEN TACK för alla dina tips! Oumbärliga! ❤️

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.