Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Cairns – 10 sevärdheter du inte ska missa – Queensland – Australien

Cairns – 10 sevärdheter du inte ska missa – Queensland – Australien

  • Queensland är en stor delstat och det finns massor att se och göra! Här är vår favoritlista med sevärdheter kring Cairns för alla åldrar.
Fitzroy Island

Queensland i Australien är utan tvekan vårt happy place! Till Queensland och Cairns längtar jag nog varje dag året om, oavsett väder eller årstid. Här är det lätt att leva och underbart att vara!

I det tropiska norra Australien kring Cairns möts besökaren av ett perfekt klimat och massor med äventyr, natur och sevärdheter för hela familjen. Men var ska man börja i denna uppsjö av lockande aktiviteter? Vi har slagit ihop våra favoriter till en perfekt lista med dagsutflykter från Cairns för förstagångsbesökare i alla åldrar. Häng med på vår topp tio sevärdheter i Australiens härligaste region!

1. Stora Barriärrevet

Det är kanske inte så konstigt att Stora Barriärrevet kommer på plats 1. Denna unika plats, ligger på de flesta resenärers bucketlist att besöka någon gång i livet. Beroende på om du föredrar att snorkla/dyka från en båt eller snorkla från stranden, finns det gott om turer att välja mellan. För förstagångsbesökare är Green Island ett säkert kort, där du kan välja hur länge du vill stanna på ön och snorkla. Även om det är mycket turister på Green Island är det väldigt lätt att hitta din alldeles egna del av revet och mängden fisk är oslagbar. För mer erfarna snorklare finns en mängd turer till det yttre revet, där man snorklar från båt eller pontoner. Oavsett är upplevelsen helt otrolig. Det är lätt att förstå att detta är ett av världens moderna underverk, det slår alla våra snorkelupplevelser i Karibien och Sydostasien med hästlängder.

Se mer från Stora Barriärrevet i mitt fotoalbum.

2. Skyrail Cableway, Kuranda Scenic Railway och Tjapukai

Glid högt ovanför trädtopparna i en kabinbana i nästan en mil över världens äldsta regnskog och titta på kakduorna som flyger nedanför. Väl framme i slutstationen Kuranda, tar ni den gamla järnvägen ner för berget igen, genom raviner och vattenfall. Det här är en mysig halvdagsutflykt med stopp i regnskogen för kortare vandringar och för att titta på Barron Gorge National Parks vilda vattenfall. Luncha i Kuranda och besök koala- eller fjärilsträdgården. Passar alla åldrar!

Om du vill göra dagen till en heldagsutflykt, kan ni lägga till ett besök på Tjapukai Cultural Center – för alla på besök i Australien bör ta tillvara chansen att lära sig mer om Australiens historia och ursprungsbefolkning. På Tjapukai Cultural Park möter du kulturen och historian från lokala Djabugay-folket genom musik, mat, dans, konst och interaktiva utställningar. Tjapukai ligger vid foten av Skyrail och det finns kombobiljetter för att hinna med alla tre attraktionerna på en dag.

3. Fitzroy Island

Vår favoritö utanför Cairns! Med krispiga vita korallstränder, palmer och ett härligt hotell, känns det nästan som att du är i Söderhavet. Snorkla, ät gott, vandra runt ön, besök centret för sjuka havssköldpaddor eller bara njut. Det här är en hemlig liten paradisö med en härligt hotell där man gärna tillbringar flera nätter.

Läs mer om Fitzroy Island i mitt inlägg här.

Fitzroy Island

4. Daintree National Park

Världens äldsta regnskog Daintree, som möter Stora Barriärrevet – det kan ju inte bli annat än episkt? Här finns en koncentration av djur- och växtarter som inte går att hitta någon annanstans på jorden! Ta en båttur på Daintree river och se de stora saltvattenkrokodilerna som ligger och steker i solen, vandra på den fantastiska stranden vid Cape Tribulation, klätter upp och gå någon av trädtoppslederna eller bada i det gröna vattnet vid Mossman Gorge. Här i Daintree hittar du riktig vildmark. För att besöka Daintrees lite mer avlägsna platser rekommenderas inte att ta hyrbilen, då vägarna översvämmas ofta och kan vara rätt så svårkörda. Vi åkte ena gången genom leriga vägar med Billy Tea Safaris, i en liten grupp i en 4WD – rekommenderas. Den andra gången körde vi själva, men åkte då bara på asfalterade vägar.

Läs mer om Daintree National Park i mina inlägg från Cape Tribulation och Mossman Gorge.

Daintree

5. Northern Beaches

Cairns har ingen egen strand, men fina stränder finner du inte långt härifrån. Northern beaches är ett område med små strandnära orter strax norr om Cairns. Här hyr du en härlig lägenhet och hänger på de mest fantastiska (och folktomma) stränder. Palm Cove och Trinity beach är våra favoriter, här får du nästan stranden för dig själv och det finns gott om restauranger och mataffärer. Om du bor på någon av stränderna här i norr kan du enkelt ta lokalbussen in till Cairns. För oss som familj är det definitivt värt restiden att bo här uppe, för att slippa partyt i Cairns.

Läs mer på min sida om Trinity Beach.

Läs mer

Palm Cove

6. Hartleys Crocodile Adventures

Dotterns absoluta favorit – krokodilparken Hartleys! Här lär du dig allt om de fruktade saltvattenskrokodilerna, men här finns även en stor mängd andra djur – bland annat ormar, koalor, wombats och cassowarys. Kom hit tidigt, för du vill inte missa showerna eller båtturen på krokodillagunen. Och om du ännu inte har tagit en bild på familjen när den håller i en koala, så är detta ett bra ställe för det!

Hartleys

7. Fiska barramundi

Om du någonsin drömt om den stora fångsten, är Australien stället för dig. Den populäraste fisken för sportfiskare är Barramundi, vilket är en gigantisk ”abborre” som kan bli upp till 2 meter lång och väga 60 kilo. Och det bästa är att du inte behöver bege dig ut på en dyr djuphavsfisketur för att fånga dem, de gillar att hänga vid pirar nära land. Så köp en hink med räkor och hyr ett kastspö i exempelvis Palm Cove och njut av havet och vågorna för en stund. Får du napp har du säkrat BBQ:n för resten av veckan.

8. Käka på Prawn Star

När du efter en hel eftermiddag på piren ännu inte fångat den stora Barramundin, beger du sig till båten Prawn Star nere i hamnen i Cairns. Här beställer du in en skaldjursplatå och äter den bästa sashimin i Cairns. Nästan så bra som om du fångat det själv. Strunta i namnet – det här är bra!

9. Cairns botaniska trädgård

En liten pärla som vi inte upptäckt under tidigare resor till Cairns, är denna välskötta botaniska park. Besök den gärna innan du åker ut i regnskogen, då du lär dig massor om den lokala faunan och den de växter som genom tiderna har spelat en stor roll för regnskogens aboriginer. Inträdet är gratis, så stanna i 10 minuter eller en hel eftermiddag.

10. Vägen till Copperlode Dam

En liten bubblare: Alldeles väster om Cairns ligger den stora dammen Copperlode dam. Här finns flera områden med vackra vattenfall som är perfekta för ett svalkande sötvattendopp. Crystal Cascades är ett av de populäraste, men för oss som gillar regnskog och snirkliga vägar, var själva vägen hit en höjdare. Väl uppe på toppen finns massor av perfekta ställen för en picknick, så fyll bilen med godsaker och njut av lugnet och utsikten här uppe.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.