Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Campingstugor – Prisvärt familjeboende i Australien

Campingstugor – Prisvärt familjeboende i Australien

  • Ett riktigt bra boendealternativ för prismedvetna familjer på resa i Australien är campingstugor - vi har testat och älskade det!
Campingstugor-Australien

Jag gillar att ha det bekvämt när jag reser. En skön säng, god mat och en egen toalett. Att resa runt i Australien innebär ofta långa sträckor av bilande genom vildmark och glesbygd, ställen där det är långt emellan bekväma (och prisvärda) boenden. Som familj kan det dessutom vara svårt att hitta hotell där alla familjens medlemmar får plats i ett och samma rum, vilket ofta är en nödvändighet för att hålla kostnaderna nere. När vi bilade i Western Australia i somras valde därför att bo i campingstugor för första gången – en boendeform som vi definitivt kommer att boka fler gånger!

Campingstugor-Australien
RAC Cervantes

Vad är en campingstuga?

I Australien är det väldigt populärt att campa. Var och varannan bil du möter är endera en husbil, en bil med husvagn eller en minibusscampare. Till skillnad från i Sverige är det inte fritt att campa i nationalparker, men det finns desto fler campingplatser med ställplatser och tältplatser. Dessutom hyr en del parker även ut välutrustade stugor. Perfekt för mig som föredrar glamping före camping.

Vi bodde i campingstugor på tre olika campingar – så kallade ”Holiday Parks” – denna resa. RAC Monkey Mia Dolphin Resort i Monkey Mia, RAC Cervantes Holiday Park i Cervantes och BIG4 Dongara Denison Beach Holiday Park i Port Denison.

Campingstugorna vi bodde i hade ungefär samma planlösning och passade för upp till 6 personer. De hade ett välutrustat kök med matbord, ett vardagsrum med TV och soffa, luftkonditionering, ett huvudsovrum med dubbelsäng, ett sovrum med två våningssängar, en terrass (med grill) och en toalett med dusch. Alla tre stugorna vi hyrde var rena, fräscha och välskötta.

Anläggningarna hade alla riktigt bra lägen och låg alldeles vid havet. Två av anläggningarna hade pooler och lekplatser och på alla tre ställena fanns även en tvättstuga där man för en liten peng kunde tvätta kläder.

Campingstugor-Australien
RAC Cervantes

Vad ingår när du hyr en campingstuga?

Alla tre campingstugor som vi hyrde fungerade i princip som ett välutrustat motell, men med lite mer ombonad ”hemmakänsla”. Städning, sängkläder, hygienartiklar och handdukar ingick och det fanns en dedikerad parkeringsplats som tillhörde huset. I köket ingick kaffe/te och en liten mjölk. Frukost fick man fixa själv, men om man ville fanns den ofta ett frukostställe som serverade en prisvärd frukost på anläggningen. Wifi funkade riktigt bra på alla tre ställena.

Vad var nackdelen med att hyra stuga?

Det var egentligen bara två saker som var en nackdel med campinglivet. Den första var att incheckningen stängde tidigt. Ofta redan klockan 18. Vi som brukar vara ute i nationalparkerna så länge vi bara kan på dagarna, fick hålla koll på tiden så vi inte missade incheckningen.

Den andra nackdelen var att det inte gick att avboka stugorna avgiftsfritt. Vi kollade både på campingplatsernas egna webbsidor och på hotellbokningssajterna – inget av ställena erbjöd avbokningsbara stugor. Det var nära att vi faktiskt avstod från att boka stugorna överhuvudtaget, då vi nästan alltid bokar avbokningsbart och ändrar våra planer efter väder och vind.

Vad var fördelen med att hyra stuga?

Hela familjen gillade det bekväma stuglivet. En stor fördel var maten. När vi är ute och reser i en månad, blir jag till slut less på att äta ute. Maten på restaurangerna är ofta lite onyttigare än den jag själv lagar, speciellt i Australien som älskar allt som är friterat. Så för mig var det riktigt härligt att kunna stå på kvällen och grilla rosmarinkryddade lammkotletter på terrassen och mixa ihop en egen potatissallad i köket.

En annan fördel var hur mycket vi kvalitetsboende vi fick för priset. Vi betalade mellan 850 och 1200 kronor per natt, vilket var värt varenda krona. Dessutom hade vi kunnat vara tre personer till för samma pris – vilket gör denna typ av boende till ett riktigt fynd för familjer. Ju längre du stannar, desto billigare blir det oftast dessutom.

Läs mer

Campingstugor-Australien
BIG4 Port Denison

Vill du läsa mer om holiday parks i Wester Australia?

Alla RACs åtta holiday parks i västra Australien hittar du här. Vårt första alternativ om vi ska boka stugor igen!

Big4 har väldigt många holiday parks över hela Australien. Inte fullt så snygga stugor som RAC, men istället mycket prisvärda! Titta in på deras utbud här.

Australian traveller har samlat Australiens allra bästa holiday parks i ett inlägg – här hittar du många läckra anläggningar runt om i landet!

Vill du läsa mer om våra resor till Australien?

Titta in på min Australien-sida för inlägg från Queensland, Western Australia, Victoria och New South Wales!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Campingstugor-Australien
RAC Cervantes
Campingstugor-Australien
RAC Monkey Mia
Campingstugor-Australien
Big4 Port Denison
Campingstugor-Australien
RAC Monkey Mia
Campingstugor -Australien
Big4 Port Denison
Campingstugor-Australien
RAC Cervantes
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.