Langust till lunch på Lobster Shack i Cervantes – Australien

Först måste jag börja med att förtydliga att jag mycket väl vet att en langust inte är en lobster. Jag tror jag faktiskt börjar med en liten skaldjursskola för att ni ska förstå den allmänna förvirringen en stackars svensk kan råka ut för i Australien. För här pratar vi inte bara om förvirringen mellan hummer och langust, vi måste även lägga in kräftan i ekvationen.

Crayfish = Kräfta. Stora klor och lever i sötvatten
Lobster = Hummer. Stora klor och lever i saltvatten

Rock Lobster = Langust. Utan klor och lever i saltvatten

Western Australia är känt för sitt rena och orörda hav. Här i de varma vattnen trivs inte bara hajar, valar och mängder av fisk, utan även Western Rock Lobsters – Australiensisk langust (fritt översatt) – även kallade crayfish av lokalborna. Kärt barn har många namn. Från Shark Bay i norr till Western Australias sydligaste hörn trivs dessa eftertraktade giganter. Langusterna kan bli upp till 20 år gamla och väga hela 5 kilo (!). Inga små kräftor för kräftskivan alltså. Fiskeindustrin i Western Australia är både ekologisk, miljöcertifierad och kvotstyrd, så det kändes som ett bra ställe att passa på att äta en riktigt riktigt lyxig lunch. Så vi begav oss mot langusthuvudstaden Cervantes. Det var dags för en skaldjurslunch.

Lobster Shack - Cervantes
Western Rock Lobster

Ett av de mest kända ställena för att smaka på en western rock lobster är Lobster Shack i Cervantes. Trots att languster idag är den allra största inkomstkällan inom fiskeindustrin i området, är det inte helt lätt att hitta restauranger som serverar delikatessen. 98% av fångsten exporteras nämligen levande till Kina. Det här är en stor industri som kräver mycket logistik. I de flesta fall tar det mindre än 20 timmar från fångst i Western Australia tills langusten landar i Kina. En ganska galen tanke.

Utanför Cervantes ligger fiskebåtarna och guppar på rad. Båtarna är oftast ute och fiskar tidigt på morgonen och är tillbaka i land innan lunch. Då fisket nuförtiden är styrt av kvoter och tillåter fiske året om, är det inte längre lika nödvändigt att vara ute till havs i alla väder. Är det dåligt väder eller om priserna den dagen är låga kan fiskarna stanna i land. Det kommer ju en dag imorgon också.

Cervantes
Fiskebåtar på rad
Lobster Shack - Cervantes

Lobster Shack är inte bara en restaurang med pinfärska skaldjur, utan här finns även familjen Thomson’s ”fabrik” där de levande langusterna paketeras för transport. Denna dag verkar dock inte fabriken vara igång, kanske beror det på att vädret har varit lite skakigt.

Vi går in i restaurangen och hugger tag i en meny. Menyerna finns på engelska och på kinesiska. Det är ganska tydligt vilka länder turisterna kommer från under högsäsong. Det finns en kyldisk med languster framför oss. Hur mycket jag än skulle vilja ha en ”H”-langust, tillåter inte resebudgeten detta. Det får bli den billigaste dyra lunchen. En grillad halv ”A”-langust med pommes och sallad. 38 AUD = 250 SEK. Antagligen min dyraste lunch någonsin på bilsemester. Som hittat.

Lobster Shack - Cervantes
Lobster Shack - Cervantes

Vi slår oss ner på den lilla utomhusserveringen under tak. Nedanför oss bygger hantverkare för fullt upp en stor ny uteterrass för varmare dagar.

Våra lunchkorgar kommer in i ett moln av umami. Det ryker om den nygrillade, nyfångade, smördränkta langusten. Även om detta var ställets ”snabblunch”, så var den värt varenda aussiedollar. Pinfärska skaldjur är utan tvekan något av det bästa jag vet.

Lobster Shack - Cervantes

Jag har nog aldrig rensat ett skaldjur så noggrant som denna langust. Jag hade verkligen önskat att jag haft med mig mina svenska kräftbestick. Varför använder man inte sådana på fler ställen i världen?

Innan vi beger oss vidare norrut i bilen så passar vi på att besöka damernas. Eller ska jag kanske kalla det för ”honornas”?

Lobster Shack - Cervantes

Stopp! Backa!” Vi stannar bilen och springer ut. Inte kan vi väl missa en bild vid den stora langusten i Cervantes? Kanske inte en av de snyggaste av Australiens ”big things”, men definitivt ett minne av en riktigt grym (och dyr) hummerlunch i Cervantes. Eller förlåt, jag menar såklart langustlunch. :)

Den stora langusten - Cervantes

Hur hittar jag langusterna?

Fiskebyn Cervantes ligger 18 mil norr om Perth i Western Australia. Här kan du (förutom äta lunch på Lobster Shack) även följa med ut på en fisketur med en av langustbåtarna eller åka på sjölejonsafari.

Karta

Cervantes
Där ute bor alla Western Rock Lobsters.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Roadtrip längs Queenslands kust – 3 veckor från Cairns till Brisbane – Australien

Planerar du drömresan till Australien? Här har du planeringshjälp för en tre veckor lång roadtrip mellan Cairns och Brisbane i Queensland.

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Vulkansjön i Crater Lakes National Park – Queensland – Australien

En gigantisk vulkanexplosion skapade det som idag är sjöarna i Crater Lakes National Park i Queensland. Hit åkte vi för att vandra och (förhoppningsvis) se en och annan australiensisk buskhöna.

Fotoalbum från Stora Barriärrevet – Queensland – Australien

Stora Barriärrevet i Queensland har allt för den perfekta semestern - bra boenden, fantastisk snorkling och spännande möten med djur.

Sevärdheter i Sydney – Mina 10 favoriter – Australien

Australiens största stad Sydney har några världskända sevärdheter som man bara måste uppleva, men den allra största behållningen får du genom att bara hänga i denna härliga stad.

Mossman gorge – I världens äldsta regnskog – Australien

Vi befinner oss i Mossman Gorge i Kuku Yalanji-folkets land. I mer än 50.000 år har de bott här i norra Queensland, i världens äldsta regnskog.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.