Vulkansjön i Crater Lakes National Park – Queensland – Australien

Två unga män var ute och jagade en wallaby, men de missade djuret med sina spjut och träffade istället ett heligt Flame tree. När de drog ut spjutet ur trädet, så kom en larv fram. De unga männen började hugga ner trädet för att få fram ännu fler larver. Knappt hade de huggit ner trädet, förrän jorden började skaka. De unga männen hade inte lov av klanen att vara ute och jaga och hade nu gjort skaparguden Yamini (regnbågsormen) arg. Himlen blev orange och alla människorna hemma i lägret slukades av jorden och drunknade.

(Fritt översatt från en 10 000 år gammal aboriginal legend)
Lake Eacham - Crater Lakes Queensland
Lunchdate

Det kacklade under bordet. Vi hade slagit oss ner vid picknickplatsen vid Lake Eacham med var sin lunchlåda. Knappt har vi satt oss ner, förrän vi fått en kompis. Vår kompis under bordet hade spanat in vårt bröd. Vi hade läst att det skulle finnas gott om australiensisk buskhöna här vid sjön, men det kan väl ändå inte vara en sån här? Det här såg ju mer ut som en vanlig… tupp?

Lake Eacham (och även närliggande Lake Barrine) skapades för nästan 10 000 år sedan genom en gigantisk explosion när grundvattnet träffade den heta magman i vulkanen här under oss. Det måste ha varit en rejäl naturkatastrof i området. En sådan händelse, som till och med skapade en legend som har vandrat vidare från mun till mun genom generation till generation bland aboriginerna i området och som fortfarande berättas. Explosionen skapade en så kallad maar – en sjö i en vulkankrater, fylld med sötvatten.

Lake Eacham - Crater Lakes Queensland

Här på 750 meter över havet är temperaturerna svalare än den tropiska kusten. Det skulle bli en skön vandring runt sjön. Strax över 20 grader i luften, strålande sol och ett sorl av fåglar.

Vi plockade ihop våra ryggsäckar och gick ner till vattnet. Här i norra Australien behöver man alltid vara medveten om sjöns invånare innan man hoppar i vattnet. Saltvattenkrokodilerna här uppe är inte att leka med. Även om de oftast är väldigt slöa på vintern, så vill man inte riskera att möta en croc i vattnet. Vi kunde se flera ungdomar som badade. I Lake Eacham bor visst bara en liten sötvattenkrokodil, inget som australiensarna ser ut att vara rädda för. Sötvattenkrokodiler kan ju bara bli tre meter långa.

Det var gott om fisk och sköldpaddor i sjön, det fullkomligt bubblade under ytan. Jag blev nästan lite exalterad när jag fick se flera spottfiskar (archer fish) simma runt och spana efter byten. De flesta som någon gång har haft ett sötvattensakvarium hemma, har säkert sett spottfiskar i akvariebutiken. Fiskarna som jagar insekter genom att spruta vatten på dem där de sitter på blad och grenar ovanför ytan. När sedan insekten ramlar i sjön, är de ett lätt byte. Jag kom på mig själv att undra hur långt de kan spotta. Jag hoppades verkligen att jag inte såg ut som en fluga med mina solbrillor.

Lake Eacham - Crater Lakes Queensland

”Barred grunter”-fiskar 

Regnskogen runt sjön var tjock och fylld med fåglar. Det fanns inte så många ställen där man kunde gå ner till sjön utefter vandringsleden, här på stigen med skogens alla rötter njuter du istället av trädens skugga och alla färgglada fåglar runt omkring dig. Vi såg några papegojor, men inga av de små myskkängurus eller pytonormar som annars är vanliga här.

Eftersom att Lake Eacham inte skapades ”naturligt”, finns varken inlopp eller utlopp i sjön. Det enda vatten som kommer till sjön är genom regnet som faller under sommarhalvåret. Vattnet lämnar endast sjön genom avdunstning. Vattennivån i sjön kan därför skilja upp till 4 meter mellan den regnfattiga vintern och den heta och regniga sommaren. I början av vintern när vi var här, var vandringsleden runt sjön torr och fin. Det är den oftast inte på sommaren.

Lake Eacham - Crater Lakes Queensland

På flera ställen runt sjön ser vi stora högar med pinnar och jord som ser ut att hastigt ha rafsats ihop. Bon för den australiensiska buskhönan. Men inte en buskhöna i sikte. Hur ser en buskhöna ut egentligen?

Vi närmar oss parkeringen igen. Tuppen är inte längre kvar, men något som ser ut som en rödhövdad kalkon möter oss glatt kluckande. Men vänta, var det här en australiensisk buskhöna?! Den som jag hade läst om och hoppats på att få se? Men sådana hade vi ju sett överallt i Queensland…

Bush turkey - Lake Eacham - Crater Lakes Queensland

Hur hittar jag till Crater Lakes National Park?

Lake Eacham ligger i Crater Lakes National Park i Atherton tablelands, på en vilande vulkanisk platå väster om Cairns i Queensland. Området är en del av världsarvet Queenslands våta tropiker som omfattar ett stort område av nationalparker mellan Cooktown och Townsville.

Crater Lakes (och Lake Eacham) ligger 6 mil sydväst om Cairns.

Karta

Vad behöver jag tänka på?

Vid Lake Eacham finns ingen service, så du behöver ta med dig rejält med vatten och solkräm.

Se upp för nässelträd (gympie gympie)! I regnskogen runt sjön finns nässelträd (ser mer ut som en buske?) med stora hjärtformade blad. Kommer du i kontakt med bladen så bränner de som brännässlor, men 100 gånger värre…

Om du möter sötvattenskrokodilen, peta inte på den, men berätta gärna för nationalparkens skogvaktare var och när du såg den.

Lake Eacham - Crater Lakes Queensland

Vill du läsa mer?

Vill du läsa mer om det vi upplevt i Australien? Titta in på min Queensland-sida eller min Australien-sida.

Vill du läsa mer om Crater Lakes och Lake Eacham? Titta in på Queensland Governments sida om Lake Eacham.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Rottnest Island – Quokkas, cyklar och bländande stränder – Australien

Rottnest Island utanför Perth har länge legat på min bucket list. Här finns några av världens finaste stränder och "världens lyckligaste djur" - quokkas.

Swan Valley – 6 favoriter bland vingårdar, macadamianötter och kaffe – Australien

Ungefär 30 minuters bilfärd från Perth i Western Australia ligger Swan Valley. Här bland de gröna kullarnas bördiga jord bjuds på soltimmar i överflöd och många smakrika sevärdheter.

Yanchep National Park – bland grottor och svarta kakaduor – Australien

45 minuter norr om Perth i Western Australia ligger Yanchep National Park, ett viktigt våtmarksområde för områdets fåglar och med flertalet kalkstensgrottor med unikt djurliv. Vi har besökt grottan Crystal Cave och vandrat runt sjön Loch McNess.

Sevärdheter i Sydney – Mina 10 favoriter – Australien

Australiens största stad Sydney har några världskända sevärdheter som man bara måste uppleva, men den allra största behållningen får du genom att bara hänga i denna härliga stad.

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.