Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Roadtrip längs Queenslands kust – 3 veckor från Cairns till Brisbane – Australien

Roadtrip längs Queenslands kust – 3 veckor från Cairns till Brisbane – Australien

 • Planerar du drömresan till Australien? Här har du planeringshjälp för en tre veckor lång roadtrip mellan Cairns och Brisbane i Queensland.
Broadbeach

START: Cairns
SLUT: Brisbane
STRÄCKA: Cirka 200 mil
RESLÄNGD: 3 veckor

Efter att ha tillbringat 2 veckor i Cairns utan hyrbil år 2012, bestämde vi oss för att åka tillbaka till Queensland och uppleva delstaten som den ska upplevas: med bil. Vi hade en ganska så gedigen lista med platser som vi ville besöka där natur och djur utgjorde toppen av listan. Hur coolt skulle det inte vara att få se några av de unika djur som bara finns i Australien? Vilda näbbdjur, koalor, wallabys, kakaduor och dingos, i Queensland kan man möta dem alla. Men vart skulle vi åka för att hitta alla dessa djur? Jakten på den perfekta bilturen tog åtskilliga timmar med planerande, googlande och läsande av resemagasin och reseguider. Tillslut enades vi om denna rutt, som rymmer både snorkling på Stora barriärrevet, solgassande på paradisöar, möten med djur i nationalparker, båtur kring Whitsunday islands, närkontakt med dingos på Fraser Island och ännu mer närkontakt med hoppande knölvalar utanför Moreton Island.

australien-karta

När passar det att göra denna roadtrip? När som helst på året! De olika säsongerna har sin tjusning och alla årstider har mängder av upplevelser och sevärdheter för hela familjen. Vi bilade sträckan i juni, under den Australiensiska vintern, men vi har varit i Queensland flera gånger sedan dess under alla de svenska sommarmånaderna.

Resa till norra Australien på sommar eller vinter?

Vinter i Queensland betyder att temperaturen i de norra delarna ligger mellan 20-28 grader på dagarna och i de södra delarna på mellan 12-18 grader. Nätterna kan vara rätt så kyliga, så en vindtät jacka och en huvtröja är skönt att ha. Dock hindrar dessa temperaturer inte Aussis från att gå i flip flops och t-shirt och att sitta ute på kvällarna och äta middag. En stor fördel med att resa hit på vintern, är att vädret är soligt, torrt och pålitligt. Dessutom är risken för dödliga maneter och saltvattenkrokodiler utefter stränderna minimala, så stränderna är fulla med folk. Inte heller lär du se en enda mygg på vintern. Nackdelen med att resa under vintern är att det är den mest populära tiden att åka hit, så om ni har krav på boendet bör ni boka i förväg. Dessutom kan det för vissa badkrukor (som vi) kännas lite kallt i havet (cirka 23-25 grader). Fördelen för den djurintresserade, är att du kan möta migrerande knölvalar utanför hela Queenslands kust.

Sommar i norra Australien betyder 30+ temperaturer, hög luftfuktighet och mycket regn. Faktiskt så mycket regn att delar av kustvägen stängs av med jämna mellanrum på grund av meterhöga vattenstånd. En fyrhjulsdriven bil är verkligen att rekommendera om du vill åka in i nationalparkerna. Havstemperaturen är badkarsvarm, men det är inte så mycket folk på stränderna på grund av att farliga maneter och saltvattenkrokodiler hälsar på ibland. Om du vill snorkla på revet rekommenderas att du hyr en ”stinger suit”, en tight kroppsstrumpa som skyddar dig mot det farliga giftet. Fördelar med sommaren för den djurintresserade, är att du kan få se havssköldpaddorna lägga ägg på stränderna kring Mon Repos.

Resplan

 • Cairns
 • Fitzroy Island
 • Atherton Highlands
 • Townsville
 • Airlie Beach –  Whitsunday Islands
 • Mackey
 • Rockhampton – Fraser Island
 • Hervey Bay
 • Twin Waters
 • Surfers Paradise
 • Brisbane
Trinity beach - Cairns
Trinity Beach

Dagsplaner för bilsemestern

För att läsa mer om vad vi skrivit om de olika resmålen i denna bilsemester, klicka på länkarna så kommer du vidare! (Eller titta in på min Queensland-sida)

Dag 1: Ankomst till Cairns. Med ganska så stor sannolikhet har du kommit till Cairns via två mellanlandningar och med över ett dygns resande i kroppen. Så idag gör du förslagsvis ingenting. Ät gott på någon av Cairns alla restauranger och pina ut tills det är dags att sova lokal tid, så kommer du i fas lättare. Om du trots allt har lite energi över, så är Cairns den sista riktiga staden du är i innan du kommer till Brisbane, så passa på att köpa på dig minneskort till din kamera och en bra bikini. Vi hämtade inte ut hyrbilen på flygplatsen när vi landade, utan vi hämtade ut hyrbilen inne i Cairns centrum istället precis innan vi lämnade staden.

Cairns

Dag 2-4: I Cairns är det lätt att stanna 1 dag eller 10. Om du har möjlighet så gör åtminstone en utflykt till:

 • Världsarvet Daintree rainforest där du får uppleva en uråldrig regnskog med ödsligt vackra stränder
 • Kabinbana Skyrail to Kuranda över regnskogen och tåg ner genom jungeln på den natursköna Kuranda scenic railway. Besök även Tjapukai aboriginal cultural center och lär dig massor om Australiens rika kultur.
 • Hartley’s Crocodile Adventures för att lära dig allt om saltvattenkrokodiler och käka krokodilkött på alla möjliga sätt. Krokodilburgaren är rekommenderad!

Stannar du i fler än en natt kan det vara trevligt att bo i någon av de sköna små stränderna norr om Cairns. Palm Cove, Trinity Beach och Port Douglas är tre ställen med fina stränder och flertalet bra restauranger och hotell.

Fitzroy Island
Fitzroy Island

Dag 5: Stora Barriärrevet ligger lättillgängligt alldeles utanför Cairns och idag åker du ut och bor på en av de vackra öarna på revet. Fitzroy Island ligger bara 45 minuter från Carins med snabbgående katamaran och på ön hittar du bara en resort. Men vad mer kan du önska? Vita stränder, spännande snorkling, lyxigt boende och god mat. Ta en snorkel eller dykutflykt och njut av den magiska korallvärld som ligger där under ytan. Ett alternativ till Fitzroy Island är Green Island, som dock är mycket mer välbesökt.

Fitzroy Island -Nudey Beach
Fitzroy Island – Nudey Beach

Dag 6: Dags att lämna paradiset och åka tillbaka till fastlandet och till Cairns. Ta den sista färjan på dagen tillbaka till Cairns och bo i stan en natt.

Dag 7: (10 mil) Redo för vänstertrafik? För nu är det dags! Hämta ut bilen hos hyrbilsfirman och bege dig ut på det stora äventyret. Vägen idag går in mot Atherton Highlands som ligger på en platå strax sydväst om Cairns. Här finner du gigantiska fikonträd (fig trees) med sagonamn som Cathedral fig tree och Curtain fig tree, läckra Crater Lakes med spottfiskar, vattenfall och teplantage. Innan du åker upp till ditt boende för natten i ditt eget unika hus på Rose Gums Wilderness Retreat så passar du på att köpa med dig en rejäl köttbit för kvällens grillning och ta en eftermiddagsfika på Nerada tea plantation och drick te som kommer direkt från nytorkade blad i fabriken. Väl installerad på Rose Gums så sätter du dig på balkongen och njuter av regnskogens alla ljud, ett glas lokalt vin och din egengrillade köttbit. Kring Rose Gums finns gott om näbbdjur och papegojor, ta hjälp av det mysiga värdparet – de hjälper dig gärna!

Rosegums Wilderness Retreat - Queensland
Rosegums Wilderness Retreat

Dag 8: (35 mil) I kylen står din frukost serverad – lokala ägg och tjockt bacon, ekologisk yoghurt från mejeriet i närheten, lokalt te, färskpressad juice och flingor. Sitt på balkongen och se solen gå upp över regnskogen och förundras över alla ljud och djur som vaknar. Idag blir stopp vid vattenfallet Millaa Millaa, en fika på lokala yoghurttillverkaren Mungalli Creek Dairy (gott fika, god glass och god lunch!) och vandring bland trädtopparna i nationalparken Mamu Tropical Skywalk innan du är tillbaka vid kusten och sockerrörsplantagen. Se upp för ”cane trains” – små tåg som fraktar sockerrör. Boende förslagsvis i Townsville.

Queensland

Dag 9: (27 mil) Ännu en lång dags körning, denna dag till Airlie Beach. På vägen finns ett antal nationalparker, där Bowling Green Bay National Park är en mest lättillgängliga. Här mötte vi både wallabys på väldigt nära håll, ormar, vildkalkoner och salamandrar. Det finns gott om picknickbord, så ta gärna med lunch och käka i parken.

Airlie Beach
Airlie Beach

Dag 10: Idag har du bokat en båtutflykt till Whitsunday Islands och de bländande vita stränderna på Whitehaven beach. Det finns många olika alternativ, försök att åka med den tur som ger dig möjlighet att verkligen uppleva Whitehaven beach. Hamilton Island och Daydream Island är trevliga stopp för lunch om du inte vill vara ute på Whitehaven hela dagen. En populär aktivitet är att segla kring öarna, detta är oftast flerdagarsturer där man bor på båten.

Hamilton Island
Hamilton Island

Dag 11: (15 mil) Idag är körningen inte så lång om du kör direkt mot Mackay, men jag rekommenderar några avstickare. På stranden i Cape Hillsborough får du på morgonen närkontakt med massor av wallabys och i Eungella vid Broken River kan du ha tur att vid morgon och skymning se näbbdjur simma runt och äta. Vi såg minst tio näbbdjur när vi var i Eungella, en riktig höjdpunkt som inte ens många australiensare har upplevt.

Läs mer

Dag 12: (33 mil) Mot Rockhampton och Capricorn Caves. Besök vackra grottor och se tusentals fladdermöss lämna grottan vid solnedgång för att äta sig mätta.

Dag 13: (39 mil) Resans längsta etapp, mot Hervey Bay. På vägen mot Hervey Bay ligger Mon Repos, där det under sommarmånaderna går att göra guidade turer till Mon Repos beach, som är en mycket populär strand för havssköldpaddor att lägga ägg. I närheten av Mon Repos ligger staden Bundaberg, som är känd för sin romtillverkning och sin läsktillverkning av ginger ale och root beer. Du kan göra guidade turer på båda ställena och på Bundaberg rom får du dessutom avsluta med provsmakning av deras produkter. Väl framme i Hervey Bay kan du boka in dig på en valskådningstur, då detta är den populäraste platsen i Australien att se de majestätiska knölvalarna som migrerar efter kusten.

Fraser Island - Australia
Fraser Island

Dag 14: Idag låter du bilen stå och tar en guidad tur till världsarvet och nationalparken Fraser Island. Fraser Island är världens största sandö, känd för sina motorvägar på stranden, sina dingos och de klara sjöarna. Du behöver specialtillstånd att köra på ön, men är du inte van att köra i svår terräng, så låt bli. Det finns inga vägar på ön, bara mjuk sand.

Dag 15: (22 mil) Nu börjar vi närma oss civilisationen och lägger sockerrörsplantagerna bakom oss. Idag kör vi mot Noosa och passar tidigt på morgonen på att åka förbi Tin Can Bay för att träffa de vilda flasknosdelfiner som kommer in till bukten varje dag för att äta. Den konstigaste sevärdheten efter vägen är the Ginger Factory, som är en nöjespark för barn där det mesta är uppbyggt kring en fabrik som hanterar den lokalt producerade ingefäran. Noosa Heads National Park har en välbesökt vandringsled efter kusten, med fina vyer över havet. Har du tur kan du kanske se en koala, detta är en av de få ställen i Queensland som koalor fortfarande lever vilt.

Knölval utanför Brisbane

Dag 16: Mot Brisbane eller Surfers Paradise! Om ni ännu inte har hunnit hoppa på någon valskådning, så kan vi rekommendera Brisbane Whale Watching från Redcliffe – den bästa vi varit på någonsin! En annan sevärdhet är ett av världens bästa zoon – Australia Zoo – som ligger strax norr om Brisbane. Zoot ägs av familjen Irwing och drivs idag vidare i Steve Irwings anda.

Broadbeach

Dag 17-21: Kring Surfers Paradise och Brisbane finns hur mycket som helst att göra för att avsluta en fantastisk bilresa. Här hittar du nöjesparker för alla smaker – berg-och-dalbanor, djurparker, vattenland m.m.  Strax väster om Surfers Paradise ligger dessutom flertalet nationalparker med vattenfall, trädtoppsvandringar och berg. För att inte tala om stränderna och surfingen. Jag har svårt att tänka mig att du är klar med Australien nu, men det börjar bli dags att vända hemåt. Vinka inte adjö åt kakaduorna, utan säg ”vi ses igen”. För det är svårt att inte vilja åka tillbaka till Australien nästa sommar igen :)

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Vill du läsa mer om Australien? Kolla in min Australien-sida med massor av tips för både Queensland och Australien!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
 • Fantastiska tips och underbara bilder från fina Queensland :) Lyckost som fått se näbbdjur, jag försökte vid olika ställen men icke.. Fast kände inte till den plats du nämnde då…

  Svar: Men vad underbart, härlig tajming alltså :D Bara att fråga på, och jag har fortfarande ett par inlägg kvar innan jag nått Perth i mina dagboksanteckningar ;) Ifall det är så att du inte hinner läsa inläggen så kan jag tipsa om höjdpunkterna som kommer i kommande inlägg, bl.a. vandring i Mount Lesueur nationalpark, Stockyard Gully Caves för spännande mörkervandring i grotta och The Pinnacles. Ska försöka få upp nästa inlägg ganska fort så du kanske hinner ta del av mera tips :)
  ah, jag var lite otydlig med tiden på året, detta var alltså i juli månad, alltså mitt i vintern i Australien :) I dessa trakter ungefär som en ok skandinavisk sommar (dagarna kan vara upp till 20-25 grader om det vill sig, men kvällar och nätter kan emellanåt vara riktigt ruggiga). Man överlever att campa, men ibland behöver man bylta på sig ordentligt, särskilt om man är lättfrusen som jag ;)

  • Tack!! ? Vi hade nog en otrolig tur, de flesta aussis vi träffade hade aldrig sett ett näbbdjur. Men de var gudomligt små och söta! ❤️

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.