Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Nerada teplantage – Bland trädkängurus och teblad i Atherton tablelands – Queensland – Australien

Nerada teplantage – Bland trädkängurus och teblad i Atherton tablelands – Queensland – Australien

  • Atherton Tablelands sägs vara det enda stället i världen där klimatet kan ge dig både kaffe, te, socker och mjölk. Allt du behöver här i livet helt enkelt. Vi har besökt Australiens största teplantage - Nerada.
Nerada teplantage - Queensland

Om jag säger te, så tänker du kanske på Kina, Japan och Sri Lanka. Men visste du att det finns teodlingar i Australien? Vi har besökt Australiens största teplantage – Nerada.

Vägen är smal och kurvig och tar oss mellan betesängar, regnskog och fruktplantager. Husen står glest och den vanligaste postlådan utgörs av en avdankad mikrovågsugn. På bara några mil har vi förflyttat oss från kustens palmer och korallrev till höglandets jordbruk och frostiga vinternätter. Vi är på väg för att smaka på ett av världens allra färskaste teer på Neradas teodlingar.

Nerada teplantage - Queensland

Te har varit en del av australiensarnas vardag ända sedan engelsmännen koloniserade Australien på 1700-talet. Även om kaffedrickarna har blivit fler i Australien de senaste åren, dricks te fortfarande väldigt mycket på samma sätt som man gör i England. Te är helt enkelt inte bara brittiskt, utan även väldigt australiensiskt.

Neradas teplantage ligger uppe på den stora platån sydväst om Cairns, utanför den lilla staden Malanda. Här på 700 meter över havet är temperaturen alltid lite friskare och lite svalare än vid kusten och på de vidsträckta gröna ängarna betar kor så långt ögat kan nå. Den röda jorden är rester av områdets vulkaniska ursprung och till skillnad från den största delen av Australiens inland regnar det här nästan året om. Alla dessa unika förutsättningar gör detta till ett av Australiens bördigaste områden. Ett perfekt område för teodling.

Nerada teplantage - Queensland

Nerada är Australiens största producent av te. Här odlas inte bara klassiskt svart te, utan även grönt och vitt te. Allt detta te (oavsett färg) kommer från en och samma planta – Camellia Sinensis. Den vanliga teplantan som trivs i subtropiska regioner över hela världen.

Teplantans blad är alltid är gröna. Yngre blad är ljusgröna, äldre blad är mörkgröna. Beroende på när du plockar bladen får du olika kvalitet på ditt te. Här på Nerada skördas teblad året om i stora mängder. Bara här i Atherton Tablelands plockas mer än 6 miljoner kilo (!) blad varje år. Helt ekologiskt och hållbart. Tack vare Australiens hårda karantänlagar finns inga skadeinsekter som ger sig på teplantorna och plantorna kan därför odlas utan bekämpningsmedel och klimatet gör dessutom att plantorna kan odlas enbart på regnvatten.

Vi kör igenom ett stort område av teplantor, de flesta plantorna verkar vara ungefär lika höga som jag är lång. Mitt bland det tjocka täcket av teblad kommer vi fram till Neradas teprovningsrum. Det här är inte något fancy afternoon tea med spetsdukar och silverfat. Här vinner praktiskt över tillsnofsat. Typiskt australiensiskt.

Nerada teplantage - Queensland
Trädkänguru

Innan vi hinner slå oss ner för en kopp te kommer en av servitriserna utspringande och drar med oss till ett av träden bredvid terummet. ”Look! Up there!” Högt uppe i trädet ser vi något lurvigt ligga i en grenklyka. En Lumbholtz trädkänguru. Ett av alla australienska pungdjur som bara finns här uppe i norra Queensland och som oftast är både ovanlig och svår att se. Det visar sig att flera trädkängurus bor permanent i träden runt plantagen, men det är inte varje dag de ligger och vilar så nära terummet. Jag skulle nog vilja säga att vi hade lite tur.

Här på Neradas plantage producerar man främst svart te, en tillverkningsprocess som kräver mycket manuellt jobb, en hel del fingertoppskänsla och många väl balanserade beslut. Från att ett blad plockats, så tar det mindre än ett dygn tills bladen är torra och redo för paketering. Och det är inga små mängder te som ska paketeras. Varje år produceras hela 1,6 miljoner kilo svart te, som sedan fraktas till Brisbane och paketeras och distribueras. Oftast tar det mindre än fyra veckor från planta till hylla på affären. Så färskt te hittar du inte i affärerna någon annanstans i världen.

Nerada teplantage - Queensland

Men hur gör man te av teblad? Teplantorna växer på sig i ungefär 8 år innan skörden blir som bäst. De unga ljusgröna bladen plockas selektivt och läggs för att torka i ungefär ett halvt dygn. Bladen skärs sedan ner och bryts/rullas sönder för att kunna reagera med syret i luften i nästa steg – oxidationen. En kemisk reaktion bildas när oljan i tebladen reagerar med syret och det är nu som bladen får sin karakteristiska tesmak och blir mörka. I det sista steget torkas bladen helt torra för att stoppa oxideringen, så att vi kan njuta av ett te som både behåller sin smak länge och som håller länge i skafferiet. Beroende på vilken slags te som ska produceras är längden på de olika stegen extremt viktiga. Vissa teer kräver längre oxidering, andra kräver längre torkning.

Vi sätter oss ner och beställer in en kanna med pinfärskt Earl Grey-te, en iste och en mjuk kaka med grädde. Jag funderar på om det är förolämpande att beställa in mjölk, men utan att jag behöver be om det kommer en liten kanna med mjölk in. Det är dags att smaka. Känner man någon skillnad på ett färskt te och ett ”vanligt” te från affären?

Nerada teplantage - Queensland

Jag tar en sipp och rullar runt smakerna i munnen. Det är nästan enklast att beskriva vad detta te INTE är. Det är inte beskt, jordigt eller pepprigt. Det är snarare en ren och skär kopp av glädje med mjölk. Fruktigt och med en touch av bergamott. Så det är så här en kopp te ska smaka?

Läs mer

Innan vi går härifrån passar vi på att köpa med oss massor av te. Iste, påste och lösviktste. Det är inte varje dag man dricker en kopp glädje med mjölk, så det är lika bra att ta med sig lite lycka hem till vardagen.

Nerada teplantage - Queensland

Hur hittar jag till Nerada?

Nerada ligger strax utanför Melanda i Atherton Tablelands i Queensland, Australien. Teplantagen har öppet för besökare i princip varje dag från 10-16:30, men kolla på deras webbplats för att vara säker att inget ändrats.

Karta

Läs mer: Nerada Tea

Traktor

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)
  • Just bought your loose tea and just want to compliment your packaging! Love it . No plastic, straight forward cardboard box with handy spout.

    Thank you for thinking of the planet.

    Tea tastes great too!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.