Nerada teplantage – Bland trädkängurus och teblad i Atherton tablelands – Queensland – Australien

Om jag säger te, så tänker du kanske på Kina, Japan och Sri Lanka. Men visste du att det finns teodlingar i Australien? Vi har besökt Australiens största teplantage – Nerada.

Vägen är smal och kurvig och tar oss mellan betesängar, regnskog och fruktplantager. Husen står glest och den vanligaste postlådan utgörs av en avdankad mikrovågsugn. På bara några mil har vi förflyttat oss från kustens palmer och korallrev till höglandets jordbruk och frostiga vinternätter. Vi är på väg för att smaka på ett av världens allra färskaste teer på Neradas teodlingar.

Nerada teplantage - Queensland

Te har varit en del av australiensarnas vardag ända sedan engelsmännen koloniserade Australien på 1700-talet. Även om kaffedrickarna har blivit fler i Australien de senaste åren, dricks te fortfarande väldigt mycket på samma sätt som man gör i England. Te är helt enkelt inte bara brittiskt, utan även väldigt australiensiskt.

Neradas teplantage ligger uppe på den stora platån sydväst om Cairns, utanför den lilla staden Malanda. Här på 700 meter över havet är temperaturen alltid lite friskare och lite svalare än vid kusten och på de vidsträckta gröna ängarna betar kor så långt ögat kan nå. Den röda jorden är rester av områdets vulkaniska ursprung och till skillnad från den största delen av Australiens inland regnar det här nästan året om. Alla dessa unika förutsättningar gör detta till ett av Australiens bördigaste områden. Ett perfekt område för teodling.

Nerada teplantage - Queensland

Nerada är Australiens största producent av te. Här odlas inte bara klassiskt svart te, utan även grönt och vitt te. Allt detta te (oavsett färg) kommer från en och samma planta – Camellia Sinensis. Den vanliga teplantan som trivs i subtropiska regioner över hela världen.

Teplantans blad är alltid är gröna. Yngre blad är ljusgröna, äldre blad är mörkgröna. Beroende på när du plockar bladen får du olika kvalitet på ditt te. Här på Nerada skördas teblad året om i stora mängder. Bara här i Atherton Tablelands plockas mer än 6 miljoner kilo (!) blad varje år. Helt ekologiskt och hållbart. Tack vare Australiens hårda karantänlagar finns inga skadeinsekter som ger sig på teplantorna och plantorna kan därför odlas utan bekämpningsmedel och klimatet gör dessutom att plantorna kan odlas enbart på regnvatten.

Vi kör igenom ett stort område av teplantor, de flesta plantorna verkar vara ungefär lika höga som jag är lång. Mitt bland det tjocka täcket av teblad kommer vi fram till Neradas teprovningsrum. Det här är inte något fancy afternoon tea med spetsdukar och silverfat. Här vinner praktiskt över tillsnofsat. Typiskt australiensiskt.

Nerada teplantage - Queensland
Trädkänguru

Innan vi hinner slå oss ner för en kopp te kommer en av servitriserna utspringande och drar med oss till ett av träden bredvid terummet. ”Look! Up there!” Högt uppe i trädet ser vi något lurvigt ligga i en grenklyka. En Lumbholtz trädkänguru. Ett av alla australienska pungdjur som bara finns här uppe i norra Queensland och som oftast är både ovanlig och svår att se. Det visar sig att flera trädkängurus bor permanent i träden runt plantagen, men det är inte varje dag de ligger och vilar så nära terummet. Jag skulle nog vilja säga att vi hade lite tur.

Här på Neradas plantage producerar man främst svart te, en tillverkningsprocess som kräver mycket manuellt jobb, en hel del fingertoppskänsla och många väl balanserade beslut. Från att ett blad plockats, så tar det mindre än ett dygn tills bladen är torra och redo för paketering. Och det är inga små mängder te som ska paketeras. Varje år produceras hela 1,6 miljoner kilo svart te, som sedan fraktas till Brisbane och paketeras och distribueras. Oftast tar det mindre än fyra veckor från planta till hylla på affären. Så färskt te hittar du inte i affärerna någon annanstans i världen.

Nerada teplantage - Queensland

Men hur gör man te av teblad? Teplantorna växer på sig i ungefär 8 år innan skörden blir som bäst. De unga ljusgröna bladen plockas selektivt och läggs för att torka i ungefär ett halvt dygn. Bladen skärs sedan ner och bryts/rullas sönder för att kunna reagera med syret i luften i nästa steg – oxidationen. En kemisk reaktion bildas när oljan i tebladen reagerar med syret och det är nu som bladen får sin karakteristiska tesmak och blir mörka. I det sista steget torkas bladen helt torra för att stoppa oxideringen, så att vi kan njuta av ett te som både behåller sin smak länge och som håller länge i skafferiet. Beroende på vilken slags te som ska produceras är längden på de olika stegen extremt viktiga. Vissa teer kräver längre oxidering, andra kräver längre torkning.

Vi sätter oss ner och beställer in en kanna med pinfärskt Earl Grey-te, en iste och en mjuk kaka med grädde. Jag funderar på om det är förolämpande att beställa in mjölk, men utan att jag behöver be om det kommer en liten kanna med mjölk in. Det är dags att smaka. Känner man någon skillnad på ett färskt te och ett ”vanligt” te från affären?

Nerada teplantage - Queensland

Jag tar en sipp och rullar runt smakerna i munnen. Det är nästan enklast att beskriva vad detta te INTE är. Det är inte beskt, jordigt eller pepprigt. Det är snarare en ren och skär kopp av glädje med mjölk. Fruktigt och med en touch av bergamott. Så det är så här en kopp te ska smaka?

Innan vi går härifrån passar vi på att köpa med oss massor av te. Iste, påste och lösviktste. Det är inte varje dag man dricker en kopp glädje med mjölk, så det är lika bra att ta med sig lite lycka hem till vardagen.

Nerada teplantage - Queensland

Hur hittar jag till Nerada?

Nerada ligger strax utanför Melanda i Atherton Tablelands i Queensland, Australien. Teplantagen har öppet för besökare i princip varje dag från 10-16:30, men kolla på deras webbplats för att vara säker att inget ändrats.

Karta

Läs mer: Nerada Tea

Traktor

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

1 KOMMENTAR

  1. Just bought your loose tea and just want to compliment your packaging! Love it . No plastic, straight forward cardboard box with handy spout.

    Thank you for thinking of the planet.

    Tea tastes great too!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Campingstugor – Prisvärt familjeboende i Australien

Ett riktigt bra boendealternativ för prismedvetna familjer på resa i Australien är campingstugor - vi har testat och älskade det!

Yanchep National Park – bland grottor och svarta kakaduor – Australien

45 minuter norr om Perth i Western Australia ligger Yanchep National Park, ett viktigt våtmarksområde för områdets fåglar och med flertalet kalkstensgrottor med unikt djurliv. Vi har besökt grottan Crystal Cave och vandrat runt sjön Loch McNess.

Sevärdheter i Sydney – Mina 10 favoriter – Australien

Australiens största stad Sydney har några världskända sevärdheter som man bara måste uppleva, men den allra största behållningen får du genom att bara hänga i denna härliga stad.

Kalbarri Nationalpark – Röda flodraviner och flugor i Western Australia – Del 1 – Australien

Kalbarri nationalpark bjuder på en dramatisk flodravin i röd sandsten - en av Western Australias läckraste naturupplevelser.

Vulkansjön i Crater Lakes National Park – Queensland – Australien

En gigantisk vulkanexplosion skapade det som idag är sjöarna i Crater Lakes National Park i Queensland. Hit åkte vi för att vandra och (förhoppningsvis) se en och annan australiensisk buskhöna.

Langust till lunch på Lobster Shack i Cervantes – Australien

Hummer, kräfta eller langust? Vi har i alla fall ätit en pinfärsk langustlunch på Lobster Shack i Cervantes.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.