Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Världens bästa valskådning – Mina 4 bästa platser

Världens bästa valskådning – Mina 4 bästa platser

  • Var finns världens bästa valskådning? Här är mina 4 bästa platser runt om i världen.

Något av det bästa vi vet när vi reser är att få möjligheten att möta vilda djur och speciellt så älskar vi att se valar! Knölvalar, kaskelotter, vitvalar, späckhuggare, sillvalar, delfiner – nu är det snart bara blåvalar kvar att se på vår lista! För att åka på valskådning och möta valar behöver du både pricka rätt säsong, rätt väder och ha en stor gnutta tur. Här är våra 4 favoritplatser för att träffa på havets jättar.

Knölval utanför Brisbane

1. Queensland, Australien

Utanför Brisbane och Moreton Bay på Australiens östkust finns i världens bästa valskådning! Här vandrar över 3000 knölvalar över 1000 mil varje år från Antarktis kalla vatten till Stora Barriärrevets varma vatten för att föda sina kalvar. Från juni till november kan du här möta hoppande giganter (se bilden ovan) och nyfödda kalvar tillsammans med sina mammor. Med stor respekt för valarna och med mycket spännande information och fakta får du med Brisbane Whale Watching en fantastisk dag till havs. Ingen annanstans har valarna kommit så här nära oss i båten. När de leker i vågorna och vinkar med fenorna känns det som att de faktiskt vinkar till dig.

Fler ställen i Queenland där man kan man få en skymt av valarna är bland annat från stranden på Fraser Island, från båt i Hervey Bay och från stranden på någon av Barriärrevets paradisöar.

Knölvalar är den tredje mest utrotningshotade valen i världen, men valbeståndet ökar med 13% per år.

2. Saguenayfjorden, Kanada

I Saguenayfjorden i Quebec, samlas stora mängder av valar för att äta krill. Här utanför Baie Sainte-Catherine/Tadoussac har vi utan tvekan sett flest olika arter av valar på en och samma plats under en valskådning: Här såg vi vitvalar, sillvalar, vikval och knölval, på samma båttur! Knölvalarna är alltid roliga att stöta på, då de älskar att hoppa högt med stora magplask. Sillvalarna är världens näst största val, vilket betyder att även små valar är väldigt stora. Det ska även finnas blåval här, men de är mycket sällsynta och vi hade inte turen att se någon.

Valskådning i Baie Sainte-Catherine

3. Kaikoura, Nya Zeeland

Vid Kaikoura på Nya Zeelands sydö, ligger en kontinentalklippa närmre land än på något annat ställe i världen. Här stupar havsbotten brant ner i djupet och lockar därför till sig riktigt stora däggdjur som vill äta sig mätta på jättebläckfisk och andra skygga djuphavslevande djur i en stor undervattensravin.  De vanligaste besökarna här är kaskelotter (som vi såg flera av) och olika sorters delfiner, men här passerar även knölvalar, späckhuggare och blåvalar.

Läs mer

Kaskelott vid Kaikoura

4. Anacortes, Kanada

Vid Anacortes vid San Juan Islands mellan Vancouver och Seattle hittar du både permanent boende späckhuggare och säsongsvandrande späckhuggare. Späckhuggarna lever i flockar, vilket gör att du ofta får se en stor mängd djur. Späckhuggarna är nyfikna och det känns som att de tittar lika mycket på dig som du tittar på dem. Vi hade turen att se flertalet vikvalar tillsammans med späckhuggarna, vilket visst var ganska så ovanligt. Även om de inte är fiender brukar de oftast hålla sig ifrån varandra. Här i området kan du även se knölval, om du är här under rätt säsong.

Späckhuggare utanför Anacortes

Andra platser för valskådning

Madeira

Vi åkte på valskådning, men såg inte en enda val. Hade vi otur, eller är det sämre möjligheter att se valar på Madeira? Läs mer om vår valskådning här.

Västra Australien

Västra Australien är ett valsäkert område, då valarna migrerar förbi här på väg till/från Antarktis. Vi stod på land och såg sydkapare simma förbi bara några hundra meter från land i juni månad. Det finns organiserad valskådning från flera orter, främst från Augusta.

Delfiner i Kaikoura
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.