Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Chillagoe. Invånare 192. – Queensland – Australien

Chillagoe. Invånare 192. – Queensland – Australien

  • Chillagoe var aldrig vårt mål med bilturen. Vi råkade bara passera förbi på väg till en nationalpark. En vanlig dag i outbacken i Queensland i norra Australien.
Chillagoe

Chillagoe började sin historia med ett smältverk. Smältverket låg här i den röda jordens outback och smälte metaller. Koppar, bly, silver och guld. 1943 stängde man smältverket. Gruvan lyckades aldrig bli lönsam. Resterna av den gamla industrin står dock kvar. Tre skorstenar på svårt förorenad mark. De tusentals jobben försvann till Mount Isa.

Chillagoe
Chillagoe

Idag bor inte många själar kvar. Bara 192 stycken av de 10 000 som bodde här under stadens glansdagar. Boendena varierar från hus till husvagnar. Husvagnarna har ofta ett extra skyddande plåttak och ofta även staket runt tomten. I ett klimat som aldrig blir kallt behöver man inte mycket skydd mot vädret, men mot solens heta strålar.

Chillagoe
Chillagoe

Vi passerar förbi det gamla bankvalvet, det enda som står kvar av forna Bank of Australasia. För över hundra år sedan stod en bank här, i en enkel träbyggnad. Otroligt nog har valvet överlevt hundra år längre än själva banken.

Chillagoe
Chillagoe

Vi tittar in i stadens affär. Butiken skyltar med reklam för däck, batterier, glass och Coca cola . Turisterna köper glass, invånarna köper däck och batterier till sina bilar. Ingen vill inte fastna i outbacken med ett dåligt batteri eller ett trasigt däck. I sommarens hetta går det fort att bli uttorkad och mobiltelefontäckningen är dålig. Man kan helt enkelt inte räkna med att man kan ringa efter hjälp om något händer. Här behöver du klara dig själv.

Chillagoe

Det finns åtminstone ett litet motell i staden. Chillagoe Guesthouse. Ser inte ut att vara alltför överbokat. Desto mer husbilar och husvagnar hittar du dock på campingplatsen. i Chillagoe åker du för att campa, inte för att gå på spa.

Chillagoe

Vi tar en lunch på den lokala puben. Vi möts av ”veckans tanke” vid ingången. ”There is nothing more frequent than an occational drink”. Livsvisdom skriven i krita på en plåtvägg i outbacken.

Chillagoe

På ett bord i ett hörn står de hopsamlade vinsterna till den kommande rodeon. Ett quiltat lapptäcke. Ett 12-pack öl. En luftmadrass. En tavla med ett gammalt svartvitt foto. En presentkorg med tvålar och shampo. En bag. Och det finaste priset. En motorsåg från Husqvarna. Endast 5 dollar per biljett för dessa tio fina priser. Med tanke på att det bara bor 192 personer i staden, så är chansen att vinna ganska så stor.

Chillagoe

Vi beställer in var sin hamburgare och kall läsk. Vi sitter ute. Stammisarna sitter inne. Dricksvatten finns att hämta i en plastdunk. På väggarna hänger gamla flip flops, svartvita foton och militära skyltar. Det finns ett biljardbord, men ingen spelar.

Läs mer

Läsken kommer in till oss i var sin kylhållare av frigolit. Anders tar sin första klunk. Jag kan inte låta bli att vrida mig av skratt. Ännu mer livsvisdom från outbacken står skriven på botten av kylhållaren. Australiensisk humor.

Chillagoe

Vi drar vidare mot grottorna som staden är känd för. Grottorna som skapades av korallrev för miljoner år sedan. Det ska finnas gamla målningar av ursprungsbefolkningen inne i grottorna, bilder av djur och livet här i området för hundratals år sedan. Livsvisdom på riktigt.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
    • Tack Eva! ? Jag älskar att uppleva alla delar av resandet, allt från pulserande storstäder till livet på landet – och outbacken är verkligen speciell!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.