Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Barramundifiskarna i Palm Cove -Queensland – Australien

Barramundifiskarna i Palm Cove -Queensland – Australien

  • Ibland så överraskar man sig själv. Som när vi plötsligt stod på en pir i norra Queensland och fiskade barramundi. Men hur hamnade vi här?

Jag hade väl aldrig trott att vi skulle fiska på vår semester. Fiske är inte ett av mina vanliga intressen. Det är helt enkelt lite för långsamt. Kräver en massa tålamod och ger sällan någon utdelning. Ibland så överraskar man dock sig själv. Som när vi plötsligt står på en pir i norra Queensland och fiskar barramundi. Men hur hamnade vi här?

Palm Cove - Cairns - Australien

Palm Cove är den lyxigaste och mest exploaterade stranden i Northern Beaches norr om Cairns. Här finns flest restauranger, flest spahotell och flest turister. Namnet på stranden talar nog delvis om varför Palm Cove blivit så populärt. Här ligger är en av områdets finaste stränder, kantad av rader med perfekt lutande palmer. Men missförstå mig rätt, även om det här är den strand med flest hotell så är det inte överfullt med turister. Det här är en högst levande ort, utan gigantiska resorts. Inget av hotellen ligger heller på stranden, utan alla hotell ligger på andra sidan av vägen. Vid stranden ligger istället ett härligt promenadstråk med publika grillar som går varma i kvällssolen.

Palm Cove - Cairns - Australien

Vi är här under den australiensiska vintern, i augusti månad. Vinter i tropikerna betyder dagstemperaturer mellan runt 25 grader och 23 grader i havet. Lite för kallt för ett bad för min smak och jag är definitivt inte en person som ligger på stranden dag ut och dag in. Men idag hade vi bestämt oss för att ta det lugnt. Varken åka till regnskog, korallrev eller vattenfall. Varken shoppa eller åka båt. Vi tog istället en lång promenad utefter stranden.

Palm Cove - Cairns - Australien

Vid Palm Cove finns badvakter året om, varje dag. Under sommarhalvåret finns här även ett avskiljt område skyddat av nät, för att hålla de brännande maneterna från alla som badar. Men på vintern finna här inget nät. Både maneterna och krokodilerna tycker att havet är för kallt. Det är i princip bara turister som badar idag. De flesta australiensare som vi träffat badar inte i havet på vintern, de håller sig till uppvärmda pooler. När man bor i tropikerna kan man kosta på sig att vara kräsen.

Palm Cove - Cairns - Australien

Vid den långa piren ligger ett litet trähus. En skylt hänger ut. Kan det vara en glasskiosk? Vi promenerar mot den. Ganska så långt innan vi kommer fram till kiosken har vi förstått att det inte såldes någon glass här. Den lilla kiosken hyr ut fiskeredskap.

Palm Cove - Cairns - Australien

Jag minns inte riktigt hur det kommer sig att vi några minuter senare står med en hink med frysta räkor i ena handen och ett kastspö i det andra. Det måste ha varit för att gubben i fiskestugan var så trevlig. Det kan också ha att göra med att vi skulle få fiska med räkor av storleken XL. Större än de där räkorna som serveras på räkcoctailen på nyårsaftonen. Alltså, galet stora räkor. Sådana räkor som bara riktigt stora fiskar kan äta. Vi skulle fiska barramundi.

Palm Cove - Cairns - Australien

Jag hade aldrig hört talas om barramundi innan jag kom till Australien första gången. Detta trots att barramundi finns i princip i hela Stilla Havet och hela vägen upp till Japan. Kanske har den ett annat namn i andra länder? Oavsett, så är det en riktigt stor abborrliknande rovfisk, som kan bli uppemot 2 meter lång och väga 60 kg. Så stora, att våra XL-räkor nog skulle kunna slukas som en liten munsbit. Här vid piren i Palm Cove gillar barramundis att vara, så vi skulle ha goda chanser att få napp.

Palm Cove - Cairns - Australien

Vi går ut långt på piren. Här är vattnet djupare och båtarna fler. Här finns gott om ställen att simma runt och massor med mindre fiskar. Här borde de gilla att hänga. Vi agnar på en av de största räkorna och kastar ut kastspöet. Sedan är det bara att långsamt veva tillbaka linan, ungefär i samma takt som den där XL-räkan skulle ha simmat. Få den att sprattla lite. Så att barramundin skulle bli lite sugen på ett snacks.

Palm Cove - Cairns - Australien
Palm Cove - Cairns - Australien

Kroken bryter vattenytan. Ingen räka kvar. Hade vi satt på den så dåligt på kroken? Nytt försök.

Vi kastar iväg räkan och kroken åt samma håll igen. Vattnet är ganska så strömt, det är svårt att avgöra om det är en fisk som rycker i linan eller om det är strömmen.

Palm Cove - Cairns - Australien

Samma sak igen. En tom krok kommer tillbaka till oss. Vi tittar ner i havet. Vattnet här ute är så strömt, att det är svårt att se så djupt. Finns det något större där nere? För de små fiskarna skulle inte kunna äta en hel sådan här stor räka. Det känns nästan som att barramundisarna bara hänger här nedanför och väntar på att vi ska slänga ut en räka till. Hey, gimme one more mate. I’m staaarving down here!

Palm Cove - Cairns - Australien

Vi kämpar vidare. Till tomma återvändande krokar. Hinken blir snabbt tom. Ett kilo monsterräkor till förrätt. Jojagtackar.

Men egentligen är jag lite glad för att vi inte fick någon fisk. En stor barramundi hade antagligen slitit av oss kastspöet eller rivit ner oss från piren. Eller så hade vi bara fått en fisk på kroken som vi inte skulle ha vetat vad vi skulle göra av. Hur man rensar en barramundi? Ingen aning!

Palm Cove - Cairns - Australien

Vi lämnar tillbaka fiskespöet. Uthyraren ser uppriktigt förvånad ut över att vi inte fått något napp.

Läs mer

Tidvattnet har dragit ut lite och stranden är full av snäckor. Dottern plockar snäckor, men hon är ytterst medveten om vilka snäckor hon inte får plocka. De ”skruvade” får ingen röra. Här på Barriärrevet finns några av världens giftigaste och vackraste djur. Kägelsnäckorna. Ni vet, de där skruvade snäckorna som ofta säljs i souveniraffärer. Som skjuter ut en harpun med gift om du råkar peta på den. Ett gift som i många fall kan döda dig på några minuter. Världens farligaste djur är alltså också de vackraste. Så dottern plockar de platta snäckskalen, men vi ser några snäckskal som ser ut som kägelsnäckor. Antagligen döda, men jag tänker inte kolla.

Palm Cove - Cairns - Australien

Den där glassen som vi skulle ha köpt innan vi begav oss ut på fiske? Dottern påminner oss, så vi går upp mot Palm Coves lilla pastellfärgade centrum. Den här gången hittar vi glass och inte ett kastspö. Kanske lika bra det.

Palm Cove - Cairns - Australien

Var ligger Palm Cove?

Palm Cove ligger några mil norr om Cairns i Queensland, Australien. Det är en mysig ort med både lyxiga spahotell, sköna restauranger och privata villor. Stranden är otroligt fin och första söndagen varje månad är det marknad utefter strandpromenaden.

Karta

Vill du läsa mer om Australien?

Titta in på min Australien-sida eller min Queensland-sida!

Palm Cove - Cairns - Australien

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.