Bila i norra Italien i 14 dagar – dagsplaner och resväg – Italien

En bilsemester i Italien, fylld av några av landets allra vackraste landskap och städer. Hur låter det? Olivlunder, charmiga byar, gelato, kanaler, vingårdar, renässanspalats, rullande kullar och pizza – denna bilsemester bjöd på allt! Här kommer mitt förslag på en två veckor lång bilsemester i norra Italien, med alla mina favoriter norr om Rom.

Vi bilade i 11 dagar, men skulle jag göra om resan så skulle jag lägga till tre dagar i rutten – en extra dag i Florens, en i Venedig och en vid Comosjön – därav att rutten nedan är 14 dagar. Trots att vi reste under lågsäsong var det svårt att hinna med allt vi tänkt oss i dessa områden på grund av bilköer och stora mängder av turister. Bättre att ha ett lite luftigare schema och hinna med att njuta lite också – för du är ju ändå i Italien!

Vill du läsa mer om hur det är att bila i Italien? Titta in på min sida Köra bil i Italien – hur gör man?

Reseplanen startar och slutar i Milano.

Mer tid?

Om du aldrig har varit i Milano tidigare behöver du fundera på om du ska utöka resan med några extra dagar här. Om ni landar i Milano tidigt på morgonen (eller åker hem sent på kvällen) kan ni dock hinna med att se staden och duomen utan att behöva ändra på dagsschemat.

Toscana är alltid underbart. En dag extra kan lätt tillbringas i historiska Siena, på vinprovning i Montepulciano eller bara sittandes i en solstol njutandes av det vackra landskapet i Val d’Orcia.

Vill du köra runt Gardasjön (vilket tar en halvdag extra med stopp och köer), så kan du lägga till en extra dag här.

Mindre tid?

Vi gjorde resan på 11 dagar under lågsäsong i april månad. Då hade vi bara 1 dag i Florens, 1,5 dag i Venedig och 1 dag i Comosjön. Under lågsäsong hinner du mer än väl med rutten på den tiden, men tänk på att allt tar lite längre tid om du reser i Italien under juli/augusti eller under helgdagar.

Dag 1: Ankomst till Milano

Hämta ut din hyrbil på flygplatsen och bege dig till hotellet. Om du inte har tänkt att utforska Milano, rekommenderas att du bokar ett hotell i utkanten av södra Milano. På så sätt kommer du snabbare ut ur staden när du ska åka till Portofino dagen efter.

Boende: Utkanten av Milano

Dag 2: Portofino (20 mil) 

Portofino hamn - Italien
Portofino

Resväg: Milano – Portofino (Santa Margherita) – Sestri Levante

Dagsplanering: Åk tidigt från Milano till Santa Margherita och parkera bilen för en heldag i en av Italiens lyxigaste semesterorter – Portofino. Hit kan du inte köra bil, så ta buss eller båt från Santa Margherita och njut av den fina lilla staden innan du åker till Sestri Levante för en riktigt bra middag.

Boende: Sestri Levante. En stad som blev en av våra favoriter på resan!

Läs mer:
Portofino – Kändisarnas favoritby
Sestri Levante – Stoppet på vägen som blev något mer
Santa Margherita – staden alla passerar men få besöker
Hotel Vis à Vis i Sestri Levante – Hotellrecension

Dag 3-4: Cinque Terre (6 mil)

Manarola - Cinque Terre
Cinque Terre

Resväg: Sestri Levante – La Spezia (tåg/båt till Cinque Terre)

Dagsplanering: Idag ska vi besöka en av mina favoritplatser i Italien – Cinque Terre. Cinque terre är inte ett ställe för bil, så enklast är att köra till La Spezia och parkera bilen. Från La Spezia går mängder med båtar och tåg till de fem byarna. Vi tog tåget, vilket verkligen rekommenderas. Utforska området och dess vandringsleder och fiskrestauranger i två dagar. Och du – Cinque Terre är precis lika pastellfärgat och vackert som det ser ut på bilderna.

Boende: La Spezia

Läs mer:
Åka tåg i Cinque Terre
Monterosso Al Mare – Cinque Terres nordligaste stad
Vernazza – Vårt andra stopp i Cinque Terre
Manarola – Där Cinque Terre tar andan ur mig
Riomaggiore – vårt sista stopp i Cinque Terre 

Dag 5: Pisa (19 mil)

San Gimignano - Toscana - Italien
San Gimignano

Resväg: La Spezia – Pisa – Volterre – San Gimignano – Radda in Chianti 

Dagsplanering: Idag utforskar du Pisa och det lutande tornet. Ju tidigare på morgonen du besöker det lutande tornet, desto bättre. På eftermiddagen åker du söderut i Toscana och besöker de vackra små städerna Volterre och San Gimignano, innan du checkar in på ett vackert hotell i Chianti.

Boende: Radda in Chianti

Läs mer:
Pisa – Eller ett inlägg om överturism och resebesvikelse
San Gimignano – torn, fejder och tryffel
Lunch på Agrihotel il Palagetto
Hotellrecension: CDH Radda in Chianti
Volterra – Alabasterstaden på kullen

Dag 6: Toscana

Rullande kullar i Toscana-Val-d'Orcia
Val d’Orcia

Resväg: Radda in Chianti – Pienza – Montepulciano – Val d’Orcia – Radda in Chianti

Dagsplanering: Idag kör du runt i Toscanas allra vackraste gröna landskap vid Val d’Orcia, men du kommer även att hinna med ett besök i någon av städerna Pienza och Montepulciano. Här finns gott om riktigt bra restauranger, men passa även på att handla områdets lokala tryffel, vin och pecorino från någon av de många delikatessaffärerna.

Boende: Radda in Chianti

Läs mer:
Pienza – Pecorino och palats i påvens perfekta stad
Val d’Orcia – Bland Toscanas allra vackraste landskap
Montepulciano – Backar, gränder och Vino Nobile

Dag 7-8: Florens (5 mil)

Florens-Italien-Ponte Vechio
Florens

Resväg: Radda in Chianti – Florens – Bologna

Dagsplanering: Ät en härlig frukost på hotellets uteservering innan du beger dig till Florens. I Florens besöker du stadens mest kända sevärdhet – Santa Maria del Fiore – men även någon av de många palatsen och museerna. Räkna med att det kommer att vara mycket besökare i Florens året om, så förboka allt du kan. Bo en natt i Florens för att maxa ditt besök och kunna se staden vakna upp, innan du dagen efter beger dig mot Bologna. 

Boende: Florens + Bologna (10 mil från Florens)

Läs mer:
Fotoalbum från Florens
Sevärdheter i Florens – Mina tio favoriter

Dag 9-10: Venedig (15 mil)

Rialtobron i Venedig
Venedig

Resväg: Bologna – Venedig

Dagsplanering: Kör till Venedig så tidigt på morgonen som du orkar, för du kommer att vilja ha all tid du kan få i Venedig. Parkera bilen i det stora parkeringshuset Tronchetto och ta vattenbuss till ditt hotell. Bo centralt och helst i ett av de gamla palatsen (även om det är dyrt) – för det är ingenstans som boendet betyder så mycket som i Venedig.

I Venedig är det ett nöje att promenera i alla små gränder, men missa inte att ta en vattentaxi till de färgglada öarna Burano och Murano innan du åker härifrån!

Boende: Venedig

Läs mer:
Burano – Ön där regnbågen möter Venedig
Venedig – När havet kommer närmre
Miniguide till Venedig – 8 Tips inför resan
Fotoalbum från Venedig – En dröm om kanaler och burrata
Murano (kommande inlägg)
Boende: Palazetto Madonna

Dag 11: Gardasjön (15 mil)

Gardasjön

Resväg: Venedig – Gardasjön (valfri ort)

Dagsplanering: Här får du välja vad du prioriterar mest. Endera stannar du kvar i Venedig så länge du kan, eller så åker du mot bergen och mot Gardasjön och utforskar någon av sjöns små byar och restauranger. Vi valde att stanna i Venedig till eftermiddagen och körde direkt till Peschiera del Garda för middag. Åker du tidigare kan du stanna i romantikens stad Verona eller i vindistriktet Valpolicella på vägen. 

Boende: Gardasjön (Lazise eller Peschiera el Garda)

Läs mer:
Peschiera del Garda (kommande inlägg) 

Dag 12-13: Comosjön (20 mil)

Resväg: Gardasjön – Comosjön 

Dagsplanering: Ta den långa vägen runt Gardasjön om du vill uppleva de vackraste vyerna över sjön (lägg till 3-4 timmar extra restid), annars åker du direkt mot Comosjön. På vägen kan du stanna till i söta Sirmione vid Gardasjöns södra strand och titta på de arkeologiska lämningarna och dess slott. 

Comosjön är elegant och vacker och bjuder på ett stort utbud av härliga restauranger och uteserveringar. Kronan på verket är byn Bellagio längst ut på en halvö.Ett perfekt sista stopp innan det bär av hem till Sverige igen. Men du förresten, borde du inte förlänga resan med ännu några fler dagar här i Como innan du åker hem? 

Boende: Cernobbio (budget) eller Bellagio (lyx)

Läs mer:
Cernobbio (kommande inlägg)
Hotellrecension: Hotel Centrale (kommande inlägg) 

Dag 14: Hemresa (6 mil)

Resväg: Comosjön – Milano

Dagsplanering: Beroende på vilken flygplats du flyger ifrån och vilken tid på dagen, så kan du förhoppningsvis hinna med en promenad vid den glittrande Comosjön innan du behöver köra till flygplatsen. En episk bilsemester går mot sitt slut – fyllt med minnen av några av världens mest välkända städer och historiska platser.

Vill du läsa mer om Italien? Titta in på min Italien-sida!

2 KOMMENTARER

 1. Hej, såg helt fantastiskt ut hela upplägget, men lite nyfiken vad en sådan resa ligger på i budgeten?

  • Hej,
   Vad kul att du gillar upplägget – det gjorde vi med! :)
   Vågar faktiskt inte svara på budget i dagsläget – bilhyror, hotell och flygpriser har gått upp en del sedan vi åkte och det är stor skillnad på högsäsong och lågsäsong.
   Du kan flyga relativt billigt till Milano om du är ute i god tid, du behöver bara en liten hyrbil i Italien och hotell finns i de flesta prisklasser. Vi var dessutom 3 personer som bodde i samma hotellrum och reste under lågsäsong, så per person var resan väldigt prisvärd!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Hotel Vis à Vis i Sestri Levante – Hotellrecension – Italien

Vi har bott på hotell Vis à Vis i Sestri Levante, som både bjöd på stora plus - men även stora minus.

Riomaggiore – Vårt sista stopp i Cinque Terre – Italien

Vi kan inte fatta det. Vi sitter på en uteservering, längst ut på en klippa i Cinque Terre. Utsikt över havet. En kall öl i handen. Hur kunde vi ha sån tur? Är detta lycka? Vårt sista stopp i Cinque Terre är Riomaggiore, som både charmar och förvånar.

Vernazza – Vårt andra stopp i Cinque Terre – Italien

Vernazza var vårt andra stopp i Cinque Terre och kanske det besök som gav mest "deja vu"-känsla - trots att jag aldrig varit här tidigare.

Sevärdheter i Florens – Mina topp 10 favoriter – Toscana – Italien

Florens är en av Italiens populäraste städer och sevärdheterna är många. Här är mina tio favoriter - som faktiskt visade sig till stor del vara ätbara!

Fotoalbum från Florens – Italien

En av världens vackraste städer förtjänar att få visas upp med några fler bilder. Matmarknader och innergårdar, trädgårdar och utsiktsplatser. Här kommer en bildbonanza på 40 bilder från en av världens vackraste städer.

Pisa – Eller ett inlägg om överturism och resebesvikelse – Italien

Att resa ska vara spännande, inspirerande och ge minnen för livet, men om ditt resmål istället blir till en motbjudande soppa av överturism och det enda du vill är att åka därifrån? Det var vad som hände mig i Pisa.

Ännu mer reseinspiration

Montepulciano – Backar, gränder och Vino Nobile – Italien

I Toscanas högst belägna stad Montepulciano produceras ett av Toscanas bästa viner - "Det ädla vinet" - Vino Nobile. Här bland renässanspalats, cypressalléer och kullerstensgator är det lätt att njuta lite extra av Italiens skönhet.

Miniguide till Venedig – 8 Tips inför resan – Italien

Hur dyrt är Venedig egentligen? Vad gör jag av bilen? Och hur tar jag mig runt? Här är mina bästa tips för Venedig - samlade i en miniguide!

Sevärdheter i Florens – Mina topp 10 favoriter – Toscana – Italien

Florens är en av Italiens populäraste städer och sevärdheterna är många. Här är mina tio favoriter - som faktiskt visade sig till stor del vara ätbara!