Bloggportalen
Meny
Toscana / Italien

Sevärdheter i Florens – Mina topp 10 favoriter – Italien

Den Toskanska staden Florens hamnar ofta på amerikanska bucket lists över ”måsten” i Europa. Jag måste hålla med om att Florens är något speciellt. Florens är onekligen historiskt intressant och har några av Italiens vackraste byggnader och platser. Men hur ofta har ni varit med om att biljetter för att besöka en kyrka är slutsålda veckor i förväg? Eller att köerna till sevärdheterna är så långa att de som ställer sig sist i kön inte har en aning om vad de köar för? Jag har besökt Florens två gånger – en gång för 20 år sedan och en gång förra våren. Mycket är sig likt och stora delar av Florens gränder och marknader är lika charmiga och trånga nu som då. Men för att njuta av ditt besök i Florens krävs nuförtiden planering och tålamod. Mitt tips är att om du bara har en eller två dagar i Florens – chansa inte, utan förboka allt som går att förboka!

Så, är du redo? Häng med till mina favoriter i Florens – som faktiskt främst kommer att visa sig vara ätbara…

1. Santa Maria del Fiore – Il Duomo

Santa Maria del Fiore i Florens
Santa Maria del Fiore

Florens mest kända byggnad är utan tvekan katedralen Santa Maria del Fiore. En sån skönhet! Ett sånt mästerverk! Inte många kyrkor i Italien kan mäta sig med Santa Maria del Fiores unika profil. Kyrkan byggdes under 1400-talet och är världens tredje största kyrka. Mycket av det vackra kan du uppleva från utsidan, men om du vill besöka insidan så rekommenderas starkt att förboka biljetter på Grande Museo del Duomo. Köper du biljetter här kan du i en enda biljett förboka både besöket i katedralen och samtidigt få inträde till Brunelleschis kupol, Giottos klocktorn, Baptistery San Giovanni, Santa Reparata och Museo dell’Opera del Duomo.

Karta

2. Piazzale Michelangelo

Florens - Italien från ovan
Piazzale Michelangelo

Vid Piazzale Michelangelo finns inte bara stadens bästa parkeringsplats, utan här finns även Florens allra bästa utsikt. Här har vi ställt bilen båda gångerna jag varit i Florens och promenaden ner till centrum är alltid lika trevlig. Platsen är väldigt populär i solnedgången, men utsikten är värd ett besök även under dagtid. Parkeringen är dyr i Italienska mått mätt, men billig i jämförelse med en central parkering i Stockholm.

Karta

3. Ät gelato

Florens-Italien-Gelato
Gelato baby!

Inget besök i Italien utan gelato! Minst en gelato varje dag är min enkla regel. Florens är Italiens gelatohuvudstad och har till och med en egen gelatofestival på våren. Inte helt oväntat finns här gott om ställen för en svalkande frestelse, men ett hett tips är att fråga om priset innan du beställer. Det kan lätt kosta 100 kronor för en enda kula gelato om du inte passar dig…

Läs mer om gelatofestivalen här.

4. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti i Florens
Palazzo Pitti

Ett museum som också är ett vackert inrett palats från 1400-talet – Palazzo Pitti är utan tvekan ett museum i världsklass. Här hittar du inte bara ett kungligt palats med otroligt vackra möblerade våningar utan även ett konstmuseum med verk från bland annat Rafael, ett porslinsmuseum, ett silvermuseum och ett modemuseum. Modeutställningarna med italienskt mode är otroligt snygga och den vackra trädgården Boboli Gardens bakom palatset kan besökas även utan att besöka konstmuseet. Ett ställe du inte ska missa!

Karta

Palazzo Pitti - Florens

5. Smaka loss på Mercato Sant’Ambrogio

Florens-Italien-Marknad
Mercato Centrale

Av en kollega som bott i Florens fick jag tips om att besöka en matmarknad. Florens ligger mitt i det bördiga Toscana och godbitarna som säljs här är det bästa du kan hitta från området. Mercato Sant’Ambrogio är en permanent matmarknad under tak i centrala Florens. Här hittar du vällagade luncher och allt gott du kan tänka dig av chark, fisk, ost, frukt och grönt. Allt till väldigt överkomliga priser.

Karta

Florens-Italien

6. Ponte Vecchio

Florens-Italien-Ponte Vechio

Ponte Vecchio är tillsammans med Santa Maria del Fiore själva symbolen för Florens. Byggd på 1300-talet för att vara en handelsbro med försäljare, har bron överlevt både tidens tand och andra världskrigets bomber. Det sägs att självaste Hitler gav specifik order om att inte bomba Ponte Vecchio, annars hade antagligen denna historiska bro gått samma öde till möte som Florens andra broar. Bron är inte vackrast att gå över, utan du upplever bron och dess små hängande hus bäst från någon av de andra broarna i staden.

Karta

Florens-Italien
Ponte Vecchio

7. Ät på en riktigt bra osteria

Florens-Italien-Osteria
Osteria Armanda 1926 Firenze

Att äta på osteria är utan tvekan mitt favoritnöje i Italien. En osteria är oftast en enklare restaurang, med en kort och traditionell meny. Helt enkelt gott vin och god mat för en rimlig peng. I Florens finns gott om osterior, men gå lite utanför turistkvarteren för att slippa överpriser och turistmenyer. Vi åt en riktigt bra lunch i Florens för 8 euro med dryck och kaffe. Jag tog en Gnocchi al Quattro Formaggi e Pepe Rosa (Gnocchi med fyra ostar och rosépeppar) som jag fortfarande kan minnas doften av. Så enkelt och så gott.

8. Uffizi

Uffizi i Florens
Uffizi

Om du älskar konst är Uffizi ett måste. Lite som Louvren i Paris är detta ett konstgalleri fyllt av kända verk från allt från Michelangelo till Botticelli. Det mest kända verket? Utan tvekan Venus födelse av Botticelli. Ett ställe som du bör förboka biljetter och verkligen planera in som en heldagsaktivitet om du är konstintresserad. Om du inte är sugen på en heldag med köer och tavlor i ett soligt Florens? Då kanske du istället ska välja Palazzo Pitti (se ovan) som har lite mer variation på utställningarna.

Karta

9. (Fönster)shoppa hos guldsmederna

Guldsmeder på Ponte Vecchio

Ända sedan 1500-talet har guldsmeder huserat i affärerna ovanpå bron Ponte Vecchio. Här hittar du allt från dyra italienska designsmycken till små söta guldörhängen. Även om resebudgeten inte riktigt räcker till för att shoppa loss, är det alltid trevligt att fönstershoppa här. Håll i plånboken bara, för det kan bli ganska trångt här uppe på bron!

Karta

10. Strosa runt på Piazza della Signoria

Florens-Italien-Staty
Loggia dei Lanzi vid Piazza della Signoria

Ett av Florens största torg har inte bara en Davidstaty av Michelangelo (kopia), utan här ligger även det gamla stadshuset Palazzo Vecchio. Strosa runt bland statyerna vid Loggia dei Lanzi, begrunda fontänen och njut av folklivet. Det här är väldigt mycket Florens.

Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Toscana?
Se allt
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Ann-Louise Paulsson
  4 februari, 2020 at 20:57

  Jag håller på med ett liknande inlägg och ser att vi har några gemensamma favoriter 🙂 Sjukt nog tror jag inte att jag åt en enda glass när vi var i Florens. William åt några i alla fall och det är väl kanske det viktigaste. 🙂

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   4 februari, 2020 at 21:35

   Ingen glass i Florens? Då får du lov att åka tillbaka! 🙂 Ska bli kul att läsa om dina favoriter! Kan gissa en eller två kanske…

Skriv en kommentar