Venedig – När havet kommer närmare – De årliga översvämningarna – Italien

Venedig blev en oväntad förälskelse för mig. Kanske är det därför som det nu gör extra ont att läsa om katastrofen. Om jag dränktes av Venedigs charm, så dränks Venedig nu av havet.

En stad byggd på stockar i instabila lerbankar i ett område i Adriatiska havet med tidvatten och vinterstormar. Oddsen har varit dåliga för Venedig ända från första början. Förutom att Venedigs fundament långsamt sjunker, så har staden de senaste 20 åren varit väldigt utsatt för katastrofala översvämningar och effekterna av massturism. Den unika staden mår helt enkelt inte bra.

Venedig var ett sådant ställe som jag aldrig riktigt känt någon längtan till. Mina förutfattade meningar var stora och jag förväntade mig en cirkus av turister som vallades runt som en flock med pingviner, oförskämda kypare och överpriser på allt. Men Venedig visade sig bli höjdpunkten på vår bilsemester i Italien. Jag fullkomligt dränktes av Venedigs charm och trots att det var påskhelg lyckades vi till stor del kunna hitta lugnet i stadens livliga atmosfär.

Husgrunder vid kanal i Venedig

Vi bodde i ett gammalt palats i stadsdelen Dorsoduro, ett område som de flesta turisterna ännu inte hittat till. Vår balkong hängde ut över kanalen och jag tillbringade många timmar sittandes där med ett glas bubbel, tittandes på Venedigs vardagsliv. Som sopbåten som kom förbi en gång per dag och hämtade sopor eller grönsaksbåten som levererade backar med grönsaker till restaurangen bredvid. Kanske är det för att jag fick se Venedig från sin bästa sida som det nu gör så ont att läsa om den senaste veckans händelser i staden. Om jag dränktes av Venedigs charm vid mitt besök, så dränks Venedig nu av havet.

Venedig började blomstra redan under 800-talet, efter att ha varit under bysantinska rikets makt under många år. Läget ute i lagunen var perfekt både för handel och som skydd mot fiender. Under sen medeltid hade Venedig Europas största hamn och handeln med omvärlden blomstrade genom stadens duktiga skeppsbyggare. Pengarna flödade in och flera av de unika byggnader som vi idag besöker i Venedig är byggda redan under 1000-talet, som till exempel Markuskyrkan. Trots sitt läge mitt ute i lagunen skedde det väldigt sällan översvämningar. Men förra veckan steg havet. Hela Venedig höll andan.

Canal Grandes vackra hus i Venedig

Den värsta översvämningen någonsin (som dokumenterats) skedde 1966. När månen och högvattnet sammanfaller med regn och starka vindar kan vattnet stiga fort. Fenomenet har till och med ett eget namn – Acqua alta. 1966 var vattennivåerna 1,94 cm över det normala. I princip hela staden låg under vatten, inklusive Markuskyrkans krypta. Förra veckan (november 2019) steg nivåerna till 1,87 centimeter över normal nivå. Den näst värsta översvämningen genom tiderna. En översvämning som även denna översvämmade Markuskyrkan.

Under broarna i Venedig

För 50 år sedan bodde mer än 150.000 invånare i Venedig. Idag bor här knappt 50.000. Men om invånarna minskar, så ökar antalet turister. 2017 fick Venedig 25 miljoner (!) besökare och siffrorna stiger. Men ingen undkom vattenflödena förra veckan. Lyxhotellens marmorgolv svämmades över och strömmen bröts. Bilder på en vattenbuss (vaporetto) som spolats upp på brygga och en man som simmade på Markusplatsen spreds i sociala medier. Men turisterna fortsatte att shoppa, trots att de fick vada i vatten. Och engångsstövlarna i plast som turisterna köpte flöt sedan omkring i kanalerna.

Men finns det inget att göra för att förhindra översvämningarna? Redan efter den stora översvämningen 1966 så började man ta fram en plan för att stoppa översvämningarna. Planen blev till projektet ”MOSE” – ett extremt försenat och extremt dyrt projekt med uppblåsbara portar på havsbottnen som ska stoppa havsnivåerna från att stiga i staden. Projektet skulle ha varit klart redan 2012, men har kantats av skandaler. Venedig hade inte behövt dessa skandaler, Venedig hade behövt skyddsportarna.

En balkong på en restaurang i Venedig

Kan man åka till Venedig trots alla översvämningar?

Skadorna är stora efter översvämningarna. Venedig behöver turister nu mer än någonsin, men de behöver rätt typ av turister. Venedig behöver inga fler dagsturister, kryssningsturister eller turister som köper krimskrams av gatuförsäljare och skräpar ner. Venedig behöver turister som kommer till staden och stannar i några dagar. Turister som handlar mat i lokala affärer och äter på lokala restauranger utanför turiststråken. Som hjälper de få Venedigbor som finns kvar att tjäna pengar igenom katastrofen, så att de kan bygga upp sina skadade verksamheter igen.

Vill du läsa mer om Venedig, översvämningarna och turismen?

Vill du läsa mer från vår Italienresa? Titta in på min Italien-sida.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Köra bil i Italien – Hur gör man? 9 tips för en smidig bilsemester

Ska du köra bil i Italien? Vad kan vara bra att veta innan du ger dig ut på vägarna? Här kommer mina 9 bästa tips på saker att tänka på när du bilar i Italien - allt om vägtullar, vägskyltar, parkering och att hyra bil!

Monterosso Al Mare – Cinque Terres nordligaste stad – Italien

Cinque Terres nordligaste stad bjöd oss på vackra stränder, ett torn och en massa byggnadsarbete...

Sestri Levante – Stoppet på vägen som blev något mer – Italien

Sestri Levante skulle bara vara ett stopp på vägen, men staden visade sig vara något mer. Mitt emellan Portofino och Cinque Terre, mellan lyx och massturism. En oas att återvända till.

Bilsemester i Italien i 14 dagar – Dagsplaner och resväg

Ska du åka på bilsemester i Italien? Få länder kan bjuda på så mycket kultur och historiska platser som Italien. Florens, Venedig, Toscana, Pisa, Cinque Terre - jag har summerat ihop vår resplan för en 14 dagar lång bilsemester med start och slut i Milano! Häng med!

Italien – Vad var bäst? Sämst? Och var blev vi blåsta?

I förrgår kom vi hem från en 10 dagar lång bilsemester i Italien, fyllda av intryck och upplevelser. Vad visade sig vara bäst med resan? Vad var sämst? Var blev vi rejält blåsta? Och varför blev vi stoppade av polisen?

Santa Margherita – staden alla passerar men få besöker – Italien

Vissa städer passerar man på vägen mot någon annanstans. En av dessa städer är Santa Margherita, porten till Portofino. Den där staden som alla passerar, men ingen riktigt besöker.

Ännu mer reseinspiration

Montepulciano – Backar, gränder och Vino Nobile – Italien

I Toscanas högst belägna stad Montepulciano produceras ett av Toscanas bästa viner - "Det ädla vinet" - Vino Nobile. Här bland renässanspalats, cypressalléer och kullerstensgator är det lätt att njuta lite extra av Italiens skönhet.

Miniguide till Venedig – 8 Tips inför resan – Italien

Hur dyrt är Venedig egentligen? Vad gör jag av bilen? Och hur tar jag mig runt? Här är mina bästa tips för Venedig - samlade i en miniguide!

Sevärdheter i Florens – Mina topp 10 favoriter – Italien

Florens är en av Italiens populäraste städer och sevärdheterna är många. Här är mina tio favoriter - som faktiskt visade sig till stor del vara ätbara!