Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Venedig – När havet kommer närmare – De årliga översvämningarna – Italien

Venedig – När havet kommer närmare – De årliga översvämningarna – Italien

  • Venedig blev en oväntad förälskelse för mig. Kanske är det därför som det nu gör extra ont att läsa om katastrofen. Om jag dränktes av Venedigs charm, så dränks Venedig nu av havet.
Gondoler i Venedig

En stad byggd på stockar i instabila lerbankar i ett område i Adriatiska havet med tidvatten och vinterstormar. Oddsen har varit dåliga för Venedig ända från första början. Förutom att Venedigs fundament långsamt sjunker, så har staden de senaste 20 åren varit väldigt utsatt för katastrofala översvämningar och effekterna av massturism. Den unika staden mår helt enkelt inte bra.

Venedig var ett sådant ställe som jag aldrig riktigt känt någon längtan till. Mina förutfattade meningar var stora och jag förväntade mig en cirkus av turister som vallades runt som en flock med pingviner, oförskämda kypare och överpriser på allt. Men Venedig visade sig bli höjdpunkten på vår bilsemester i Italien. Jag fullkomligt dränktes av Venedigs charm och trots att det var påskhelg lyckades vi till stor del kunna hitta lugnet i stadens livliga atmosfär.

Husgrunder vid kanal i Venedig

Vi bodde i ett gammalt palats i stadsdelen Dorsoduro, ett område som de flesta turisterna ännu inte hittat till. Vår balkong hängde ut över kanalen och jag tillbringade många timmar sittandes där med ett glas bubbel, tittandes på Venedigs vardagsliv. Som sopbåten som kom förbi en gång per dag och hämtade sopor eller grönsaksbåten som levererade backar med grönsaker till restaurangen bredvid. Kanske är det för att jag fick se Venedig från sin bästa sida som det nu gör så ont att läsa om den senaste veckans händelser i staden. Om jag dränktes av Venedigs charm vid mitt besök, så dränks Venedig nu av havet.

Venedig började blomstra redan under 800-talet, efter att ha varit under bysantinska rikets makt under många år. Läget ute i lagunen var perfekt både för handel och som skydd mot fiender. Under sen medeltid hade Venedig Europas största hamn och handeln med omvärlden blomstrade genom stadens duktiga skeppsbyggare. Pengarna flödade in och flera av de unika byggnader som vi idag besöker i Venedig är byggda redan under 1000-talet, som till exempel Markuskyrkan. Trots sitt läge mitt ute i lagunen skedde det väldigt sällan översvämningar. Men förra veckan steg havet. Hela Venedig höll andan.

Canal Grandes vackra hus i Venedig

Den värsta översvämningen någonsin (som dokumenterats) skedde 1966. När månen och högvattnet sammanfaller med regn och starka vindar kan vattnet stiga fort. Fenomenet har till och med ett eget namn – Acqua alta. 1966 var vattennivåerna 1,94 cm över det normala. I princip hela staden låg under vatten, inklusive Markuskyrkans krypta. Förra veckan (november 2019) steg nivåerna till 1,87 centimeter över normal nivå. Den näst värsta översvämningen genom tiderna. En översvämning som även denna översvämmade Markuskyrkan.

Under broarna i Venedig

För 50 år sedan bodde mer än 150.000 invånare i Venedig. Idag bor här knappt 50.000. Men om invånarna minskar, så ökar antalet turister. 2017 fick Venedig 25 miljoner (!) besökare och siffrorna stiger. Men ingen undkom vattenflödena förra veckan. Lyxhotellens marmorgolv svämmades över och strömmen bröts. Bilder på en vattenbuss (vaporetto) som spolats upp på brygga och en man som simmade på Markusplatsen spreds i sociala medier. Men turisterna fortsatte att shoppa, trots att de fick vada i vatten. Och engångsstövlarna i plast som turisterna köpte flöt sedan omkring i kanalerna.

Men finns det inget att göra för att förhindra översvämningarna? Redan efter den stora översvämningen 1966 så började man ta fram en plan för att stoppa översvämningarna. Planen blev till projektet ”MOSE” – ett extremt försenat och extremt dyrt projekt med uppblåsbara portar på havsbottnen som ska stoppa havsnivåerna från att stiga i staden. Projektet skulle ha varit klart redan 2012, men har kantats av skandaler. Venedig hade inte behövt dessa skandaler, Venedig hade behövt skyddsportarna.

Läs mer
Cinque Terre tåg

En balkong på en restaurang i Venedig

Kan man åka till Venedig trots alla översvämningar?

Skadorna är stora efter översvämningarna. Venedig behöver turister nu mer än någonsin, men de behöver rätt typ av turister. Venedig behöver inga fler dagsturister, kryssningsturister eller turister som köper krimskrams av gatuförsäljare och skräpar ner. Venedig behöver turister som kommer till staden och stannar i några dagar. Turister som handlar mat i lokala affärer och äter på lokala restauranger utanför turiststråken. Som hjälper de få Venedigbor som finns kvar att tjäna pengar igenom katastrofen, så att de kan bygga upp sina skadade verksamheter igen.

Vill du läsa mer om Venedig, översvämningarna och turismen?

Vill du läsa mer från vår Italienresa? Titta in på min Italien-sida.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
1

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.