Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Val d’Orcia – Bland Toscanas allra vackraste landskap – Italien

Val d’Orcia – Bland Toscanas allra vackraste landskap – Italien

  • Jag befinner mig i en klassisk italiensk renässansmålning. Val d'Orcia är världsarvet där Toscanas vackraste landskap samlas. Vi körde från Siena till Montepulciano och hittade här det Italien vi drömt om.

Morgonens dimma har precis lämnat ängarna i ett tunt lager av dagg. Soldiset håller sig dock fast, trots att vi närmar oss lunchtid. Vissa dalar vi passerar är disigare än andra. Det är lite det som gör detta område så vackert. Alla dessa böljande ängar som skapar skuggor i gräsets vågor.

Vägarna är kurviga och smala. Ibland hamnar vi bakom en uråldrig gammal traktor som körs av en äldre man med keps. Det bildas en trafikkö, mitt ute i det öppna landskapet. En kö med bara vår bil och traktorn. Som tur är åker bönderna här inte långt med sina traktorer, oftast bara till granngården.

Vinrankor i Val d'Orcia - Italien
Toscana-Val-d'Orcia- kullar i Italien

Landskapet formas av cypresser, stora ekar, grågröna olivlundar och leriga fält. Vi passerar förbi en gård med får som betar i en stor flock. En liten bit bakom fåren i det höga gräset sitter en fårhund och vaktar. Hunden blir lite irriterad över att vi stannar och tittar på hans får, så vi beger oss iväg igen. Vi vill inte störa fåren när de producerar mjölk till dalens kända ost – Pecorino.

Får i Val d'Orcia - Italien

2004 blev Val d’Orcia utnämnt till ett världsarv av UNESCO och skyddas nu som ett naturreservat. Det finns inga speciella stopp, måsten eller besökscentrum utefter vägen. Här kan du stanna bakom varje krön utan att tröttna på vyerna. Den vackra staden Pienza är dock Val d’Orcias hjärta och väl värd ett besök.

Val d’Orcia betyder ”dalen vid floden Orcia” och vi måste ha passerat floden Orcia flera gånger på vår färd mot Montepulciano. Men Orcia kan inte vara någon stor och mäktig flod, för vi såg den aldrig. Här är det dalen som är sevärdheten, inte floden.

Val d'Orcia - Skrivbordsbakgrund
Val d'Orcia - Vackra vyer i Italien

Det finns gott om vingårdar i området, men de flesta gårdarna är små och inte öppna för besök. Främst produceras röda viner av Sangiovese-druvor och vita viner av Trebbiano-druvor. Väl balanserade och trevliga viner som serveras på alla restauranger i trakten. Man är stolt över sitt lokala vin i Italien och stödjer alltid traktens bönder först. ”D.O.C Orcia” är kvalitetsstämpeln i detta område, så titta efter det märket på flaskorna när du köper vin från Val d’Orcia.

Andra goda saker som produceras i området är olivolja, tryffel och saffran. Det finns även flertalet viltfarmar, jag är rätt säker på att vi passerade förbi en stor hjortfarm. Sannolikheten att det skulle vara vilda hjortar i detta jordbrukslandskap, ser jag som låg.

Läs mer
Lagunen och gondolier i Venedig

Val d'Orcia vinrankor iToscana

Även om området som tillhör Val d’Orcia inte är stort, tar sträckan lång tid att köra. Inte för att det är mycket trafik. Inte heller för att det är många traktorer. Det är bara så sabla vackert att du vill köra långsamt och njuta. För i Italien, här njuter man så ofta man bara kan. Livet är för kort för att inte njuta lite varje dag. Så då gör vi det också. Njuter lite extra bland de böljande vågorna av gröna ängar, slott och cypresser. Men vad säger ni, är det inte dags att stanna och äta en tryffelpasta snart?

Val d'Orcia - rullande kullar

Hur hittar jag till Val d’Orcia?

Val d’Orcia är en region som lite enkelt förklarat ligger mellan Montalcino (i väster) och Montepulciano (i öster) i Toscana. Området ligger ungefär 4 mil söder om Siena.

Karta (öppnas i Google maps)

Vill du läsa mer om Val d’Orcia?

  • Läs mer på Toscanas officiella turistbyråns sida – What to see and do
  • Ännu fler inlägg om Italien och Toscana hittar du på min Italien-sida.
Val d'Orcia - Gröna kullar
Val d'Orcia väg
Val d'Orcia - fårfarm
Val d'Orcia vingårdar
Val d'Orcia
Rullande kullar i Toscana-Val-d'Orcia
Val d'Orcia
Toscana-Val-d'Orcia

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (6)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.