Bloggportalen
Meny
Toscana / Italien

Val d’Orcia – Bland Toscanas allra vackraste landskap – Italien

Morgonens dimma har precis lämnat ängarna i ett tunt lager av dagg. Soldiset håller sig dock fast, trots att vi närmar oss lunchtid. Vissa dalar vi passerar är disigare än andra. Det är lite det som gör detta område så vackert. Alla dessa böljande ängar som skapar skuggor i gräsets vågor.

Vägarna är kurviga och smala. Ibland hamnar vi bakom en uråldrig gammal traktor som körs av en äldre man med keps. Det bildas en trafikkö, mitt ute i det öppna landskapet. En kö med bara vår bil och traktorn. Som tur är åker bönderna här inte långt med sina traktorer, oftast bara till granngården.

Vinrankor i Val d'Orcia - Italien
Toscana-Val-d'Orcia- kullar i Italien

Landskapet formas av cypresser, stora ekar, grågröna olivlundar och leriga fält. Vi passerar förbi en gård med får som betar i en stor flock. En liten bit bakom fåren i det höga gräset sitter en fårhund och vaktar. Hunden blir lite irriterad över att vi stannar och tittar på hans får, så vi beger oss iväg igen. Vi vill inte störa fåren när de producerar mjölk till dalens kända ost – Pecorino.

Får i Val d'Orcia - Italien

2004 blev Val d’Orcia utnämnt till ett världsarv av UNESCO och skyddas nu som ett naturreservat. Det finns inga speciella stopp, måsten eller besökscentrum utefter vägen. Här kan du stanna bakom varje krön utan att tröttna på vyerna. Den vackra staden Pienza är dock Val d’Orcias hjärta och väl värd ett besök.

Val d’Orcia betyder ”dalen vid floden Orcia” och vi måste ha passerat floden Orcia flera gånger på vår färd mot Montepulciano. Men Orcia kan inte vara någon stor och mäktig flod, för vi såg den aldrig. Här är det dalen som är sevärdheten, inte floden.

Val d'Orcia - Skrivbordsbakgrund
Val d'Orcia - Vackra vyer i Italien

Det finns gott om vingårdar i området, men de flesta gårdarna är små och inte öppna för besök. Främst produceras röda viner av Sangiovese-druvor och vita viner av Trebbiano-druvor. Väl balanserade och trevliga viner som serveras på alla restauranger i trakten. Man är stolt över sitt lokala vin i Italien och stödjer alltid traktens bönder först. ”D.O.C Orcia” är kvalitetsstämpeln i detta område, så titta efter det märket på flaskorna när du köper vin från Val d’Orcia.

Andra goda saker som produceras i området är olivolja, tryffel och saffran. Det finns även flertalet viltfarmar, jag är rätt säker på att vi passerade förbi en stor hjortfarm. Sannolikheten att det skulle vara vilda hjortar i detta jordbrukslandskap, ser jag som låg.

Val d'Orcia vinrankor iToscana

Även om området som tillhör Val d’Orcia inte är stort, tar sträckan lång tid att köra. Inte för att det är mycket trafik. Inte heller för att det är många traktorer. Det är bara så sabla vackert att du vill köra långsamt och njuta. För i Italien, här njuter man så ofta man bara kan. Livet är för kort för att inte njuta lite varje dag. Så då gör vi det också. Njuter lite extra bland de böljande vågorna av gröna ängar, slott och cypresser. Men vad säger ni, är det inte dags att stanna och äta en tryffelpasta snart?

Val d'Orcia - rullande kullar

Hur hittar jag till Val d’Orcia?

Val d’Orcia är en region som lite enkelt förklarat ligger mellan Montalcino (i väster) och Montepulciano (i öster) i Toscana. Området ligger ungefär 4 mil söder om Siena.

Karta (öppnas i Google maps)

Vill du läsa mer om Val d’Orcia?

Val d'Orcia - Gröna kullar
Val d'Orcia väg
Val d'Orcia - fårfarm
Val d'Orcia vingårdar
Val d'Orcia
Rullande kullar i Toscana-Val-d'Orcia
Val d'Orcia
Toscana-Val-d'Orcia

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Italien?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

6 Kommentarer

 • 4000mil
  15 oktober, 2019 at 20:03

  Men alltså! Gud så underbart vackert!

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   15 oktober, 2019 at 21:17

   Det var så mycket finare än jag trodde, hade sett en massa bilder innan vi åkte hit och tänkte att det var ett instagramfenomen, men det var verkligen såååååå fint! Som man vill att Toscana ska se ut! ? (Önskar att jag varit mer morgonpigg bara, då hade jag fått se ännu mer ”älvdans” och dimma)

 • Ann-Louise Paulsson
  16 oktober, 2019 at 21:20

  Det är helt overkligt vackert. Jag vill flytta dit och starta en vinodling nu genast. 🙂

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   2 december, 2019 at 20:17

   Känner samma sak. Det är när man är på sådana här ställen som man förstår vad livskvalitet är.

 • 4000mil
  30 oktober, 2022 at 18:12

  Hehe, nu är det jag igen här… 🙂 Sitter och reserchar lite inför en (förhoppningsvis) kommande vandringsresa till Toscana. Vilka datum var ni där? Jag vill ju ha det precis så grönt och fint som ni. 🙂

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   1 november, 2022 at 11:15

   Halloj igen 🙂 Vi var där under en påsklovsvecka, ser ut att ha varit i mitten av april! Perfekt väder och perfekt vandringstemperatur!

Skriv en kommentar