Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Sestri Levante – Stoppet på vägen som blev något mer – Italien

Sestri Levante – Stoppet på vägen som blev något mer – Italien

Sestri Levante utsikt

Ett av de ställen som tog oss med storm under vår bilsemester i Italien, var Sestri Levante. Mitt emellan perfekta Portofino och välbesökta Cinque Terre, mellan lyx och massturism. En oas av riktiga Italien i en region fylld av amerikaner. Sestri Levante är Cinque Terres vackra lilla 6:e stad, minst lika sevärd och härlig.

Sestri Levantes gamla stad ligger på en halvö, med två fina havsbukter på var sin sida. Ute på halvön står en gammal borg och på var sin sida av halvön ligger fina stränder. Vädret denna dag i april tillåter dock inga bad, men vi går ner till stranden Baia del Silenzio i alla fall. Under sommaren är här packat med folk, denna blåsiga dag möter vi bara en hundägare. Stranden är oväntat finkornig och omgiven av de sötaste små hus i gult och rosa. Lite som ett plattare Cinque Terre. Minus alla människor.

Sestri Levante

Vi utforskar den gamla stadsdelen utefter gågatan Via XXV Aprile. Konstgallerier, barer, restauranger och små klädbutiker. Jag ser inte en enda souvenirbutik, men desto fler delikatessbutiker och gelatoförsäljare. Allt håller en låg profil. Mer mysigt än lyxigt. Inte en enda märkesbutik i sikte.

Sestri Levante

Smörgåsarna i skyltfönstret med buffelmozzarella och parmaskinka och ser otroligt lockande ut, men vi har redan planer för middagen. Siktet är inställt på en osteria i närheten. Ett obokningsbart litet ställe, så vi planerar att hänga på låset. Ingen restaurang här verkar öppna före 19:30, så vi hinner flanera lite till och insupa stadens härliga atmosfär.

Sestri Levante

Vi går förbi ett smalt rött hus med en fisk målad på husväggen. Det ser nästan ut som en torsk, men efter att lärt mig allt om torsk under förra årets resa till Portugal, är jag mycket tveksam till varför man skulle måla en torsk på en vägg i Italien. Faktum kvarstår dock att det finns många fisk- och skaldjursrestauranger i Sestri Levante. Kanske faktiskt fler fiskrestauranger än pizzerior.

Sestri Levante

Påsk är en av Italiens största högtider och godisbutikerna utefter gågatan har sina skyltfönster fyllda med gigantiska chokladägg – uova di Pasqua al cioccolato. Vissa av äggen är inriktade till barn, med överraskningar och leksaker gömda under chokladskalet. Ungefär som ett Kinderägg, fast mycket större. Rosa ägg till flickor. Blå till pojkar. I Italien verkar leksaker fortfarande vara väldigt mycket ”blå” eller ”rosa”.

Vi promenerar mot osterian och möter flera familjer och par som bär på chokladägg, fint inslagna i cellofan och blanka papper. Kanske ger man även bort chokladägg som presenter till släkt och vänner? Vissa ägg är så välgjorda att de ser ut som små konstverk. Gottegrisen i mig hade gärna fått ett sådant ägg i påskpresent.

Sestri Levante - påsk i Italien

Vi kommer fram till l’Osteria Mattana lite för tidigt. Typiskt svenskt att vara ute i god tid. Dock är vi inte ensamma, utan ett äldre italienskt par med sitt barnbarn står också där. Mannen pratar till oss på italienska, men vi förstår ingenting och svarar tillbaka på engelska. Mannen tittar in och ser personal där inne. Han känner på handtaget. Det är öppet, trots att stället ännu inte öppnat. Han går in och pratar med en man i servisen. Det skrattas och viftas och sedan kommer mannen ut igen. Han säger något till oss igen på italienska. Vi ler tillbaka igen. Sedan går de. Vad sa han egentligen?

Vi står kvar en stund till. Klockan är inte 19:30 ännu, så vi läser på alla handskrivna lappar i fönstret. ”No credit card” förstår vi, men menyn är en utmaning. Google translate är visst inte så bra på italienska maträtter. ”Spaghetti alla Brezza” kommer tillbaka oöversatt. Så även ”Penne al tucco”. Dock föreslår google istället att jag ska skriva ”Penne al trucko”. Det betyder sminkpennor. Känns inte helt rätt.

Klockan närmar sig 19:30. En man med motorcykelhjälm under armen passerar förbi oss med bestämda steg och går rakt in på restaurangen och sätter sig vid ett bord. Det verkar visst vara öppet nu?

Osteria Sestri Levante

Osterior är enklare restauranger med husmanskost, oftast med olika menyer varje dag. Osteria Mattana har dagens meny på en svart tavla strax innanför dörren. Vi fortsätter att kämpa med översättningarna. Polpo betyder bläckfisk. Det gör visst även Seppie. Vi hankar oss fram. Servitören kommer fram till oss och ser vår kamp mot menyn. Han pekar på ett litet A4-ark på sidan om den svarta tavlan. Ah! En översättning till engelska. Även om hälften av rätterna inte stämmer med den svarta tavlan, så hjälper det oss rejält. En Spaghetti alla Brezza, en Trenette al pesto och en Spaghetti al sugo di Polpo är strax beställt.

Sestri Levante

Restaurangens bord börjar fyllas. Vid vårt bort sitter en ensam italienare och äter minestronesoppa och tiramisu. Ett äldre italienskt par sitter vid bordet bredvid oss. Även de äter minestronesoppa. Kanske borde jag ha beställt minestronesoppa? Jag hinner dock inte ångra mig, förrän vår mat kommer in i ett moln av vitlök.

Sestri Levante

Spaghetti alla Brezza

Dotterns Spaghetti alla Brezza är en ljuvligt doftande pasta med musslor, omgiven av en ljuvligt doftande vitvinssås med persilja. Jag skulle nog kalla detta för en ”Spaghetti Vongole”, men det finns säkert någon skillnad på dessa rätter som jag inte förstår.

Sestri Levante

Trenette al pesto

Då vi befinner oss i närheten av Genua, är jag helt fokuserad på enda rätt ikväll – Trenette al pesto. Pesto Genovese är något av det mest italienska jag vet och det verkar finnas lika många recept på pesto som det finns familjer i Italien. Ingen pesto är den andra lik. Det gemensamma är att peston innehåller nyskördad basilika, olivolja, vitlök, pinjenötter och parmesan. Proportioner, tillagning och mängden kärlek verkar sedan styra slutresultatet. Jag måste säga att denna pesto hade mycket kärlek i sig. Det kan faktiskt vara den bästa peston jag någonsin ätit.

Läs mer
Pienza-Toscana-Italien

Sestri Levante

Spaghetti al sugo di Polpo

Mannen beställde in ett riktigt wild card från menyn – Spaghetti al sugo di Polpo – Spaghetti med bläckfisksås. Jag hade nog tänkt mig att det skulle vara en pastasås med bläckfiskringar, men det som kom in liknade mer en pasta med köttfärssås. Väldigt smakrikt, väldigt mustigt och inte alls med någon konstig bläckfisksmak. En riktig överraskning!

Vi promenerar tillbaka till vårt hotell Vis à Vis på kullen. Fyllda av pasta och lycka. Sestri Levante blev så mycket mer än ett stopp på vägen till Cinque Terre. Hit vill jag återvända.

Sestri Levante

Hur hittar jag till Sestri Levante?

Sestri Levante ligger 45 kilometer öster om Genua och 57 kilometer väster om La Spezia, på perfekt dagsavstånd till både Cinque Terre och Portofino.

Vill du besöka Cinque Terre? Den nordligaste byn Monterosso ligger bara 20 minuter bort med tåg. Santa Margherita (porten till Portofino) ligger 25 minuter bort med tåg.

Vill du läsa mer om Italien? Alla mina Italien-inlägg från resan dyker upp på min Italien-sida!

Sestri Levante
Sestri Levante
Utsikt från vårt hotell (hotellrecension kommer snart!)
Sestri Levante
Sestri Levante

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
4
Varit här och älskade det!
7
Läs kommentarer (6)
 • Dear Eva, I was born there and left years ago, your pics made me feel I have never left, same vibes, stunning landscapes, and the sea breeze …
  beautiful work , amazing talent
  thank you Eva
  Paola

 • Låter fantastiskt och jag har nu tänkt om från att verkligen bo i någon av Cinque Terres byar till att faktiskt utgå från Sestri Levante.
  Kan du rekommendera något hotell. Det är lite krångligt att veta var det är bäst att bo. Jag har prelimnärbokat ett hotell nära tågstationen men den verkar vara en bit från stranden och staden?
  Kan man ta båt över till Portofino från Sestri levante eller är det tåg till Santa Margherita och buss eller båt därifrån till Portofino?

  tacksam för tips

  Vänligen Åsa

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.