Bloggportalen

Il Palagetto – En doft av tryffel bland cypresser i Toscana – Italien

  • Mitt bland de grönaste av de gröna landskapen hittade vi en liten pastaoas med tillhörande hotell. Ett ställe i Toscana att drömma sig tillbaka till.

Vi hade egentligen inte tänkt att stanna här alls. Vårt besök i Volterra hade tagit längre tid än vi tänkt oss och det kurrade i magen för oss alla. Vi befinner oss någonstans i det grönaste av de gröna landskapen. Mitt bland vinodlingar, olivträd och cypresser. Mitt i Toscana. Mitt i allt det vackra som jag brukar drömma om under grå novemberdagar. Men tillbaka till verkligheten – var skulle vi hitta en vettig lunch åt våra kurrande magar?

Gröna Toscana i Italien

Jag tar hjälp av mobilen och söker på alla restauranger i min närhet. Ett enda ställe poppar upp på kartan. Agrihotel Il Palagetto. Toppbetyg och massor av recensioner. Skulle det finnas bord? Det skulle ta oss 15 minuter att köra dit, så jag trycker på boka-knappen. Vips så har vi en bokning bekräftad i mejlen. Vi snurrar runt med bilen på den tomma landsvägen och tar sikte mot vår tänkta pastaoas.

Bara några hundra meter kvar enligt telefonen. Vi svänger av på en grusväg kantad av cypresser. En sån där väg som pryder 1000-bitarspussel och oljemålningar. En perfekt rad av toppiga träd i Toscana. Vackra stenhus tar vid där cypressallén slutar. Hade vi verkligen kommit rätt? Det här såg mer ut som ett lyxigt privathus än ett hotell med restaurang.

Cypresser vid en väg i Toscana - Italien
Agrihotel i Toscana

Vi ser inte en kotte. Annat än kanske en cypresskotte. Men det är alldeles tomt på folk. Vi går runt huset för att hitta restaurangen, men innan vi hittar dörren ser vi något annat. Utsikten. Vi har bokstavligen talat hela Toscana framför våra fötter. Det gör inget om vi kört fel och inte hittar till vår restaurang. Det här stället är värt en omväg.

Stora terrakottakrukor med rosor vajar i vinden vid två stora dörrar av mörkt trä som står på glänt. Vi går in. En man med en söt liten bebis på armen vänder sig mot oss. Han ser nästan lite förvånad ut när vi frågar om de fått vår bordsbokning. Ja, svarar han med barnet gungandes på armen. De hade fått vår bokning. Det var bara att slå sig ner. Han skulle bara hämta sin fru.

Vyerna från Il Palagetto i Toscana
Röda rosor i en terrakottakruka i Toscana

Jag kan ibland vara skeptiskt till tomma restauranger. Till den grad att jag ibland hellre går hungrig än beställer mat på en tom restaurang. Men även om den här restaurangen ekade tomt, kändes allt så väldigt rätt. Vi slår oss ned vid ett bord precis vid fönstren. Mannen kommer ut med menyerna. Bebisen jollrar i rummet bakom. Det finns mycket att välja mellan på menyn, men allt jag kan tänka på är utsikten. Ingen takbar i världen skulle kunna överträffa min vy just här och nu. Allt det magiska med Toscana finns där framför mig.

Jag hinner inte läsa igenom menyn innan mannen kommer tillbaka för att ta beställningen. Jag spelar ett säkert kort och beställer in en Ragu. Den där rätten som vi kallar för ”Bolognese”, men som italienarna själva aldrig hört talas om. En pasta med köttfärssås helt enkelt. Min man beställer in en Straccetto di pasta fresca con salsiccia tartufata. Han läste menyn mer noggrant än vad jag gjorde. Jag prioriterade att se på utsikten.

Matsalen - Toscana - Italien
En pasta ragu i Toscana

Det skramlar rejält i köket när kocken sätter igång. Mannen är tillbaka i rummet bredvid och leker med sin bebis tillsammans med sin fru. Ute på gården promenerar några hotellgäster förbi. Vi är inte ensamma. Vi bara äter lunch på helt fel tid. Fel tid enligt italienarna alltså.

Doften av tryffel når vårt bord snabbare än tallriken serveras. Det var verkligen helt rätt att stanna till här. Pastan är så där perfekt al dente och ragun är kokt länge länge med solmogna tomater. Men även om min köttfärssås är perfekt, är jag ändå lite avundsjuk på min man. Allt med tryffel är alltid episkt. Det är sen gammalt.

En härlig uteplats i Toscana

Vi pratar en stund med tjejen i hotellreceptionen när vi betalar notan. Det lilla agrihotellet har 23 rum och en stor pool med utsikt över de rullande kullarna. Ett perfekt ställe att tillbringa en sommarvecka i Toscana på. Jag slår mig ner i en av solstolarna ute på gården en stund. Hit kommer jag att komma tillbaka.

Läs mer

Eva på en stol i Toscana

Hur hittar jag till Il Palagetto?

Il Palagetto ligger norr om Volterra i Toscana, Italien. Du behöver bil för att ta dig hit, hotellet ligger mitt bland kullar och olivlundar.

Il Palagetto
Localita Cozzano 41
56048 Volterra
Karta

Vill du läsa mer från Italien? Titta in på min fullmatade Italien-sida!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vackra gula rosor i Toscana
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.