Meny
Blogg / Italien / Toscana

Pisa – Eller ett inlägg om överturism och resebesvikelse

Pisa - Italien

Att resa ska vara spännande, inspirerande och ge minnen för livet. Varenda semesterdag ska bjuda på upplevelser utöver det vanliga. Solen ska skina, du ska bada i orörda vattenfall, njuta av storslagna vyer, uppleva historiens vingslag och dricka vitt vin ur glas med kondens på takbarer. Minnen för livet. Men om det inte alls blir som du har tänkt dig? Om ditt efterlängtade resmål blir till en motbjudande soppa av överturism och det enda du vill är att åka därifrån? Den känslan fick jag i somras. Det var inte den första gången jag kände så här och tyvärr antagligen inte den sista. Men den fanns där. Besvikelsen över överturismen. Den som väldigt få pratar om.

Pisa - Italien

Den första gången jag var i Pisa pluggade jag på universitetet och reste med en ytterst begränsad budget. Ändå räckte de små slantarna till ett hotell precis vid Arnofloden. Öppnade vi fönstret så såg vi ut över floden och dess broar och alla Italiens dofter av motorcykelolja och tryffelpasta vällde in genom fönstret. Hotellet var ett gammalt palats och rummet kröntes av 3 meter takhöjd, takbjälkar, takmålningar och stuckaturer. Visst fanns det turister i Pisa även för 20 år sedan, men mängden turister var snarare trevlig än irriterande. Hela Pisa var en mysig upplevelse, ett Italien som jag aldrig tidigare upplevt. Genuint och spännande.

I våras när vi åkte vi på vår stora Italien-turné kom Pisa upp på min radar igen. Då resten av familjen inte varit i Pisa tidigare, kändes det dags att åka tillbaka. Hela familjen skulle få uppleva Pisas charm och skönhet. Ett minne för oss alla att dela. Och visst blev det ett minne. Men inte ett positivt sådant.

Pisa - Italien

Vi tog hyrbilen till Pisa. Jag hade läst på om alla parkeringar i Pisa och valt den med flest platser – Parcheggio Via Pietrasantina. Det var inte högsäsong och vi hade en liten bil. Det här kunde väl inte vara så svårt? I samma ögonblick som vi körde in på parkeringen och såg alla bussar i hundratal och bilar i tusental, borde vi ha vänt om. Det gick knappt att köra in. Asiatiska turister gick på led över vägen med sina guider längst fram, viftandes med gosedjur på pinnar. Skolklasser med likadana tröjor gick bredvid varandra strax bakom. Det var kaos.

Tack vare vår lilla bil så hittade vi tillslut en parkeringslucka vid en skräpkorg. En sån där lucka som är lite mindre än alla andra, men som funkar om man är lite kreativ. Vi hoppade ur bilen, Det var inte svårt att veta åt vilket håll det lutande tornet låg. Det var bara att följa strömmen av folk.

250 meter innan katedralen passerade vi förbi en smal gata precis vid Piazza del Duomos mur. Här tog det stopp. För att komma in till Piazza del Duomo behövde horden med turister passera förbi en tunnel av försäljare. Lutande torn av plast, märkeskopior av kända väskor, kepsar med Pisa-tryck, prydnadstallrikar och Pinocchio-dockor. Varenda försäljare sålde exakt samma saker. På riktigt – EXAKT samma skräp. Men ändå stannade turisterna. Vid vart och vartannat stånd. Det är nu någonstans som jag börjar få panik. Alla dessa människor, de påträngande försäljarna, trängseln och skräpet. Det var inte så här jag mindes mitt Pisa.

Pisa - Italien

Jag gick in på Piazza del Duomo och möttes av flera poliser i skottsäkra västar och med automatvapnen redo på magen. De såg bistra ut och jag förstod dem. Mängden turister som försökte räta upp tornet för en selfie var överväldigande, de klättrade på stenar och balanserade på skyddskedjorna. Det stod tydliga skyltar att man inte fick gå på gräset, men det tolkades snarare som att det var OK att springa ut och ta en selfie – bara man gjorde det fort. Allt sunt förnuft verkade vi turister ha lämnat hemma. Hela situationen var motbjudande. Vi turister betedde oss motbjudande. Det är precis så här som vi turister förstör världen. Jag mådde illa, kände mig förbannad och ville bara åka härifrån. Det spelade ingen roll att historien bakom det lutande tornet i Pisa är både intressant och spännande. De kändes som att det bara var vår familj i hela världen som var intresserade av historia.

Hållbar turism är när vi upplever världen utan att äventyra kommande generationers möjligheter att få uppleva samma sak. Min dotter fick inte uppleva det fantastiska Pisa som jag fick uppleva för 20 år sedan. Det gjorde både ont och gjorde mig förbannad. Barcelona har nått sin gräns. Dubrovnik har nått sin gräns. Venedig har nått sin gräns. Pisa har uppenbarligen också nått sin. Gränsen när turisterna tar mer än de ger. Och alla städerna frågar sig själva samma sak – är det något vi kan göra för att bli mindre populära, så vi kan överleva?

Pisa - Italien

Hur kan jag bidra till hållbar turism?

Vi vill alla att nästa generation ska få uppleva världens underverk precis som vi gjort, men för att inte älska vår vackra värld till döds, behöver vi turister skärpa oss. På riktigt! Här kommer mina reflektioner, som de flesta av oss – som tur är – kommer att tycka är helt självklara.

  • Ta med ditt sunda förnuft när du reser! Bara för att andra turister beter sig illa, betyder inte att du bör/ska/får göra det!
  • Visa att du bryr dig om platsen du besöker – läs på och var intresserad! En historisk plats är så mycket mer än bakgrunden för en selfie.
  • Stöd lokala handlare och köp inte kopior och skräp från illegala gatuförsäljare! Köp lokalt hantverk som är tillverkat med kvalitet och kärlek istället – även om det kostar lite mer.
  • Visa respekt för landets kultur. Bara för att andra turister klär sig i kortkort, kanske det inte är kulturellt accepterat.
  • Ta hand om naturen och undvik djurturism. Många djur plågas för att vi turister ska kunna rida på dem eller ta selfies med dem. Låt vilda djur få fortsätta vara vilda.
  • Leave nothing but footprints. Att rista in sitt namn i träd och historiska byggnader är aldrig OK.

Hur tänker du kring överturism och resebesvikelser? Har du råkat ut för det någon gång? Vad kan vi göra åt det?

FOTNOT: Jag kanske skriver ett inlägg om Pisas fantastiska historia och vackra byggnader snart, för de förtjänar ett eget inlägg. Utan turister som försöker räta upp tornet.

Pisa - Italien
Vill du läsa mer från Italien?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.