Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Tombstone – Den dödliga silverstaden i Arizona – USA

Tombstone – Den dödliga silverstaden i Arizona – USA

  • Inte alla städer blir kallade för USAs dödligaste. Silvergrävarstaden Tombstone i södra Arizona förtjänade dock sitt namn.
Tombstone

Längst ner i sydligaste Arizona, på gränsen till Mexiko, ligger en stad som de flesta av oss antagligen hört talas om. Den där staden som dykt upp i åtskilliga westernfilmer. Staden med Wyatt Earp och den ökända skottlossningen vid OK Corral. Silvergrävarstaden Tombstone. Idag en av USAs bäst bevarade nybyggarstäder.

Tombstone

Tombstone växte snabbt upp från ett sandkorn till en storstad på 1870-talet när silver hittades i området. Bordeller, en opera och barer kantade huvudgatan och firandet av de lyckliga som hittat den stora fyndigheten gick vilt till. Många av stadens invånare gick åt under våldsamma slagsmål, dueller eller rån. På kyrkogården Boothill Graveyard kan du läsa om de dödas öden. Namnet på kyrkogården kommer från att de som ligger begravda här dog och begravdes med sina boots på. De som dog av naturliga orsaker kan räknas på en hand. Det är inte svårt att förstå att Tombstone under 1800-talet var en av USAs dödligaste städer.

Tombstone
Tombstone

År 1882 bodde 15.000 invånare här. En rätt stor stad i Arizona på den tiden, när den största delen av delstaten främst bestod av öken, kaktusar och boskapsuppfödare. När staden var som mest utvecklad var det en riktigt metropol som till och med hade rinnande vatten. Men lyckan var kortvarig. I mitten av 1880-talet tog gruvorna slut och stadens invånare flyttade vidare till nästa fyndighet och lämnade Tombstone åt sitt öde. Upp som en sol och ner som en pannkaka.

Idag är Tombstone en av USAs bäst bevarade nybyggarstäder, med över 1000 bofasta invånare. Varje dag visas vilda västerns historia upp på ett välregisserat och välorganiserat sätt. Genom teateruppvisningar, parader, små butiker och mysiga restauranger lever Tombstone upp till 1800-talets glansdagar igen – staden som en gång i tiden kallades för ”The Town Too Tough To Die”. Det här är inte en nöjespark, utan snarare ett levande museum. Så köp dig en äkta Stetson-hatt och glid in på en saloon för en Sarsaparilla. Här får du leka High Chaparral på riktigt.

Tombstone

Hur hittar jag till Tombstone?

Tombstone ligger 11 mil sydöst om Tucson i Arizona, USA. Stanna till här på vägen till New Mexico och White Sands National Park.

Under sommaren kan temperaturen klättra upp en bra bit över 35 grader på dagarna, men resten av året är förvånansvärt behagligt.

Läs mer om Tombstone på den officiella hemsidan.

Karta

Läs mer
Saguaro National Park utanför Tucson, Arizona

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Tombstone

Tombstone
Tombstone
Tombstone
Tombstone
Tombstone
Tombstone
Tombstone
Tombstone
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.