Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Det är inte ett moln på himlen och trots vår tidiga avfärd från Tuba City har temperaturen redan stigit upp över 100 grader Fahrenheit. Solen fullkomligt steker det orangea landskapet omkring oss. Det kommer lätt att bli över 40 grader varmt idag. Igen. USAs öknar i Utah, Arizona och New Mexico har alla samma hårda klimat, med stora skillnader mellan de kalla vintrarna och heta somrarna. Det blir så kallt på vintrarna, att det till och med kan falla snö. Det är det ingen risk för idag. Det blir en lång och soldränkt körning, hela 40 mil genom ödemarken till Moab i Utah. Några andra boenden utefter vägen gick inte att hitta.

”Monument Valley is the place where God put the West.”

John Wayne

En mesa är en stor, platt klippformation med branta sidor, medan en butte är en mindre mesa som är högre än den är bred.

I många hundratals miljoner år har vinden, solen och vattnet nött, gnagt och slitit på den stora Coloradoplatån här i sydvästra USA. Bit efter bit av klippor och stenar har eroderat och fallit itu och skapat dagens landskap av dramatiska stenplatåer – så kallade mesas och buttes. Ordes mesa kommer från det spanska ordet för ”bord” och namngavs av de första upptäckarna som red igenom området. Namnet är väldigt passande för dessa klippor med en platt topp och branta klippsidor. Till skillnad från en mesa är en butte högre än den är bred.

Långa ödsliga vägar i Monument Valley

Vi befinner oss i Navajo Nation – det stora semi-autonoma landet med eget stadsskick, egna lagar, egen flagga, egna poliser, eget språk och egen nationalsång. Navajo är det största av de amerikanska ursprungsfolken och idag bor över 250.000 invånare här i Navajo Nation. Kanske borde jag egentligen inte skriva Monument Valley, utan platsens namn på navajo – Tsé Biiʼ Ndzisgai – fritt översatt till ”klippdalen”.

Efter att tidigare ha besökt de historiska klippboningarna i Navajo National Monument, svänger vi av i Kayente på väg US-163 norrut. Det dröjer inte länge förrän vi ser de första klippornas silhuetter. En butte dyker upp på sidan om vägen. Vi är på väg in i John Waynes klassiska cowboyland. Platsen som knappt fanns på kartan förrän de klassiska cowboyfilmerna spelades in här under 1920-talets slut. Nu är området kanske det mest amerikanska av de amerikanska landskapen.

Vägen är väldigt rak och bilarna är relativt få. Det är ett ”torrt” land, inte bara för att det främst är öken, utan i folkmun även ”torrt” ur alkoholperspektiv. I Navajo Nation är alkohol förbjudet att både transportera, dricka och köpa. Så fyll inte bilen med vin från Napa innan du beger dig hit.

Vi stannar bilen ofta och ser ut över det karga landskapets dramatiska vyer. Det gäller att ha rejält med solskydd och solhatt, för här på platån på 1500 meter över havet är solen förrädisk. Även om vyerna utefter US-163 är vackra, ligger de mest kända vyerna inne i Monument Valley Tribal Park. Vi svänger av in i parken på Monument Valley Road. Monument Valley är inte en del av USAs nationalparker, utan området skyddas av Navajo Nation Parks & Recreation. Inträdet ingår därför inte i National Parks Pass, utan inträdet kostar $20 per bil. Väl värda pengar för att skydda de underverk som naturen bjuder på här i ingenstans.

Väl inne i parken finns ett besökscenter, ett hotell och flera campingplatser. Ett litet centrum mitt i ödemarken. Jag försökte boka rum på hotellet till vårt besök, men hotellet var fullbokat flera månader i förväg. Det är förståeligt varför. Det är långt till nästa hotell och många vill uppleva både soluppgång och solnedgång här i den legendariska klippöknen. Enda sättet att göra det utan att behöva köra bil i flera timmar mitt i natten är att boka rum på The View.

Det är inte bara fullt med besökare här, utan det är även fullt med kommers. Silversmycken med turkoser, randiga mattor i starka färger och drömfångare säljs till förbipasserande. Vi är inte så intresserade av shoppingen, men vi är desto mer intresserade av att köra Valley Drive. Grusvägen som tar dig mitt in i landskapet av mesas och buttes.

Grusvägen Valley drive
Man kommer nära klipporna på Valley Drive

Vi börjar köra ut på grusvägen, mot de stora klipporna och det ännu större landskapet. Vägen är bara lite över 2 mil lång, men det sägs att det ska ta 2-3 timmar att köra den. Det är inte svårt att förstå varför. Även om vägen är kruttorr, är det här en riktig utmaning för vår hyrbil. För en gångs skull har vi inte hyrt en SUV, utan en stor och ganska låg sedan. Vägen är långt ifrån välskött. Här pratar vi snarare knölig, ojämn och full med stora stenar och hål.

Vi kör vidare försiktigt på vägen med vår sedan. Vyerna är både nya och gamla, ofta är det samma klippor som du ser från huvudleden som du här kommer mycket närmare. Vissa av klipporna är upp emot 300 meter höga, men det är svårt att få perspektiv på klippornas storlek i en tom öken. Även en stor klippa känns liten i en oändlig horisont.

Efter några kilometer blir vägen mycket sämre och vi får tillslut erkänna för oss själva att vi måste vända om. Flera SUV:ar passerar förbi oss med lätthet på sträckor som i vår bil känns som att den ska skaka sönder. Jag kan inte annat än rekommendera att hyra en 4-hjulsdriven bil om ni vill upptäcka Monument Valley. Vädret kan skifta snabbt mellan skyfall och solsken och grusvägens dagsform är aldrig garanterad för vanliga personbilar.

Vi parkerar bilen och försöker upptäcka området till fots istället, men solen är extremt obarmhärtig. Ingen skugga, ingen vind och 40 gradig värme. Inte de bästa förutsättningarna, även om vi alltid bär med oss litervis med vatten. Det är svårt att förstå att en tiondel av alla Navajo bor i detta landskap helt utan el och att 40% av invånarna inte har tillgång till varken rinnande vatten och vattentoalett. USA är verkligen landet med stora kontraster. Presidentens guldkranar på hans privata toalett i New York känns väldigt långt borta.

Det börjar bli dags för oss att fortsätta norrut, mot Moab. Det vackra landskapet följer med oss utefter vägen långt in i Utah, även om det blir glesare och glesare mellan ensamma mesas ju längre norrut vi kommer. Det sägs att John Wayne sa ”Monument Valley is the place where God put the West.” den första gången han såg Monument Valley. En perfekt summering av denna storslagna plats.

Monument Valleys ikoniska landskap

Hur hittar jag till Monument Valley?

Monument Valley ligger i Navajo Nation på gränsen mellan Arizona och Utah, 29 mil nordöst om Flagstaff och 25 mil söder om Moab. Att köra väg US-169 genom Monument Valley är gratis, men vill du besöka de mest kända vyerna kostar det inträde.

Läs mer: Navajo Nation Parks and Recreation

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Mexican hat’s balanserande stenar

2 KOMMENTARER

  1. Jag måste kanske skaffa körkort bara för att kunna åka hit. Och kanske lika bra kopiera hela er resa. Minns jag tänkte det samma då jag läste om White Sands, så kanske måste börja planera resan nu. Och bjuda med någon med körkort…

    • Inte ett helt lätt ställe att åka till utan körkort, jag har turen att jag har en man som älskar att köra bil. Finns så otroligt mycket unik natur i Arizona / Utah / New Mexico, en riktig höjdarregion att resa runt i. Dock är avstånden långa, så det blir ju en del bilkörning… Bra att bjuda med någon med körkort ;)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Äventyr kring North Cascades och Mount Baker – Washington – USA

Ett alpint landskap med djupa skogar döljer sig bara några timmar från Seattle. Vi besökte Mount Baker och North Cascades National Park och hittade glaciärer, vattenfall och massor av snö...

När vi mötte rymdvarelser i Roswell – New Mexico – USA

På väg norrut i New Mexico besökte vi den legendariska UFO-staden Roswell, på jakt efter utomjordingar - och en lunch.

Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.

Grand Canyon – Nationalparken i mitt hjärta – Arizona – USA

Det finns en risk att det här inlägget kan bli lite smörigt. Det här inlägget är inte bara en reseberättelse om Grand Canyon, utan även en liten livshistoria om hur en nationalpark i Arizona kunnat få så stor plats i mitt liv.

7 nationalparker i USA för familjeäventyr

Bli en Junior Ranger, åk pulka på sanddynor eller gå ner i en av världens häftigaste grottor. Här är 7 tips på nationalparker i USA som även barn uppskattar.

Yosemite National Park – Bland vattenfall och granit – Kalifornien – USA

Yosemite National Park borde vara ett obligatoriskt stopp för alla som åker till USAs västkust. Branta granitklippor, vilda vattenfall och gigantiska sequoias - det är här du hittar det riktiga Kalifornien.

Ännu mer reseinspiration

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

Bildsemester del 1 – Kalifornien i bilder

När man inte kan åka på bilsemester i Kalifornien, får man väl åka på BILDsemester! Häng med till Kaliforniens landsbygds alla sidor - långt ifrån storstädernas motorvägar, höghus och Hollywood-wannabies.

Tombstone – Den dödliga silverstaden i Arizona – USA

Inte alla städer blir kallade för USAs dödligaste. Silvergrävarstaden Tombstone i södra Arizona förtjänade dock sitt namn.