Bloggportalen
Nu läser du artikeln
När vi mötte rymdvarelser i Roswell – New Mexico – USA

När vi mötte rymdvarelser i Roswell – New Mexico – USA

  • På väg norrut i New Mexico besökte vi den legendariska UFO-staden Roswell, på jakt efter utomjordingar - och en lunch.
Roswell-New Mexico

Det finns ställen som ger minnen för livet. Sådana där livsomvälvande upplevelser av skönhet och kärlek som får dig att tappa andan. Sedan finns det ställen som man minns för resten av livet, som sätter sina spår utan att egentligen kanske ha varit så fantastiska. Roswell är ett sådant ställe.

Rymden har alltid fascinerat mig. När jag var tonåring var TV-serien X-files något av det läskigaste som gick på TV. Jag minns hur jag och min kompis satt under var sin filt i var sin fåtölj och skrek av skräck när övernaturligt långa fingrar plötsligt uppenbarade sig i dörrens postlåda på tjock-TVn. X-files var fylld av rymdvarelser och oförklarliga händelser.

Roswell-New Mexico

Min fascination av rymden är mer på det vetenskapliga planet nuförtiden. En av de saker jag älskar mest när vi reser, är att lägga mig på stranden i beckmörkret och titta upp mot södra halvklotets stjärnhimmel. Tänk så många stjärnor och stjärnbilder som vi aldrig ser här på norra halvklotet. Valfisken, Svärdfisken, Enhörningen och Lilla vattenormen. Ofantligt vackra namn på stjärnbilder av stjärnor och planeter så ofattbart långt borta. ”The truth is out there” var X-files slogan. Men vad finns egentligen där ute?

På väg norrut till Albuquerque från Alamogordo i New Mexico kunde vi välja att köra en liten omväg och besöka Roswell, den mest mytomspunna UFO-staden i hela världen. En frestelse som var svår att motstå. Så vi åkte till Roswell. Fast beslutna att träffa minst en utomjording.

Roswell-New Mexico

Roswells koppling till rymdvarelser började redan 1947, då en farkost sägs ha kraschat i staden. De amerikanska myndigheterna avfärdade vraket som en kraschad väderballong, men konspirationsteorierna är många. Var detta egentligen en enda stor täckmantel för ett kraschat UFO, var det en täckmantel för ett superhemligt militärt experiment eller var det faktiskt bara en väderballong? Historierna var många och svaren är fortfarande få. Oavsett så var det början till Roswells kändisskap i UFO-världen.

Redan när vi närmade oss Roswell så förstod vi att det här inte är en vanlig liten stad i New Mexico. Utkanten av staden kantades med butiker som sålde rökelse, skyltar med reklam för spåkvinnor som spådde i händer och män i pickups med spräckliga batiktröjor i klara färger.

Roswell-New Mexico

Det tog inte lång tid innan vi mötte våra första rymdvarelser i Roswell. Faktiskt mötte vi fyra stycken på en gång. På en skördad åker låg ett kraschat tefat. En kvinna iklädd ett broderat förkläde bjöd leende den avvaktande gröna rymdvarelsen på paj. Hennes man hade ställt ner sitt gevär och hälsade rymdvarelsen genom en nick med sin bredbrättade cowboyhatt. En annan man försökte hjälpa rymdvarelserna att starta rymdskeppet med startkablar. Allt medans en rymdvarelse inuti farkosten satt och läste på om människor i en guidebok. Bakom rymdskeppet stod en panel med solceller. Gick rymdskeppet på solenergi? Kanske vore något för vår flygindustri?

Vid bensinmacken mötte vi vår femte rymdvarelse. Hen stirrade på oss när vi tankade. Alla rymdvarelser hittills har varit gröna. ”Little green men” verkar ha fyra fingrar och tre tår och stora ögon. Vi fick ingen hjälp av rymdvarelsen att tanka. Hen kanske inte ännu hade fått sitt arbetstillstånd?

Roswell-New Mexico
Roswell-New Mexico

Det började bli lunchdags. Var skulle vi äta? Vi åkte förbi ett café med en välkomnande kaffedrickande grön rymdvarelse med antenner – iklädd jeans och cowboyboots. I fönstret bredvid stod två rymdvarelser och vinkade glatt. Ingen parkering fanns dock ledig i närheten, så vi körde vidare.

Nästa gröna rymdvarelse möter oss vid Roswell Space Center. Inne i centrala Roswell finns mängder med affärer som säljer rymdrelaterade souvenirer och prylar. Det vanligaste köpet verkar vara en T-shirt med trycket ”I want to believe” eller ”I believe”. Jag ser inga tröjor med trycket ”I don’t believe”. Är man in Roswell ska man helt enkelt tillhöra team ”believer”.

Läs mer

Roswell-New Mexico
Roswell-New Mexico

Vi körde förbi en reklamskylt för Fat’s Burritos. Inte en rymdvarelse i sikte. Kanske vore detta något för vår lunch? En riktigt bra New Mexico Green Chile är en skönt het upplevelse. Vi försökte än en gång att hitta en parkeringsplats, men misslyckades. Av en slump så passerar vi då förbi Cowboy Café.

Cowboy café är ett klassiskt amerikanskt hak, ett sådant där ställe som du nästan bara ser på film nuförtiden. Vi parkerade utanför restaurangen, bredvid den stora ”Guns and ammo”-butiken. Restaurangskyltarna lockade med ”Homestyle cooking” och i fönstret mötte oss målningar av cowboys blandade med en bild av en stor amerikansk örn. Vi slår oss ner i ett bås med galonsäten. Det får helt enkelt bli en mediumstekt Cowboy burger på Anguskött. Jag tror vi har fått en tillräcklig dos av aliens för idag.

Roswell-New Mexico

Hur hittar jag till Roswell?

Roswell ligger i New Mexico i sydvästra USA, 30 mil sydost om Albuquerque eller 30 mil nordost om El Paso. I staden finns hela fem museum med UFO-inriktning – det ena mer galet än det andra.

Vill du läsa mer om New Mexico? Titta in på min New Mexico-sida!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.