Columbia State Historic Park – High Chaparral på riktigt – Kalifornien – USA

För snart 200 år sedan, började ett rykte att spridas runt jorden. Man hade hittat guld i Kalifornien. Guldet fanns överallt, i överflöd och alla som kom hit snabbt blev snuskigt rika. Kunde det vara sant? Män från jordens alla hörn packade ihop sina tillhörigheter och begav sig på den långa resan till Kalifornien. Den stora guldrushen hade startat. Under 8 år blomstrade Kaliforniens inland och mängder av städer byggdes upp i närheten av fyndigheterna. En av dessa städer var Columbia, mitt i centrala Kalifornien.

Columbia State Park
Columbia State Park

Staden Columbia hann knappt bli en stad förrän guldet var slut. Från att ha haft nästan 6000 invånare under dess glansdagar, stannade bara 500 invånare kvar. Men staden fortsatte att leva, till skillnad från exempelvis staden Bodie – som idag är en av Kaliforniens mest välbevarade spökstäder.

Efter år 1860 började staden att förfalla, men de envisa invånarna stannade kvar. Och de lokala butikerna och restaurangerna kunde överleva. Godisaffären Columbia Candy Kitchen började redan i slutet av 1800-talet att sälja sina hemlagade sockerkarameller och är nu inne på femte generationen godistillverkare. Baren What Cheer Saloon har överlevt två bränder men håller fortfarande öppet onsdag till söndag för lunch och middag. Det här skulle kunna kännas tillgjort och artificiellt, men det är istället väldigt mysigt.

Columbia State Park
Columbia State Park

Columbia är nog en sevärdhet mer likt ”Skansen” än ett ”High Chaparral”, med sina butiksbiträden i tidstypiska kläder, hästdroskor och traditionellt firande av helgdagar som 4:e juli och Halloween.  Klonkandet från byns smed sprider sig över gågatan och hästarnas hovar ekar mellan husen. Skolklasser med förväntansfulla barn handlar polkagrisar i godisbutiken, grupper av pensionärer ler igenkännande i kuriosabutikerna och ett gäng ungdomar har precis varit inne hos fotografen och tagit en bild i tidstypiska kläder.

Columbia State Park
Columbia State Park

I ena änden av Main Street ligger en mycket populär aktivitet – guldvaskningen. För vad vore en guldrushstad utan guldvaskning? Här får du på riktigt lära dig hur du ska snurra och skaka på plåtfatet för att bli av med sanden och hitta de små guldkornen. Sannolikheten är rätt så låg att du hittar något nuförtiden, men hoppet är väl det sista som överger människan.

Columbia State Park - Sarsaparilla

Har du någon gång läst en gammal cowboyhistoria och undrat över vad det är för konstig dryck som de dricker hela tiden? Sarsaparilla var en väldigt populär läsk under 1800-talen, men i och med Coca Colans intåg föll Sarsaparillan i glömska. I Columbia tillverkas fortfarande drycken och du får en chans att testa denna historiska läsk. För er som fortfarande minns det sockerstinna tuggummit Jenka – det här är Jenka på flaska. För er som inte gör det, är min bästa beskrivning att det smakar någonstans mellan Root beer och Dr Pepper.

Det finns flertalet ställen att bo på i staden och vi lyckades knipa ett av de få rummen på det historiska Fallon Hotel. Ett klassiskt hotell från 1800-talet med viktorianska möbler och minst ett spöke. Vi sov i ett rum med en dubbelsäng med gyllene metallgavel, som inte bara var otroligt oskön, utan även otroligt smal. Sängen kan inte ha varit bredare än 1,20 meter, vilket var alldeles för litet för oss tre… Det här är inte en hotellsömn jag minns med glädje, även om själva hotellet var otroligt charmigt.

Columbia State Park

Hur hittar jag till Columbia State Historic Park?

Columbia State Historic Park ligger strax norr om Sonora eller strax väster om Yosemite National Park i Kalifornien. Hit kommer du i princip enbart med hyrbil. Från San Francisco till Columbia är det ungefär 160 kilometer.

Columbia State Park
Columbia State Park

Var ska jag bo någonstans?

Det finns flertalet stugor och boenden i Columbia, men jag skulle rekommendera att bo i Sonora istället. Här finns fler restauranger och ett större utbud av hotell (och det är mer prisvärt).

Columbia State Park

Vill du läsa mer om Kalifornien?

Titta in bland storstäder och nationalparker på min Kalifornien-sida  eller läs mer om Columbia State Historic Park på deras egen sida.

3 KOMMENTARER

    • Vad kul! Bodde ni i staden eller utanför? Jag är barnsligt förtjust i gamla historiska städer och spökstäder, så mysigt att strosa runt och se hur allt funkade förr i tiden.

  1. Vi hälsade på släktingar som bor cirka två timmar söder om Columbia så det var de som tog med oss på en liten road-trip. Vi bodde alltså inte kvar utan var bara där över dagen. Hade dock gärna bott kvar om vi hade åkt på egen hand men kanske hellre i Sonora då det var lite mer liv och rörelse där.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

När vi mötte rymdvarelser i Roswell – New Mexico – USA

På väg norrut i New Mexico besökte vi den legendariska UFO-staden Roswell, på jakt efter utomjordingar - och en lunch.

Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Långt ifrån städer och civilisation ligger ikoniska Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har besökt den inte bara en, utan två gånger.

Vandring i utbrottets spår på Mount St Helens – Washington – USA

Fortfarande, nästan 40 år efter utbrottet, ser du spår av katastrofen. USAs dödligaste vulkanutbrott påverkade inte bara USA, utan en hel värld. Vi har vandrat i vulkanutbrottets fotspår på Mount St Helens.

Topp 5 naturupplevelser i Arizona – USA

Arizona har ett unikt landskap och många minnesvärda naturupplevelser. Här är mina fem favoriter.

Carlsbad Caverns National Park – Överjordiska vyer under jorden – New Mexico – USA

Några av världens största kalkstensgrottor hittar du i New Mexicos öken. Vandra ner i ett sagolandskap av stalagmiter och stalaktiter - och några hundratusen fladdermöss.

Ännu mer reseinspiration

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

Bildsemester del 1 – Kalifornien i bilder

När man inte kan åka på bilsemester i Kalifornien, får man väl åka på BILDsemester! Häng med till Kaliforniens landsbygds alla sidor - långt ifrån storstädernas motorvägar, höghus och Hollywood-wannabies.

Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Långt ifrån städer och civilisation ligger ikoniska Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har besökt den inte bara en, utan två gånger.